Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Vuk eredetileg nem is így nézett volna ki

2019. május 21. - dotandline

A Vuk név hallatán mindenki képzeletében megjelenik az imádnivaló kisróka, akit Dargay Attila álmodott meg közel negyven évvel ezelőtt. A figura azonban kezdetben még teljesen más formát öltött.

A jól ismert klasszikus rajzfilmet először 1981 húsvétján vetítették négy rövidebb részben, sorozatként a televízióban, és a műsor olyan sikeresnek bizonyult, hogy készítettek belőle egy egész estés filmet is, amit 1981. december 10-én mutattak be a mozikban. A népszerűség azóta is töretlen, pár éve újra visszatért a mozivásznakra a klasszikus film restaurált változata, a televíziók pedig évente többször is műsorra tűzik. Azonban ha jobban elmélyedünk a rajzfilm előzményeiben, roppant érdekes dolgokra bukkanhatunk.

vuk_kepregeny.jpg

Részlet a Vuk Fülesben megjelent képregényváltozatából

Dargay Attila – aki a Vuk mellett még olyan nagy sikerű filmek rendezője volt, mint a Lúdas Matyi, Szaffi és Az erdő kapitánya – már évekkel a rajzfilm megjelenése előtt kitalálta a történetet. "Elolvastam a könyvet, és elbűvölt. Szinte láttam a figurákat, csak le kellett rajzolni őket” - mondta egyszer egy interjúban Fekete István regényéről. Mivel a film korábban gazdasági okokból nem készülhetett el, a történet először a Füles hasábjain jelent meg 1972-ben, képregényként. Ha fellapozzuk ezt a korabeli magazint, egy teljesen más karakterű Vuk néz vissza ránk belőle. Szemei nagyobbak, orra hosszúkásabb és az egész figura sokkal karikatúraszerűbb, mint az a Vuk, amely az elkészült rajzfilm révén végül népszerű lett.

Tovább

Macskakirálylányt koronáztak Trebonban

Véget ért a CEE Animációs Fórum (korábban Visegrádi Animációs Fórum), Közép-Kelet-Európa legnagyobb animációs pitchfóruma, melyet hetedszerre rendeztek meg május 6. és 8. között Trebonban, az Anifilmmel párhuzamosan. A díjazottak között idén is van magyar alkotás: Tamás Iván Macskakirálylány című filmterve nyerte a tv-sorozatok és speciálok versenyét. 

Idén 32 terv versenyzett három kategóriában: rövidfilm, tv-sorozat és -speciál, valamint egész estés film kategóriában. A pitchfórumon mindhárom szekcióban volt magyar alkotás: a rövidfilmek közt szerepelt Turai Balázs Amok című pszicho-komédiája, a sorozatok között Tamás Iván Macskakirálylány című könyvadaptációja, egész estés filmek között pedig Miklósy Zoltán és Herkó Attila Solo Lobo című filmterve.

A tv-sorozat és -speciál kategória nyertese Tamás Iván Macskakirálylány című filmterve lett, mely nemrég kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán is. Macskakirálylány Tamás Zsuzsa azonos című mesekönyve alapján készül, melyben a magát belülről elvarázsoltnak érző Bánatos királyfi életébe váratlanul egy macska toppan be. A Macskakirálylány című könyvért Tamás Zsuzsa elnyerte az Év Gyerekkönyve díjat 2014-ben. A Macskakirálylány gyártója a CUB Animation, producere Gelley Bálint. A CEE Animációs Fórum zsűrije kiemelte a filmterv különleges humorát, mely az egyedülálló mesélésben gyökerezik. "Tényleg szeretjük a 'szomorúság csarnokát'." - mondta a zsűri, akik kiemelték a gyönyörűen naiv, retro látványvilágot, mely anélkül klasszikus, hogy régimódi lenne.

tamas_ivan_x_macskakiralylany.jpg

Tamás Iván: Macskakirálylány (Forrás: CUB)

Tovább

Itt a képregényesek legnagyobb hazai ünnepe

A Magyar Képregény Szövetség 15. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét, a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált, mely a jubileumi alkalomból öt napon át ünnepli a képregényeket.

Május 8. és 11. között esténként képregényes kulturális programok, kiállítások és beszélgetések lesznek Budapest több pontján.

Május 12-én szokás szerint egész nap a Dürer kertben lesz képregényvásár, melyet 1000 forintos belépővel lehet látogatni. A belépés 10 év alatt ingyenes. Az esemény programjai címszavakban: képregénydíjak átadása, beszélgetés külföldi vendégekkel, beszélgetés a közönségi finanszírozásról, alkotók előadásai műhelytitkaikról, workshopok, analóg és digitális rajzolás és persze képregényvásár egész nap.

A fesztivál plakátját a MOME animáció mesterszakán végzett Felvidéki Miklós készítette, de lesz még animációs kötődés: László Márk tavaly végzett a MOME animáció mesterszakán The Boy Who Loved a Ghostclown című képregényével. 

15_kepregenyfeszt.jpg

Tovább

A mágikus cell bemutatja: a hónap animációi | Április

Csak úgy repülnek a hónapok, és már megint egy szuper fesztiválon vagyunk túl: a 4. Ukmukfukk Zinefeszten, igaz, ez most nem filmes vonatkozású esemény volt, viszont sok animációs készült zinnel, úgyhogy jól feltankoltunk mi is a szuper kiadványokból. Ma pedig a hónap első hétvégéje van, vagyis nem hiányozhatnak az áprilisi kedvenc kisanimációink. Ismét 20 szuper rövidfilm van a válogatásban, de ha valaki még nézelődne, csekkolja a korábbi hónapok kedvenceit itt.

Tovább

Magyar vonatkozású animáció Cannes-ban

A 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál programjába került egy magyar vonatkozású animáció is: a részben a Kecskemétfilm gyártásában készült Medvevilág Szicíliában, mely a Mozinet forgalmazásában kerül a hazai mozikba.

Lorenzo Mattotti Medvevilág Szicíliában című animációs filmjében a medvék királyának fiát, Toniót elrabolják a Szicíliai hegyekben élő vadászok. Amikor a kemény tél éhínséggel sújtja a népét, Léonce király úgy dönt, hogy megtámadja az emberek földjét. Hadserege és egy varázsló segítségével meghódítják a várost és megtalálják Toniót, de a király hamarosan ráeszmél, hogy a medvék nem élhetnek úgy, ahogy az emberek.

medvevilag_sziciliaban_3.jpg

Az olasz Dino Buzzati Medvevilág Szicíliában című, 1945-ben kiadott könyve a XX. század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyve. A belőle készült animációs filmet az olasz származású Lorenzo Mattotti rendezte, akinek nevéhez a Fél(ek) a sötétben (Peur(s) du noir) című 2007-es horroranimáció is kötődik. A másfél órás animáció részben a Kecskeméti Animációs Stúdióban készült, akárcsak A vörös teknős vagy a Chico és Rita című Oscar-jelölt alkotások. 

Tovább

Legyen a mentorod Csáki László

A Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának keretében Terényben szervez filmkészítő tábort animáció, kisjátékfilm és dokumentumfilm témában. A terényi alkotótábor célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18–35 éves fiatalok találkozhassanak és közösen alkothassanak.  

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, egy különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A bő egy hét alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok és vendégelőadók segítik. A kisfilmes és dokumentumfilmes workshopokról itt tájékozódhatsz, az animációs workshopról alább találsz információt.

ffp_alkototabor_banner.png

Az animációs workshop célja:

Talált hanganyagból inspirálva, egy animációs film tervezése, rendezése és gyártása 1–2 perc hosszúságban, csoportban, közösen kivitelezve. Minden résztvevő a stábban egy fontosabb munkakörért/alkotó munkáért felel, modellezve így az animációs filmgyártás folyamatát, megismerik az animációs filmkészítés lehetőségeit, gyártás fázisait és a filmgyártáshoz használt animációs szoftvert és egy vágóprogramot. A kijelölt szerepekhez rendelt feladaton kívül egyéb munkafolyamatokba is van lehetőség, sőt ajánlott bekapcsolódni. A csoport tagjai: 1 fő forgatókönyvíró, 1 fő storyboard rajzoló, 1 fő vágó, 1 fő grafikus (háttér és figuratervezés), 3 fő animátor

Tovább