Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A szerelem és az emlékezés fájdalmát MOME-s lányok viszik Annecy-ba

2022. március 29. - Herczeg Zsófi

Június 13. és 18. között tartják Európa legjelentősebb animációs eseményét, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melynek nyilvános a teljes rövidfilmes programja, köztük négy magyar alkotással.

Korábban hírt adtunk róla, hogy 38 animáció került a hivatalos rövidfilmes versenybe, 8 az Off-Limits szekcióba, 17 a Perspectives blokkba és 9 a fiataloknak szóló programba. A 72 kisfilm között egy magyar is szerepel: Turai Balázs román-magyar koprodukcióban készült új filmjét, az Amok című pszicho-komédiát a hivatalos rövidfilmes versenybe válogatták. A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután elvesztette menyasszonyát és vonzó külsejét, szembe kell néznie belső démonaival.

A szervezők most újabb kategóriák versenyzőit jelentették be: a diplomafilmes, a tv-filmes és az alkalmazott animációk blokkjait, előbbi kettőben magyar alkotásokkal.

A diplomafilmes versenybe válogattak két MOME Anim diplomafilmet. Hárshegyi Vivien Felhők felett című 13 perces animációjának főszereplője ráeszmél, hogy mélyebb érzéseket kezd táplálni egy fiú iránt, ám retteg a szerelembe eséstől a múltjában első szerelmével történt tapasztalatok miatt. Elfut a helyzet elől és megrohamozzák az emlékei. Egy képzeletbeli, múltjában való utazás során kibogozza összekuszálódott érzéseit.

felhok_felett.jpg

Hárshegyi Vivien: Felhők felett

Szintén a diplomafilmek közt találjuk Fábián Nikolett Nyugvó köd című kísérleti animációs filmjét, mely egy emlék újraélésének és felbomlásának folyamatát mutatja be asszociatív képek sorozatán keresztül. A film egy fiktív, álomszerű szanatóriumban játszódik, amelyet körülvesz a tenger, a nap pedig éppen lemenőben van. Arctalan árnyalakok bolyonganak a félreeső, elfeledett hely falai között, várva, hogy a sötétség beálltával feloldódjanak környezetükben, ezáltal végleg elvesszenek a feledés homályában. A narratív hangulatfilm 2D animációs technika és digitális effektusok segítségével tárja elénk az emlékezés és a felejtés tünékeny és álomszerű mibenlétét. A film célja, hogy a képek hatásán keresztül megpróbálja a nézőt olyan lelki és érzelmi állapotba vezetni, ahol megélheti az emlékezés természetének sokrétűségét, az emlékeinkben való merengés kellemes, mégis valahol elégikus hangulatát.

nyugvo_kod.jpg

Fábián Nikolett: Nyugvó köd

A tv-filmek versenyében is találunk magyar animációt: M Tóth Géza Mitch-Match című sorozatának 29. részét válogatták be a szervezők az idei programba. A sorozat főszereplője egy kékfejű gyufaszál, amely minden epizódban utazásra indul, és sok furcsa, játékos és ötletes kaland után visszatér abba. A korábbi epizódok a KEDD Youtube-oldalán érhetők el, a sorozat alapjául szolgáló kisfilm pedig itt látható.

mitch_match.jpg

M. Tóth Géza: Mitch-Match

süti beállítások módosítása