Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Kisfilmeket vár A Mi Kultúránk fesztivál

2019. február 21. - dotandline

A Budapesti Művelődési Központ idén második alkalommal rendezi meg A Mi Kultúránk fesztivált. Az új generációk számára a kultúra fogalma mindig újra értelmeződik. Napjainkban a fiatalok új szemlélettel és eszköztárral átírják a fogalmat, a korábban elkülönült művészeti ágakat összekapcsolják. Ehhez az újraalkotáshoz járul hozzá A Mi Kultúránk fesztivál, mely a fiatalok aktivitására épít: "A célunk, hogy a fiatalok új szemlélete, igényei megjelenhessenek a fesztivál kereti között."

Jelentkezz az AMiK pályázati felhívására stábként vagy egyénileg, ha szívesen fejezed ki gondolataidat kreatív, vizuális eszközökkel, örömmel látnád viszont nyertes rövidfilmedet a mozivásznon is, vagy ha kötetlen hangulatban tanulni szeretnél ismert filmes szakemberektől.

rebak_tamas_x_szoren-szalan.png

A 2018-as AMiK legjobb animációs film díját elnyerő Szőrén-szálán című alkotás Rebák Tamás rendezésében

Nevezni az alábbi kategóriákba lehet:

 • élőszereplős kisfilm
 • animációs rövidfilm
 • mobillal készült alkotás

Nevezési feltételek:

 • a film korábbi AMiK fesztiválon még nem vett részt,
 • a film 2009 után készült,
 • az alkotók közül legalább egy személy 1989. után született,
 • minimum 1, maximum 20 perces játékidő,
 • műfaji és technikai megkötés nincs.

A fesztivál utolsó napján a következő két kategóriában osztunk díjakat:

 • a legjobb élő szereplős film
 • a legjobb animációs film
 • a legjobb mobillal készült film

A nevezési határidő 2019. március 22. A nevezési lap innen tölthető le, nevezési díj nincs. További információk az AMiK oldalán olvashatók.

Queer filmdíjat nyert az Entropia Berlinben

Buda Flóra Anna Entropia című MOME Anim diplomafilmje kapta a 69. Berlinalén a legjobb rövidfilmnek járó Teddy-díjat, a hagyományos nemi identitástól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerést.

A 69. Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában 24 kisfilm szerepel, köztük két magyar animáció: Tóth Luca Lidérc úr című egyedi filmje, valamint Buda Flóra Anna MOME Anim diplomamunkája, az Entropia. A Berlinalén számos független, nem a fesztivál vezetői által összeállított zsűri oszt ki díjat, például a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) vagy az 1987-ben alapított Teddy, az LMBTQ-közösség egyik legrangosabb filmes elismerése, mely a Berlinale programjában megjelenő olyan alkotások és művészek támogatását szolgálja, amelyek/akik a közösség ügyeit “a társadalom széles körében megjelenítve hozzájárulnak a tolerancia, az elfogadás, a szolidaritás és az egyenjogúság erősítéséhez”. 

buda_flora_x_entropia_2.jpg

Buda Flóra Anna: Entropia

A Teddy-díj rövidfilmes kategóriájában három jelölt volt, az Entropia mellett a másik magyar berlini versenyző, a Lidérc úr, valamint a Parsi című argentin alkotás. A zsűri végül Buda Flóra animációjának ítélte a díjat: "Szürreális, hipnotikus és friss. Egy szórakoztató rövidfilm a szexualitás és a queer kapcsolatok felfedezéséről. Az animációs újhullám egyik darabja, mely merít a sci-fi és a hagyományos magyar animáció elemeiből." - áll a zsűri indoklásában.

Az Entropia Buda Flóra Anna 2018-as MOME Anim diplomafilmje, melyet a november végén megrendezett Kiskakason lehetett itthon látni. A tízperces Entropia egy fiatal nő három párhuzamos valóságát mutatja be. A filmben megjelenő világ egy belső univerzum, amin belül a három karakter mikrokörnyezete létezik és amelyet ők éltetnek, de egyikük sem tud boldogan funkcionálni a másik nélkül, a környezetük teremtette egyoldalúság pedig frusztrációt szül, vágyaikat képtelenek kielégíteni. Az Entrópia (jelentése: belső változás) hipotézise azon kérdést járja körbe, hogy mi történik egy emberrel, ha egy hiba folytán találkozik önmagával, vagy akár önmaga többféle kivetülésével. Flóra korábban mesélt az Entropia elkészültéről, a beszélgetés itt olvasható.

A szerelmes kisbolygók mától mindenkit elvarázsolnak

Mától online is elérhető Bucsi Réka sokszorosan díjazott LOVE című kisfilmje, melyben egy naprendszer nyugodt életét dúlja fel egy szerelmet hozó meteor.

Szinte napra pontosan három éve indult útjára Bucsi Réka első függetlenfilmje, a LOVE, mely a 66. Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütált. A 14 perces kisfilm a szerelem megfoghatatlan és leírhatatlan érzéseit jeleníti meg egy fiktív univerzum szürreális élőlényeinek mindennapjain keresztül, haiku-szerű jelenetekkel, Bucsi Réka játékos stílusában, Lukács Péter jellegzetesen provokatív hangkeverésével, valamint David Kamp csodálatos, érzelmekkel teli zenéjével (mely itt hallgatható).

Bucsi Réka: LOVE

Tovább

Az én szétszedése és összerakása – interjú Buda Flórával

Február 7. és 17. között rendezik meg a 69. Berlinalét, melynek rövidfilmes versenyprogramjában két magyar animáció is szerepel: Buda Flóra Anna MOME Anim diplomafilmje, az Entropia, valamint Tóth Luca Lidérc úr című új kisfilmje. 

Buda Flóra Anna 2018-as MOME Anim diplomafilmje az Entropia, melyet a november végén megrendezett Kiskakason lehetett itthon látni. A tízperces filmben megjelenő világ egy belső univerzum, amin belül három női karakter és mikrokörnyezete létezik, de egyikük sem tud boldogan funkcionálni a másik nélkül, a környezetük teremtette egyoldalúság pedig frusztrációt szül, vágyaikat képtelenek kielégíteni. Az Entropia (jelentése: belső változás) hipotézise azon kérdést járja körbe, hogy mi történik egy emberrel, ha egy hiba folytán találkozik önmagával, vagy akár önmaga többféle kivetülésével. 

Flóra korábban olyan filmeket rendezett, mint az alapszakos diplomamunkaként készült gyerekdal-adaptáció, a Műlovarnő (2014), a kísérletező A nap, amikor az anyatermészet megütött (2015), vagy az Essemble nemzetközi program keretében létrejött Social Animals (2015, társrendezők: Koska Zoltán, Szász Enikő, Tímár Anna, Takács Barbara). 2016-ban a Visegrádi Animációs Fórum tv-sorozat kategóriájának győztese lett Turai Balázzsal közös sorozatterve, a Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai (The Piracy of Princess Priceless), mellyel szerepeltek a Cartoon Forumon is. Flóra jelenleg az ASF (Animation Sans Frontières) nemzetközi workshopon veszt részt.

A Berlinale Shorts programba eddig egyszer válogattak MOME Anim diplomafilmet, méghozzá Bucsi Réka Symphony no. 42 című kisfilmjét 2014-ben, azóta csak Lovrity Anna Katalin diplomamunkája, a Vulkánsziget szerepelt a Berlinalén, a Generation Kplus programban 2017-ben. A Berlinale Shorts másik magyar kisfilmje Tóth Luca Lidérc úr című animációja, a rendezővel készült interjúnkat itt olvashatjátok el.

buda_flora_anna_x_entropia_3.jpg

Buda Flóra Anna: Entropia

Tovább

Hogyan lehet szeretni és szeretve lenni? – interjú Tóth Lucával

Február 7-én kezdődik a 69. Berlinale, melynek rövidfilmes versenyprogramjába két magyar animáció került: Tóth Luca Lidérc úr című kisfilmje és Buda Flóra Anna MOME Anim diplomamunkája, az Entropia

Tóth Luca elég szép fesztiválkört tudhat magáénak a kisfilmjeivel: Royal College of Art diplomafilmje, A kíváncsiság kora 2014-ben elnyerte az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon a zsűri különdíját, az első függetlenfilmje, a szatirikus Superbia a cannes-i Kritikusok Hetén debütált 2016-ban és közel 80 nemzetközi fesztiválon szerepelt, második egyedi filmje, a Lidérc úr pedig a 69. Berlinale rövidfilmes programjában versenyez. A Lidérc úrban egy fiatal mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából. Vajon ki ez a parányi lény és milyen változást hoz magával, miután világra jön a férfi testéből?

A közel 20 perces film francia-magyar koprodukcióban készült a Boddah (producerek: Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor) és a Sacrebleu (producer: Ron Dyens) együttműködésében, a zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök pedig Lukács Péter Benjámin volt.

toth_luca_x_liderc_ur_01.jpg

Tóth Luca: Lidérc úr

Tovább

A mágikus cell bemutatja: a hónap animációi | Január

Így visszanézve, a januári kedvenceink nagy része a szerelemről vagy a(z emberi) kapcsolatokról szól. Hát ez van, kicsit érzelgős állapotban lehetünk. 

Ugyan ez februári animáció, de még holnap estig megnézhetitek Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című kisfilmjét, mely pénteken megkapta a magyar filmkritikusok díját 2018 legjobb animációjáért!

Tovább