Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Magyar animációkból sem lesz hiány a Primanimán

2018. október 19. - Herczeg Zsófi

Október 24. és 27. között hetedszer rendezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált, ahol ismét a fiataloké a főszerep. A négynapos fesztiválon hazai és nemzetközi diákok, fiatal alkotók rövidfilmjeit vetítik, emellett egészestés filmek, workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és koncertek is színesítik a programot. A részletes program már olvasható a Primanima honlapján.

A 7. Primanimára közel félezer nevezés érkezett 26 országból, amelyből az előzsűri 14 elsőfilmet, 26 diplomafilmet és 21 diákfilmet, azaz összesen 61 rövidfilmet, valamint 32 gyerekfilmet választott, amelyek a Primanima díjaiért szállnak versenybe.

Mint minden évben, a díjakat idén is háromtagú nemzetközi zsűri ítéli oda: Ducki Tomek, lengyel-magyar animációs rendező, az észt Kreet Paljas, a budapesti Anilogue programigazgatója és Pálos György Ali filmrendező, producer. Idén először a gyerekfilmes versenyprogramot egy szakmai zsűri is elbírálja a közönség mellett, a zsűri tagjai: Balázs Zoltán, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékének vezetője, Czakó Judit vágó és Gelley Bálint animációs rendező, producer.

hegyi_oliver_x_take_me_please.png

Hegyi Olivér: Take Me Please

Tovább

Animációk a szolnoki ATAFF versenyprogramjában

Október 16. és 21. között rendezik meg a szolnoki Tisza moziban az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált, ahol többek között A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője rendezőjével is lehet majd találkozni.

A szolnoki fesztiválon a nemzetközi filmszakma nagyjaival lehet találkozni, akik mesterkurzust is tartanak: Peter Greenaway rendező (A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője), Allan Starski, a Schindler listája Oscar-díjas látványtervezője és Rajk László, a Saul fia látványtervezője. A mesterkurzusra a fesztivál oldalán lehet regisztrálni. Szolnokra látogat a névadó Trauner Sándor örököse, szellemi hagyatékának kezelője, Didier Naert francia látványtervező is, aki Trauner mellett asszisztált Luc Besson Metró című filmjének látványtervezése során.

A fesztiválon 10 új európai nagyjátékfilm és öt filmklasszikus – többek között Peter Greenaway, Billy Wilder és Marcel Carné alkotásai – mellett műsorra tűznek 40 órányi animációs és képzőművészeti dokumentumfilmet is a világ minden részéről.

A képzőművészeti versenyprogramban összesen 43 animációs film szerepel, köztük olyan alkotók munkái, mint az 1992-ben Oscar-díjat nyert Joan Gratz A második eljövetel című filmje, amely William Butler Yeats azonos című, az I. világháború borzalmas utóhatásai kapcsán íródott versén alapul.

sellok_es_rinoceroszok_01.jpg

Traub Viktória: Sellők és rinocéroszok

Tovább

Most te is részese lehetsz ennek a kozmikus utazásnak

Egy hónapig online elérhető Bucsi Réka legújabb animációja, a Solar Walk, mely nemrég elnyerte az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes nagydíját, ezzel kvalifikálta magát az Oscarra.

A Solar Walk két hete nyerte el az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes nagydíját, a Nelvana Grand Prize-t, és lett nevezve az Oscar-díj animációs rövidfilm kategóriájába, de nem kell éveket várnunk, hogy láthassuk azt a kisfilmet, amelyet a hazai animáció egyik büszkesége, Bucsi Réka rendezett. Egy rövidifilmet mindig nehéz eljuttatni a közönséghez, hiszen kevés lehetősége van moziforgalmazásba kerülni, a filmfesztiválokat pedig a cinegore-ok látogatják, a legnagyobb nézettség elérésére így csak a neten van lehetőség. Viszont netre éppen a fesztiváloztatás (és a VOD megállapodások) miatt nem kerülhetnek fel a rövidfilmek, csak nagyon ritkán, nagyon rövid ideig. Ezért az Oscar-hajrát megnyomva a Solar Walk alkotói egy hónapra (!) elérhetővé tették online a filmet, ezzel bárki ingyen megnézheti a 20 perces animációt.

Réka vonzódása a sci-fihez tagadhatatlan, már a MOME Anim diplomafilmjeként készült Symphony no. 42 című szkeccsfilmjében is megjelentek az UFÓ-k, a természetfeletti és a lét kérdései; LOVE című munkája egy ismeretlen galaxisban játszódik, ahol a kisbolygók és az ott élő lények mindennapjait fertőzi meg egy meteor szerelemmel, a Solar Walk pedig továbbmegy, egy galaxisokon átívelő, kozmikus utazásra viszi a nézőt, amely játékosan mutatja be a teremtés és alkotás folyamatát, és az emberi természet folyamatos vágyát az ismeretlen és új kutatására.

Tovább

A mágikus cell bemutatja: a hónap animációi | Szeptember

Már október közepe van és még mindig nem mutattuk meg a 20 szeptemberi kedvencünket. Íme! A Pandy-val kicsit deja vu-nk van, mert mintha már ezerszer szembejött volt velünk az elmúlt 5 évben, de kit érdekel, hiszen még ma is tök aktuális és mellette szórakoztató! 

Tovább

Ebből a pompás tortából ne egyél, csak nézd

Hat év telt el Marc James Roels és Emma De Swaef lenyűgöző stop motion animációja, az Oh Willy... óta, mely egyedi stílusával, a gyapjúból készült, aprólékosan kidolgozott látványvilágával egyből kitűnt az animációs rövidfilmek közül. A 17 perces film főhőse Willy, aki anyja betegsége miatt visszatér gyökereihez, egy nudista kolóniába, ahol felidéződnek gyerekkori sérelmei. Az emlékek hatására utazásra indul, hogy megtalálja önmagát, levetkőzze a társadalom által rárakódott elvárásokat és elengedje anyját. A több mint 80 díjjal jutalmazott, többek közt 2012-ben a legjobb európai animációnak járó Cartoon d’Or-t is elnyerő film sikerét nehéz felülmúlnia a belga alkotóknak, de a Micsoda pompás torta! (This Magnificent Cake!) elég jó kísérlet erre. 

A Micsoda pompás torta! furcsa szerzemény a rövid- és egészestés filmek világában. Egyrészt az Akadémia szabályai szerint akkor számít rövidfilmnek egy alkotás, ha maximum 40 perces, ez a film pedig épphogy csak túllépi ezt a határt a 44 percével. Másrészt a Micsoda pompás torta! egy 5 etapból álló szkeccsfilm, amely különböző karakterekre fókuszál, de mindegyik élete kapcsolódik egymáshoz. De az Oh Willy...-vel nemcsak a gyapjúanimációs technika rokonítja a Micsoda pompás torta!-t, hanem szereplőinek érzékeny bemutatása is.

this_magnificent_cake_02.jpg

Micsoda pompás torta!

Tovább

Kultikus animék a Pólus moziban

Októbertől havonta egy-egy alkalommal kultikus anime filmeket vetítenek a Pólus Mozi nagytermében, ahol 120-es mozivásznon, japán nyelven, magyar felirattal láthatók e rendkívül erős vizualitású műfaj kiemelkedő alkotásai. A sorozat október 16-án az 1995-ben készült Ghost in the Shell vetítésével indul.

A Pólus Mozi filmtörténeti klasszikusokat felvonultató filmklubja a filmrajongók körében már jól ismert rendhagyó vetítéseiről. Ezek során gyakran olyan filmeket is műsorra tűznek, amiket hazánkban soha vagy csak évtizedekkel korábban láthatott a közönség mozivásznon. 2018. októberében útjára indul az Anime Filmklub, három olyan klasszikussal, amelyeket kritikusok és rajongók egyöntetűen az animációs műfaj legnagyobb hatású művei közé sorolnak.

A sorozat első vetítése az 1995-ben készült Ghost in the Shell lesz október 16-án (facebook-esemény). A hazánkban Páncélba zárt szellem címmel megjelent, legendás cyberpunk anime alapmű története egy technológiailag magasan fejlett jövőben játszódik, főszereplője a kiborg Kuszanagi Motoko, a 9-es Csoport nevű rendvédelmi szerv őrmestere, aki csapatával egy rejtélyes, Bábjátékosnak hívott hackert üldöz. Ahogy a nyomozás során egyre több bizonyítékot és gyanúsítottat talál, úgy fedezi fel politikai összeesküvések sorozatát, Bábjátékos valódi azonosságát - és saját maga céljait. Az igazi kultuszfilmmé vált anime a popkultúra megkerülhetetlen részévé vált, később számtalan művészt, hollywoodi alkotót és filmet inspirált. Átfogó filozófiai témái közt a főszereplőn keresztül fontos szerepet kap az önazonosság kérdése is egy olyan világban, ahol szinte már lehetetlen megkülönböztetni a gépeket és embereket. Mamoru Oshi 1995-ös sci-fi animációján mit sem fogott az idő: mondanivalója örök, fantasztikus látványvilága pedig a bemutatója eltelt több mint 20 év ellenére is frissnek hat. A filmet digitálisan felújított képpel, japán nyelven, magyar felirattal vetítik.

Mamoru Oshi: Ghost in the Shell

Tovább