Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Bucsi Réka és a Pindúr Pandúrok

2018. november 13. - Herczeg Zsófi

November 18-án lesz 20 éve, hogy először adásba került a tengerentúlon Craig McCracken Pindúr Pandúrok című sorozata, amely szerencsére a mi gyerekkorunkból sem maradt ki, hiszen a hazai tévé is műsorra tűzte. Imádtuk a sodró és látványos akciójeleneteket, a sziporkázó humort (a magyar fordítás is remek lett), de leginkább azt, hogy a rengeteg, fiú nézőre szabott, gyerekeknek szóló animációs akciósorozat között végre felbukkant egy olyan is, melynek főszereplői lányok voltak, és nyíltan hirdette nemcsak a testvéri összetartást, hanem azt is, hogy a lányok is lehetnek szuperhősök. Szóval szuper példa volt nekünk, akik a 90-es években voltunk gyerekek.

bucsi_reka_x_pindur_pandurok.png

Puszedli, Sziporka és Csuporka Bucsi Réka stílusában

A 20 éves jubileum alkalmára a Cartoon Network felkért néhány női alkotót a világ minden tájáról, hogy 7-7 másodpercet készítsenek a közel egyperces szpotba, mindenki a saját stílusában tisztelegve a sorozat előtt. A hat alkotó (megjelenés sorrendjében) Delfina Perez Adan (Argentína), Dahee Jeong (Észak-Korea), Bucsi Réka (Magyarország), Xiya Lan (Kína), valamint a Chromosphere stúdió (Egyesült Királyság) két tagja, Jasmin Lai és Marlène Beaube voltak. A jubileumi szpot ún. exquisite corpse technikával készült, vagyis az alkotók a munkafolyamat során nem látták egymás szekvenciáit, ők is csak most nézhették meg teljes egészében, amikor a rajongók is. A szpothoz minden alkotó írt egy treatment-et, majd megrajzolták a szekvenciáik utolsó képkockáját és továbbadták az utánuk következőnek, aztán elkezdték a saját részüket gyártani. A zenét a Midnight Riot duó, vagyis Emily Kopp és Justin Beckler szerezte a kisfilmhez.

Megkérdeztük Rékát is a munkáról: "Miután megkerestek a Cartoon Network-től, egy teljes napot csak Pindúr Pandúrokat néztem. A régi epizódok közelebb állnak a szívemhez, jó volt látni újra a lányokat. Megtiszteltetésnek éreztem és izgalmas volt legalább egy picit részt venni a sorozat történetében. Élveztem az animálást, jó volt ilyen dinamikus mozgásban gondolkodni, illetve teljesen szabad kezet kaptunk a koncepcióhoz is." Réka szekvenciája 0:24-0:31 között látható!

Megnyílt a 2018-as Dargay Attila-pályázat

December 6-ig lehet jelentkezni a 200 millió forint keretösszegű Dargay Attila-pályázatra, amelyből a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa korábban támogatott animációs sorozatok bővítését, illetve ilyen sorozatok egész estés animációs filmmé alakítását finanszírozza. 

A Médiatanács által korábban már támogatott gyermek-, ifjúsági és családi témájú animációs sorozatok további epizódjainak gyártására, illetve egész estés animációs tévéfilmekké alakítására lehet támogatást igényelni az idén is 200 millió forint keretösszeggel meghirdetett, 2018-as Dargay Attila-pályázaton. A szinopszisokkal december 6-án 12 óráig lehet jelentkezni, a nyertes pályázók feladata – a korábban támogatást nyert részekkel összhangban – kiegészíteni a sorozatokat 13 részesre, kibővíteni a már elkészült 13 epizódot 26 részesre, illetve az egész estésnek szánt alkotások esetében a már elkészült sorozatot minimum 52, maximum 90 percessé kell összefűzni.

A Médiatanács Dargay Attila-pályázatán eddig két animációs sorozat, a Hoppi mesék (Egy év Hoppifalván) és a Boxi kapott támogatást tévéfilmmé való alakításra, második évaddal pedig Glaser Kati Városi legendák című szériája bővülhetett.

További részletek a pályázatról az MTVA Mecenatúra oldalán olvashatók.

glaser_kati_x_varosi_legendak_x_strand.jpg

Glaser Kati: Városi legendák - Strand

Forrás: NMHH

A mágikus cell bemutatja: a hónap animációi | Október

Az október mindig olyan hónap, amikor színültig vagyunk szuper animációs rövidfilmekkel. Hogy miért? Hát azért, mert már hetedik éve október végén rendezik meg a Primanimát, az elsőfilmes alkotók fesztiválját, ahol idén is több mint száz csodálatos animációt láttunk. Érthető módon ezekből nagyon kevés érhető el online, de amit megtaláltunk, és nagyon szerettük, azt betettük az októberi válogatásba. A 7. Primanima díjazottjai közül elérhető neten a legnépszerűbb magyar animáció díját elnyerő Apapara Csont Zsombortól, a diákzsűri egyik különdíjasa, Capucine Muller Maikeulboudjan című klipje, valamint a megosztott Csermák Tibor-díjat, vagyis a legnépszerűbb gyerekfilmnek járó elismerést elnyerő Hortobágyi darumese Lugosi István rendezésében. Aztán októberben kezdte megosztani a We Love Budapest a MOME Animmal közös projektjének animációit, és Bucsi Réka is októberben tette fel egy kis időre a netre Oscar-esélyes animációját, a csodálatos Solar Walk-ot is. De inkább nézzétek az októberi kedvenceinket! A korábbi hónapok kedvenceit itt találjátok.

Tovább

Megérkezett a Laika új filmjének első előzetese

Már tűkön ülve várjuk a Laika ötödik egészestés filmjét, a Missing Link-et, nemcsak mert nagy Laika-fanok vagyunk, hanem mert a stúdió vezetője, Travis Knight pár hónapja azt nyilatkozta, hogy a Missing Link művészi és technikai bravúr lesz és túltesz még a zseniális Kubo és a varázshúrokon is. Ma pedig végre megérkezett az első előzetes is hozzá.


Missing Link főszereplője a karizmatikus Sir Lionel Frost (Hugh Jackman), aki a világ egyik legjelentősebb mítosz- és szörnyszakértőjének tartja magát. Az egyetlen gond, hogy a szűklátókörű társai nem hajlandók ezt észrevenni és elismerni. Sir Lionel utolsó esélye arra, hogy az elit befogadja, ha Észak-Nyugat-Amerikába utazik bizonyítékot találni egy legendás teremtmény létezésére, mely az ember primitív származásának utolsó élő példánya, a hiányzó kapocs. Akitől Sir Lionel álma valóra válna, az nem más, mint Mr. Link (Zach Galifianakis), egy kissé bolondos, de meglepően okos és jószívű lény, aki fajának utolsó példányaként a veszélyeztetett állatok közé tartozik. Mr. Link ezért megkéri a tudóst, hogy kutassák fel távoli rokonait, a férfi segítségével pedig körbeutazzák a világot, hogy megtalálják Shangri-La legendás völgyét, a különös lények otthonát. Ebben segítségükre lesz a független és leleményes kalandor, Adelina Fortnight (Zoe Saldana), aki az egyetlen térképpel rendelkezik Shangri-La földjére. Ám az út során a félelmet nem ismerő csapatra sok veszély leselkedik, minden lépésüket hitvány alakok követik, akik megpróbálják megakadályozni a küldetésüket.

missing_link_laika.jpg

Chris Butler (Paranorman, 2012) írta és rendezte a filmet, mely a stúdió korábbi szemléletét követi, vagyis ötvözi a képzőművészetet, az aprólékos kézi munkát és a technológiai újításokat, hogy valami olyan dolog kerekedjen ki belőle, amit korábban sosem láttunk. A Missing Link-et Knight mozgó műalkotásként emlegeti, mely tele van lélekkel, fantáziával és humorral, és amely hangsúlyozza az elfogadást és az összetartozás egyetemes fontosságát. Knight szerint ez lesz a legütősebb dolog, amit valaha készítettek, ami a felülmúlhatatlannak tűnő Kubo és a varázshúrok után elég izgalmasan hangzik. 

A film eredeti szinkronhangjai közt van Hugh Jackman, Zoe Saldana és Zach Galifianakis mellett többek közt Emma Thompson, Stephen Fry, Timothy Olyphant, Matt Lucas, David Walliams, Amrita Acharia és Ching Valdes-Aran is.

A Missing Link-et 2019 tavaszán mutatják be a tengerentúlon, ám a korábbi négy alkalom után nem a Focus Features, hanem az Annapurna Pictures forgalmazásában, melynek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Spring Breakers, A nő, a The Master, a Fantomszál és eddigi egyetlen animációként a Virsliparti, mely ráadásul R-besorolást kapott (itthon 18-asat). Hazai bemutatóról egyelőre nincs hír, de a korábbi négy Laika-filmet is elhozták a magyar mozikba, melyeket a UIP-Duna Film forgalmazott.

Egészestés filmterveket vár a Cartoon Movie

Animációs projekteket várnak a 2019-es Cartoon Movie animációs pitching és koprodukciós fórumra.

A franciaországi Bordeaux-ban 2019. március 5. és 7. között rendezik meg a 21. Cartoon Movie-t, mely az európai Média Program által támogatott pitch- és koprodukciós fórum egészestés animációs filmek számára. A beválogatott projektek producerei a kétnapos esemény alatt filmterveikhez keresnek partnereket és nemzetközi forgalmazókat. 

Jelentkezési határidő: 2018. november 21.

További részletek a Cartoon Media oldalán olvashatók.

cartoon_movie_2019.jpg

Tovább

Díványon ugrálás, fazékba vizelés – kritikák a 7. Primanima rövidfilmjeiről

Idén először rendeztünk kritikaíró workshopot a Primanimával együttműködésben, melyen 13 fiatal vett részt. A workshopot Kránicz Bence, a Filmvilág, a Prizma és a 24.hu filmkritikusa, a Filmvilág képregényrovatának szerkesztője vezette, aki PhD-hallgatóként a korai magyar filmkritika történetével foglalkozik. A 13 résztvevőnek naponta kellett különböző hosszúságú kritikákat írni a Primanima rövidfilmjeiről. Alább ezekből látható a harmadik válogatás, a korábbi kettőt itt és itt lehet elolvasni.

Boros Bettina: Boldog világvége

Turai Balázs: Róma bukása

2048. A Földnek vége. A humanoidok egy Dómnak nevezett üvegbúra alá menekültek, és onnan nézik rettegve a kinti pusztulást – és az ott tenyésző ellenséget. Ebben a világban játszódik Turai Balázs filmje, a Róma bukása.

Adott ebben a világban egy mintacsalád: folyamatosan politizáló apuka, szexi konyhai robotgép anyuka, kisfiú, kislány. A történetben a két kisgyerek lázad a rájuk erőltetett értékrend ellen. A konfliktus okozója az apa, aki még sajátjaiban is ellenséget lát. A film első nagy fordulata, amikor nevelő célzattal elviszi fiát mutánsokat ölni a Dóm peremére: vad zombihorda helyett virágzó axolotl-hippi közösséget látunk, akiket a Dóm lakói kíméletlenül lemészárolnak. A kisfiút olyannyira megrázzák a történtek, hogy éjszaka húgával kiszökik a Dómból. Odakint beavatást nyernek az addigi ellenség világába, és pont itt, a csúcsponton dob ki a film – kapunk ugyanis egy rövid, szürreális „színfalak mögötti” jelenetet, mely mind stílusában, mind történetében eltér az addig látottaktól. Csak egy rövid belsős poén, nem sokat ad hozzá a filmhez, cserében viszont egy több mint félperces kameramozgásba telik az alkotóknak, hogy visszavigyenek minket az eredeti világba. A testvérpár átáll a mutánsokhoz, hogy közös erővel olyan szörnyűségeket kövessenek el a Dóm lakóival, mint a díványukon ugrálás, a fogkeféik összenyálazása és a fazékba vizelés. A film egy jobb világ ígéretével zárul, melynek forrását az alkotóknak inspirációul szolgáló versben (W. H. Auden: The Fall of Rome) találhatjuk meg.

turai_balazs_x_roma_bukasa_1.jpg

Turai Balázs: Róma bukása

Hosszú történet, épphogy belefér a rövidfilm kategóriába, mégis megunhatatlan a pergő dialógoknak, a kreatív kamerahasználatnak és az egyedi világnak köszönhetően. A karakterek között nem éppen klasszikusan, de működik a dinamika – legizgalmasabb persze az apa marad, akiből folyamatosan dől az ostobaság. Szinkronhangja is illik hozzá, pont annyira túlszínészkedett, amennyire kell. Legkevésbé a főszereplő kisfiú hangja működik, nem tud kellően őszinte és erős érzelmeket közvetíteni.

Tovább