Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Egy punk patkány és egy pedáns kiscica hétköznapi élete

2017. február 14. - Herczeg Zsófi

Egy animációszerelmes számára a legjobb ajándék egy animáció, Chintis Lundgren tudja ezt és több mint kétéves fesztiválosztatás után elérhetővé tette az egyik legjobb animációját, Az élet Hermannal című 11 percnyi kedvességet. 

A főszereplő Herman egy rendetlen és részeges punk patkány, aki imád otthona rumlis magányában heverni a kanapén, füvezni és horvát death metált hallgatni. Egy szokásos ittas nap után találkozik egy fehér, pedáns kiscicával, akinek fétise lezüllött társai rendbehozása, így Hermanhoz is beköltözik és megpróbálja helyretenni a vásott patkányt minden lehetséges módon: nemcsak kitakarítja és átalakítja a legénylakást, de Herman lelkét is szeretné megtisztítani egy kis kultúrával és nagy adag komolyzenével. 

life_with_herman_h_rott.jpg

Chintis Lundgren: Life with Herman H. Rott

Le sem lehetne tagadni, hogy észt animációt látunk, két ilyen ellentétes karakter játékából csak abszurd helyzetek sülhetnek ki, amiben az észtek élen járnak. A vibráló alakok, a helyzetkomikumok, a szolid párkapcsolati közhelyek, a finom utalások, a takarítás profánságából és a komolyzene (Csajkovszkij, Vivaldi, Bach, Beethoven) fennköltségéből adódó feszültség és humor mind együtt kerekítik ki az animációtA film ugyan nem több, mint egy kedves, humoros és önironikus megjelenítése a párkapcsolatokban felbukkanó ellentéteknek, a másik tudatos vagy tudattalan megváltoztatási kényszerének és az arra adott reakcióknak, de Chintis Lundgren félreismerhetetlen grafikai stílusa és humora miatt felejthetetlen darab.  

Az észt rendező független animációkészítőkén indult 2008-ban, majd 2011-ben saját animációs stúdiót alapított Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio néven, 2013-ban pedig Drasko Ivezic-csel közösen létrehozták a horvát Adriatic Animation-t. Az élet Hermannal is észt-horvát koprodukció, és van magyar vonatkozás is, ugyanis Turai Balázs és Buda Flóra Anna szériaötlete, a Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai is az Adriatic Animation-nel koprodukcióban készül.

Lundgren animációját nálunk is vetítették, sőt, a 2015-ös Anilogue-on a közönségdíjat nyerte a macskalány és a patkányfiú kapcsolatát bemutató rövidfilm, ráadásul 2012-ben az Anilogue plakátját és ID filmjét is az észt rendező készítette.

süti beállítások módosítása