Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A hétvégén érkezik Bab Berci legújabb kalandja

2016. december 02. - Herczeg Zsófi

Szombaton debütál a tévében Kovács Márton Bab Berci kalandjai című animációs szériájának második része, a Bab Berci és a tünkány vagy kicsoda

A Lázár Ervin azonos című meséjét adaptáló széria eddig három része nyert támogatást a Médiatanácstól: 2012-ben a Bab Berci köve, mely a 12. KAFF gyerekzsűrijének díját hozta el, 2014-ben a most debütáló Bab Berci és a tünkány vagy kicsoda, 2015-ben pedig a harmadik epizód, a Bab Berci együtt sír Nuuszi Kuuszival, mely jelenleg is gyártás alatt van.

bab_berci_kalandjai_poszter.jpg

Bab Berci kalandjai poszter

A rendező, Kovács Márton egy korábbi interjúban beszélt az első részről, akkor még csak tervben volt a széria ötlete és remélték, hogy lesz igény további epizódokra is. Szerencsére lett is, a Médiatanács animációs bizottsága is bizalmat szavazott neki, aminek csak örülhetünk, nemcsak azért, mert Lázár Ervin meséit nemigen dolgozzák fel animációs formában (legutóbb Horváth Mária nyúlt a Négyszögletű Kerek Erdőhöz), hanem azért is, mert Kovács Márton és állandó alkotógárdája filmjeit/sorozatait (Patrick és Theo, Az égig érő fa, Bab Berci kalandjai) nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is legalább annyira élvezik. Aprólékosan kidolgozottak, tele vannak lendülettel, érzelemmel és kedvesen furcsa lénnyel, az akciójelenetek gyökerei pedig valahol a nyolcvanas évekbeli sorozatok látványvilágából erednek, ami miatt van egy kis retró beütésük, de mégis nagyon frissek és maiak. 

berci_es_a_tunkany_4.jpg

Kovács Márton 1986-ban született Veszprémben. 2011-ben Nagy Mártonnal és B. Nagy Ervinnel közösen készítették MOME Anim diplomamunkájukat, a Patrick és Theo – A férfi, aki szerette a palacsintát című negyedórás animációt, melyet egy gyerekeknek szóló sorozat pilotjának szántak. A széria ötletével egyébként a 2010-es, Sopronban tartott Cartoon Forumon is részt vettek. Kovács Márton 2009-ben Erasmus ösztöndíjjal a belga Royal Academy of Fine Arts (Gent) animáció szakán tanult, majd 2011-ben az Animation Sans Frontieres (ASF) nemzetközi programsorozatában vett részt. Animátorként a Cinemon Entertainment-nél szerzett szakmai tapasztalatot a Wumblers című sorozat készítése során. Jelenleg a Bab Berci kalandjai című sorozatát készíti és Az égig érő fa ötletét alakítják egészestés filmmé, valamint Richly Zsolt Luther Márton élete című szériáján dolgozik figuratervezőként.

A karaktereket és a látványt Kovács Márton tervezte a szériához, Lázár Ervin azonos című meséjéből most is Hermán Árpád írta a forgatókönyvet, az animációs rendezésben pedig B. Nagy Ervin is részt vett. A Bab Berci kalandjai az Omega Kreatívnál készül, ahol B. Nagy Ervin Egér című rövidfilmje is, és mindkettő producere Janovics Zoltán. A főhős szinkronhangja Molnár Levente, a tündérlányé Csuha Bori. A széria zenéjét Alpár Balázs szerezte, aki korábban többek közt B. Nagy Ervin Egér című rövidfilmjén, valamint Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című MOME Anim diplomafilmjén is dolgozott.

A Bab Berci és a tünkány vagy kicsoda című epizódban az erdő lakóinak idilli napját rémisztő zaj töri meg. Az egyre közeledő hangról hamar kiderül, hogy valójában nem egy félelmetes szörny ordítása, csupán Bab Berci hangos tüsszögése. Nem elég, hogy meg van fázva, de a kedve is savanyú, és nincs kinek elpanaszolnia búját-baját, csupán egy arra járó borzban lel hallgatótársra. Panaszait meghallván egy tündér eldönti, segít Bercinek. De vajon megbízható-e a tüneményes teremtmény, vagy egy boszorkány álcája a meseszerű megjelenés?

A Bab Berci és a tünkány vagy kicsoda című epizód december 3-án, szombaton 14.15-től látható az M2 műsorán, online itt lehet majd nézni.

A rendezőtől, Kovács Mártontól most is kaptunk rengeteg képet: karakter-, látvány- és háttérterveket, plakátokat és eddig nem látott filmkockákat, a tumblr oldalán pedig további érdekességek is vannak.

bab_berci_es_a_tunkany_poszter.jpg

A Bab Berci és a tünkány vagy kicsoda plakátja

Karaktertervek

Látványtervek

Háttértervek

Képek: Kovács Márton

süti beállítások módosítása