Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ismét gyerekek díjaztak egy magyar animációt

2016. július 15. - Herczeg Zsófi

Idén májusban Bognár Éva Katinka MOME Anim mesterszakos diplomamunkája, a Hugo Bumfeldt című animáció nyerte el a gyerekzsűri díját az Oberhauseni Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon a gyerek és ifjúsági film kategóriában, a napokban pedig Bárczy Örs MET-en készült diplomafilmjét, a Hey Deer!-t díjazták gyerekek az olaszországi Umbria Film Festivalon, ahol olyan animációkat előzött meg, mint a Johnny Express és a Once upon a Blue Moon.

A július 6. és 10. között huszadik alkalommal megrendezett Umbria Film Festival gyerekeknek szóló rövidfilmes versenyprogramjában szerepelt Bárczy Örs 3D-s animációja, a Hey Deer!, mely a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alapszakán készült diplomafilmként. A film főhőse egy kakaószerető szarvas, aki mindennapos rutinként a havat söpri a háza elől, viszont esténként megremeg a föld és másnap kezdődik minden elölről.

Ahogy korábban is írtuk, látványilag és történetileg is annyira mainstream film a Hey Deer!, hogy simán mehetne gyerekműsorokba, mert annyira közönségbarát, viszont sokkal kidolgozottabb, mint amikkel általában a tévében találkozunk. Ezt pedig a főként iskolásokból álló zsűri is díjazta, szerintük a főhős nagyon barátságos, a történet igazán eredeti és a havas helyszín is megkapó a közönség számára, a film vége és a kislány mosolya pedig érdekessé és meglepővé teszi az animációt. 

heydeer.jpgBárczy Örs a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alapszakán végzett 2015-ben, az azóta eltelt egy évben a bournemouth-i National Centre of Computer Animation (NCCA) 3D számítógépes animáció mesterszakán tanult. 2014-ben ő is gyakornok volt az Umbrella Stúdióban, akárcsak a szintén MET-en végzett Dell'Edera Dávid, aki a Balkon című, Annecy-ban zsűri díjával jutalmazott diplomamunkáját a stúdióval koprodukcióban készítette.

A Hey Deer! számos fesztivál versenyprogramjában szerepelt már, idén májusban pedig a Manchester Film Festival (MANIFF) legjobb animációjának járó díját is megkapta a jól felépített történetéért. A filmet itthon többek közt a 2. Animascope-on, a Mediawave-en és a 2. Magyar Filmhéten is lehetett látni. Bárczy Örssel itt olvasható egy interjú a film készítéséről és a 3D-vel való kapcsolatáról, a Hey Deer! elkészültéről pedig a film honlapján látható képanyag.

Forrás: Umbria Film Festival

süti beállítások módosítása