Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Médiatanács által támogatott animációk a tévében

2015. október 26. - dotandline

Ezen a héten széles kínálatot nyújtunk animációs filmekből: városi legendák, egy munkanélküli sárkány, Rófusz Ferenc hoppimeséi, a különös koalák, Berti, a barika, Gyurika, a komisz kölyök és egy a gyerekkor emlékeit felelevenítő alkotás is a terítéken lesz.

VÁROSI LEGENDÁK

Indifferens: M2/Petőfi TV, október 26., hétfő, 14.15
Jjajj: M2/Petőfi TV, október 27., kedd, 14.25
Szeged: M2/Petőfi TV, október 28., szerda, 14.30

A városi legendák a legkülönbözőbb emberekről és dolgokról szólhatnak: szokásokról, szerencséről, csodákról és tragédiákról. Az azonban közös bennük, hogy a mesék, a valóság és a képzelet keverékei. Glaser Kati a szintén Médiatanács-támogatott Három nagymamám volt alkotója szatirikus, vicces és bájos sorozatot készített ezekről az urbánlegendákról, a Macskássy Gyula-pályázatnak köszönhetően. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

varosi-legendak-glaser-kati.jpg

NAGYI MESÉI

Meló munkát keres: M2/Petőfi TV, október 26., hétfő, 15.00

Meló, a munkanélküli sárkány egy panelház kilencedik emeletének 38 négyzetméteres lakásában él, asztalán pedig sorra gyűlnek a befizetetlen számlák. Mivel a tűzokádáson kívül nem nagyon írt semmihez, nehezen talál megfelelő állást magának. Végül azonban rámosolyog a szerencse, és egy szemétégetőben a képességeinek megfelelő munkát szerez, így a számláit is ki tudja egyenlíteni. Hegedűs Hanna Léna, Hegedűs László és Debreczeni Katalin filmjét a Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázaton támogatta.

nagyi_mesei_melo.jpg

HOPPI MESÉK

A kívánságvonat: M2/Petőfi TV, október 26., hétfő, 16.40
A titokzatos levél: M2/Petőfi TV, október 26., hétfő, 16.50

A hoppik harmóniában, boldogan élnek együtt, mint egy nagy család. A városuk – na jó, inkább falu –, egy nagy völgyben terül el, amit pompás karéjban ölelnek fel a környező hegyek az egyik oldalon, és a lankás dombok a másikon. Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendezőnk bájos meséjét minden korosztálynak ajánljuk, ezekre a kedves figurákra nyugodtan rábízhatjuk a legkisebb gyermekeket is. A rajzfilm a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el. A Rófusz Ferenccel készített interjúnkat ITT olvashatják.

HÁT (M)ILYENEK A KOALÁK? 

M2/Petőfi TV, október 27., kedd, 16.45

Sajdik Ferenc grafikáiból rajzfilmet készíteni nem új ötlet, de hálás feladat. A művész stílusa már eleve adja magát megfilmesítésre. Szórádi Csaba filmjének nincs összefüggő története, hanem groteszk grafikák mellé groteszk gondolatok illeszkednek. Kigúnyolja a koalát, az embereket és kettőjük kapcsolatát. A minden korosztálynak szóló filmet a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta.

koala_kenyeztettek_ket.jpg

BERTI ÉS A TERELŐKUTYA

M2/Petőfi TV, október 28., szerda, 9.45

A birkák dolgos közösségébe új jövevény érkezik, Marcipán, a terelőkutya személyében. Egyedül Berti, a rózsaszín barika nem tud belenyugodni abba, hogy Marcipán méltatlanul bánik velük. Testvéreit titkos tanácskozásra hívja, és úgy döntenek, megleckéztetik a pulit. Goda Krisztina animációs filmjét a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta.

berti_es_a_terelokutya.jpg

EGY KOMISZ KÖLYÖK NAPLÓJA – A SZÖKÉS

M2/Petőfi TV, október 28., szerda, 12.25

A film a 19. századi Amerikában élő Gyurikáról szól, aki nyolcadik születésnapjára naplót kap. Ebben örökíti meg hajmeresztő kalandjait, miközben a korabeli társadalomban uralkodó képmutatásnak is ad egy-egy fricskát. A film – adaptálva a jelenkori magyar viszonyokra – Metta Victoria Fuller amerikai író műve nyomán, Karinthy Frigyes fordítását felhasználva készült el a Médiatanács animációs pályázati forrásának köszönhetően. A rendezőt, Gyulai Líviuszt a filmről kérdeztük, az  interjúnkat ITT olvashatják.

egy_komisz_kolyok_naploja.jpg

KERESZTANYA ÉS ÉN

Holnap lesz a születésnapom – strand ősszel: M2/Petőfi TV, október 28., szerda, 16.35
A vidámparkban – Kicsi néni: M2/Petőfi TV, október 28., szerda, 16.40

A gyerekvállalás során sok szülőben elemi erővel tör fel az igény, hogy a kicsik fejlődését megörökítsék. Otthon kreált rajzok, mesék és fotók születnek meg, amik aztán a fiókok mélyén és az albumok lapjai között merülnek feledésbe. Magyarósi Éva animációs filmes rendező azt vallja, hogy kár ezeket a történeteket veszni hagyni, ezért a családi emlékekből filmet készít. A Keresztanya és Én hétköznapi történeteket dolgoz fel a gyermekek nézőpontjából. A film elkészülését a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

keresztanya_es_en.jpg

Forrás: Médiatanács blog

süti beállítások módosítása