Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

95 animációs film az Art+Cinemában

2015. november 23. - Herczeg Zsófi

A november 25-29. közt megrendezett 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál idén négy helyszínen is várja az érdeklődőket. Az Uránia Filmszínházon, a Puskin mozin és a Szlovák Intézeten kívül a nemrég nyílt Art+Cinemában is lehet majd animációkat nézni az öt napban, utóbbi helyen ráadásul a fesztivál több mint 200 rövidfilmjéből 90 lesz látható az 5 egészestés film mellett. Az Art+Cinema kínálatából válogattunk.

extraordinary_tales.pngPremier előtt vetítik Raul Garcia Edgar Allan Poe-adaptációs szkeccsfilmjét, a Rendkívüli meséket, mely az amerikai költő-író öt novelláját filmesíti meg különböző animációs stílusban: van közte stilizált fekete-fehér, fotó-realista, képregény formájú és festményanimációra emlékeztető darab is. Az antológia másik különlegessége, hogy az egyes epizódokhoz olyan színészek, rendezők és producerek kölcsönzik a hangjukat, mint Christopher Lee, Julian Sands, Guillermo del Toro, Roger Corman (aki egyébként a hatvanas években több Poe-adaptációt készített), illetve archív felvételről Lugosi Béla. A feldolgozott Poe-művek: Az Usher-ház vége (Christopher Lee), Az áruló szív (Lugosi Béla), Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban (Julian Sands), A kút és az inga (Guillermo del Toro), illetve a Vörös halál álarca (Roger Corman).

kicsi_a_halboltbol.jpgAz Art+Cinemában látható lesz két olyan animációs film is, mely már az idei KAFF programjában is szerepelt: a cseh Jan Balej A halbolt hercegnője című komor bábanimációja Hans Christian Andersen A kis hableány történetének modern feldolgozása, melyben a címszereplő egy halpiacon dolgozik, szerelme pedig egy bordélyház kujon vezetője lesz. A spanyol Sam Orti Megszállva című horrorparódiája a KAFF-al párhuzamosan futó 9. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál legjobb egészestés animációjának díját nyerte, melyet a közönség szavazott meg neki. A filmmegszallva.png alapvetően az Ördögűző és az Ómen cselekményét ötvözi, de az igazi horror-rajongók felfedezhetik még benne többek közt a Ragyogás, a Hellraiser vagy az Alien motívumait is. A történet egy híres sztárpár, egy matador és egy flamenco táncos fiának megszállottságáról szól, akiért az özvegy anyja mindent megtesz, ezért felkeresi az épp lecsúszó Lenin atyát, hogy segítse kiűzni fiából a gonoszt.  

edens_edge.pngAz éden széle egy kilenc részből álló szkeccsfilm, mely olyan élettörténeteket mesél el, amik közt egyetlen kapocs van, mégpedig hogy egy isteni terv alapján jöttek létre. Mind a kilenc szekvencia felülnézetből, a lehető legminimalistább módon mutatja be a szereplők életét, akik menekülnek egy kibírhatatlan társadalmi berendezkedés elől.

Az idei Anilogue kiemelt vendége Szlovákia, így sok szlovák animáció látható majd a fesztiválon, legtöbb a Szlovák Intézetben (ingyenesen). Az Art+Cinemában viszont vetítik a szlovák animáció egyik kiemelkedő darabját, Viktor Kubal 1980-ban készült A véres asszony című filmjét. A játékfilm Báthory Erzsébet életét és romantikus szerelmi történetét dolgozza fel horrorisztikus és parodisztikus elemekkel kombinálva, minimalista módon.

Az öt egészestés filmen kívül nyolc rövidfilmes blokk, összesen 90 alkotással látható majd az Art+Cinemában. A Visegrad Animation Rallye a V4-es országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) legjobb fiatal animációs alkotóinak filmjeit hozta el az elmúlt évből. A programban szerepel többek közt Kreif Zsuzsanna candide.jpgés Zétényi Borbála francia-magyar koprodukcióban készült MOME Anim diplomafilmje, a Limbo-Limbo Travel, mely nyolc szingli nő férjkeresését meséli el meglehetősen abszurd módon. Szintén látható majd a Candide kalandjai című sorozat első epizódja, melyet Kovásznai György közel 30 éves Candide-adaptációs filmerve alapján készítettek MOME-s alkotók. A szürreális és groteszk stílusú rövidfilm Voltaire művének posztmodern átértelmezése, szereplőinek pedig olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Kulka János, Rajkai Zoltán Jordán Adél vagy Molnár Piroska. A szekcióban továbbá látható például a bábanimációs Összegabalyodva a cseh Stanislav Sekela-tól, mely két növény baendemit_s_greed.jpgráti kapcsolatáról szól, kiknek életébe beférkőzik egy harmadik, fertőző és elnyomó fél is. A szlovák Kaila Kucikova Sorban című párpercese a sorban állás interakcióit veszi sorra minimalista stílusban, a lengyel Natalia Dziedzic Endemit, a kapzsi című rövidfilmje pedig egy rák kalandjait követi nyomon a tengerparton, aki a szorongó nők gátlásait szabadítja fel és világít rá az emberek elsődleges vágyaira.

Az O!PLA Across Borders szekció a lengyel O!PLA fesztivál közönségkedvenc rövidfilmjeit mutatja be, melyen jelen lesz az esemény alapítója, Piotr Kardas is. A 19 filmből álló válogatásban látható lesz többek közt Piotr Dumala Hipopotamy című filmje, melyben fürdőző meztelen nőket figyelnek meg férfiak, akik később a vízilovak viselkedésének mintájára rájuk támadnak, Michal Socha kísérleti animációja, a Hurok, melyben minimalista szín- és formahasználatbadokument.jpgn láthatunk mindennapos emberi mozdulatokat, Marcin Podolec Egy dokumentumfilm című személyes ihletésű animációja, melyet művész édesapja élete inspirált, valamint Pawel Czarnecki Szupernóva című kísérleti filmje, mely keveri az élőszereplős és gyorsított felvételeket különböző animációs technikákkal.

A Cartoon d’Or az európai animációk legrangosabb díja, amiért az európai animációs fesztiválok győztes filmjei versenghetnek. Az idei jelöltekből álló válogatásban látható lesz a holland A Single Life című párperces, melyben egy fiatal nő egy bakelit-lemez segítségével ugrál élete különböző szakaszaira, az angol Daisy Jacobs A nagyobb kép című animációja, mely egy életnagyságú festményfilm, illetve stop motion animáció. A film két különböző habitusú testvérről szól, akik idős és zsarnokoskodó anyjukat ápolják, az egyik fiú mindent megtesz anyjáért, a másik pedig menekül a teendők elől. A film egyébként a 3. Friss Húson a legjobb coda.jpgnemzetközi rövidfilm díját is elnyerte. Vetítik még Alan Holly Kóda című filmjét, melyben egy férfi a halála előtti pillanatokban kér több időt a Haláltól, hogy végiggondolja eddigi életét, illetve Claire Sichez Alig várom című alkotását, mely egy egyszerű, keserédes történet rengeteg emberi érzéssel, ami minden korosztályt érint és mely magáról a nagybetűs életről szól.

A PAF Other Visions blokkot a cseh fesztivál programszervezője, Jiri Nedela nyitja, a válogatásban szereplő filmek pedig olyan audiovizuális munkák, melyek az animációt keverik más művészeti ágakkal. Martina Holá Rajzfilm című animációja az 1920-as évek modern kísérleti filmjeinek ritmikáján és mozgástechnikáján alapszik, Martin Kohout Free Mail című párpercese a voyeurizmusra épül, amiben magánemberek postaládáiba tekinthetünk bele, levelekbe, magazinokba, szórólapokba, Vilém Novák és Pavel Sterec Az árucikkek szexuális gyötrelmei című filmje pedig azt fogalmazza meg, hogy a radikalizáció és a vágy szexualizációja az elnyomás egyik formája, mely miatt kényszert érzünk különböző dolgok felhalmozására.

A Best of Fantoche a svájci Fantoche fesztivál díjnyertes alkotásit hozza el, az esemény két szervezője, Judith Affolter és Miriam Loertscher pedig személyesen is jelen lesz az Anilogue-on a délelőtti beszélgetéseken. A válogatásban szerepel az amerikai Don Hertzfeld Oscar-esélyes A holnap világa című sci-fi animációja, melyben egy kislány a jövőbeli önmagával beszélget egy pszichedelikus túrán, a tik_tak.jpgkoreai Kyungim Woo Johnny Express című filmje, melyben egy futár asztronauta szállít egy csomagot egy icipici bolygóra, amivel világvége-hangulatot okoz a lakóknak, valamint az észt Ülo Pikkov Tik Tak című alkotása, melyben egy órásmester uralja az időt az óraszerkezeteivel, akinek folyton fejfájást okoz segítőtársa, egy egér.

Az új litván animációt is megismerhetik az érdeklődők, amibe nem csak az elmúlt évekből, hanem egészen a nyolcvanas évek végéig visszamenőleg válogattak filmeket a szervezők. A legrégebbi alkotás 1988-ból való, ez Valentas Askinis Egy kaktusz titka című filmje, mely egy tündérmese a szerelemről, ami erősebb, mint bármilyen harag. Leva Miskinyte 2007-es Híd című filmje egy Franz Kafka történetet dolgoz fel papírkivágásos, hagyományos kézirajz és fotómontázs technikával, nem_euklideszi_geometria.jpgmely az élet folyamatos kihívásairól szól. Urté Budinaite 2012-es párpercese, a Függetlenség napja egy rádióból megszökött emberről szól, aki szabadságkeresés közben megtalálja a kalapját. Skirmanta Jakaite és Solveiga Masteikaite 2013-as filmje, a Nem euklidészi geometria egy szimbolikus történet két ember közti (szerelmi) kapcsolatról, melyet felborít a szeretet nyomasztó súlya.

Az Anime Haiku és az Etűdök – vizsgafilmek Franciaországból szekciókban hallgatói munkákat nézhetnek az érdeklődők. Az Anime Haiku filmjeit Koji Yamamura válogatta össze a Tokiói Művészeti Egyetem (GEIDAI) idei végzős animációs diákjainak vizsgafilmjeiből, a franciaországi válogatásban pedig 2014-es vizsgafilmek láthatók Antoine Manier megnyitójával.

A fesztivál programja és egyéb információk az Anilouge oldalán olvashatók.

süti beállítások módosítása