Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Harmadik alkalommal tér vissza az MMA animációs filmklubja

2019. szeptember 18. - dotandline

Harmadik alkalommal tér vissza az MMA animációs filmklubja: szeptember 30-tól október 28-ig hétfő esténként 18 órától a Premier Kultcaféban újabb tematikus válogatásokat láthatnak a nézők a magyar animáció alkotásaiból. A vetítések után dr. Varga Zoltán, a filmklub házigazdája meghívott alkotókkal és szakértőkkel beszélget.

A magyar animációs film több mint 100 éves története bővelkedik kiemelkedő értékekben, időtálló remeklésekben, generációk számára hivatkozási alapot jelentő élményekben. Ahogy dr. Pápai Zsolt filmtörténész fogalmazott, "a hazai mozgókép históriájának legdicsőségesebb fejezetei közül többet éppen animációs rendezők írtak". Az animációs film a hazai mozgóképkultúra kiemelkedően fontos területe, többek szerint a magyar filmművészet egyik, ha nem a legszínesebb része. "A magyar animációt az különböztette meg korábban a többi nemzetétől, hogy ahányan voltunk, annyiféle film került ki a kezünk közül" – írta Jankovics Marcell az Animációs körkép című kötet előszavában.

glaser_kati_x_harom_nagymamam_volt.jpg

Glaser Kati: Három nagymamám volt

A Magyar Művészeti Akadémia vetítéssorozata, a Válogatás a magyar animációs film történetéből bőséges betekintést nyújt, a teljesség igénye nélkül, a hazai animáció kincsestárába. Az összeállításból könnyen érthetővé válik, miért mondható olyan színesnek, sokfélének a magyar animáció. Az MMA harmadik animációs filmklubjának összeállítása a magyar animáció kortárs jelenségeit is felöleli, az új alkotói nemzedék nagy sikert arató munkáitól kezdve a számítógépes animáció hazai eredményeiig.

A sorozat házigazdája A magyar animációs film: intézmény és formatörténeti közelítések című kötet szerzője, Dr. Varga Zoltán. Az előadások beszélgetéssel fejeződnek be, amelyre meghívják az aznapi filmek egyik alkotóját vagy szakértőjét. A beszélgetésről videófelvétel készül.

VETÍTÉSI PROGRAM

2019. szeptember 30.: Válogatás egyetemi és főiskola animációs filmekből

2019. október 7.: Válogatás női rendezők animációs filmjeiből

2019. október 14.: Válogatás a dokumentarista animációból: Kovásznai György, Macskássy Kati és Orosz István alkotásai

2019. október 21.: Az 1950-es évek és az animáció: Macskássy Gyula korabeli mesefilmjei és a korszak reflexiója Szoboszlay Péter, Szilágyi V. Zoltán és Kiss Iván műveiben

2019. október 28.: Válogatás a számítógépes animációból: többek között Tóth Pál és M. Tóth Géza alkotásai

Részletes program a Magyar Művészeti Akadémia oldalán olvasható.

A filmklub szeptember 30-tól október 28-ig tart, a vetítések hétfőnként 18 órától kezdődnek a Premier Kultcaféban (1085 Budapest, Baross utca 1.)

süti beállítások módosítása