Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Francia történetek másfél percben

2016. június 17. - Herczeg Zsófi

labeauteestdalarue.pngA világ egyik legnagyobb animációs fesztiválja és az egyik legjobb animációs képzése is Franciaországban van, így hát magától értetődő, hogy évek óta együttműködnek. Idén először lesz az 56 éves Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál fő témája a hazai animáció, vagyis a nagybetűs Francia Animáció, melyre több programmal is készültek. Például egy tizenkét blokkból álló vetítéssorozattal French Animation: The Mirror Effect címen, melyben Emile Cohl-tól kezdve René Laloux-n át egészen Sylvain Chomet-ig minden meghatározó alkotó szerepel, és persze a leghíresebb francia animációs stúdiók, mint a Folimage és a La Fabrique, valamint olyan iskolák, mint a Gobelins vagy a Supinfocom. 

tchin.pngA Gobelins hallgatói már évek óta készítenek másfél perces nyitófilmeket a fesztivál hat napjára, ahol öt napon át mindennap egy újabb animációt vetítenek a blokkok előtt, ezt a hagyományt pedig idén is folytatták: a diákok hatfős csoportokban Franciaország történelméből, mindennapjaiból, vagy jellegzetességeiből merítettek. Látunk középkori festményeket megelevenedni, varázslatba hajló kocsmai verekedést, háborúban szőtt álmokat a Moulin Rouge-ról, egy francia bisztró zajos hétköznapjait, de még a '68-as párizsi diáklázadások is megidéződnek. 

A kis nyitófilmekhez nem kell Annecy-ban lennünk, a Gobelins vimeoján, de akár a fesztivál youtube-csatornáján fotelből is megnézhetjük őket. Ha valaki kíváncsi a korábbi években készült alkotásokra, itt találja őket: 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007.

süti beállítások módosítása