Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Megérkezett a Ruben Brandt, a gyűjtő magyar nyelvű előzetese

2018. augusztus 17. - Herczeg Zsófi

A nemzetközi trailer után végre itt a magyar szinkronos előzetese Milorad Krstic új animációs filmjének, a Ruben Brandt, a gyűjtőnek. 

Ruben Brandt, a gyűjtőben egy különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt, a pszichoterapeuta Ruben Brandtot és csapatát az újabb festmények ellopásában. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba.

ruben_brandt_a_gyujto_05.png

Milorad Krstic filmjének világpremierje a Locarnói Filmfesztiválon volt augusztus elején, ahol egy 8000 férőhelyes szabadtéri helyszínen, a Piazza Grandén vetítették. A nemzetközi sajtó nagyon pozitívan fogadta a Ruben Brandt, a gyűjtőt, a Variety kritikusa például dicsérte a film izgalmas, lendületes, filmes és szépművészeti utalásokkal teli akciójeleneteit, kiemelte a klasszikus és modern zenék újragondolt használatát, és nem győzött betelni a rendező filmes és képzőművészeti tudásával és rajongásával, ami a film alapjául is szolgált.

Az alkotók nem bíztak semmit a véletlenre, a magyar szinkron mellé angol nyelvű szinkront is készítettek, de nem ám angol anyanyelvű színészekkel, hanem az eredeti magyar hangokkal, hogy ezzel is különlegesebbé és interkulturálissá tegyék a filmet. A film főbb szinkronhangjai Kamarás Iván (Ruben Brandt), Hámori Gabriella (Mimi), valamint Makranczi Zalán (Kowalsky).

A nyár folyamán már voltak nyilvános vetítései a filmnek, melyek mind teltházasak voltak. A Ruben Brandt, a gyűjtő legközelebb augusztus 24-én, Szentendrén látható (facebook-esemény), majd augusztus 31-én a várKERTmoziban (facebook-esemény). 

Milorad Krstic animációs krimije november 15-én kerül a hazai mozikba, itthoni forgalmazója a Mozinet.

Animált képregény a félelmeink leküzdéséről

Confused on My Way címmel készített animált képregényt Módy Luca, mely azt mutatja be, hogyan fogják vissza az embert félelmei, szorongásai és hogyan szabadulhat fel alóluk.

Luca 2017-ben végzett a MOME animáció alapszakán, Confused on My Way című animált képregénye pedig tanulmányai alatt, egy tervezés feladat keretein belül valósult meg. Lucát már régóta foglalkoztatta mozgó képregény készítése, a Confused on My Way-t pedig végül egy dialóg indította el: "Egy gengszterfilmből vettem a maffiafőnök és a bérgyilkos beszélgetését. Valamiért nagyon megfogott a párbeszéd. Később rájöttem, hogy azért, mert velem is sokszor fordult elő, hogy az akaratom és a tetteim nem voltak összhangban, ami belső konfliktust okozott, ez pedig nagyon hasonlít a kiválasztott párbeszédre, a bérgyilkos és a megbízó közötti konfliktusra. A dialóg két szereplője egy is lehetne, mintha saját magával folytatna párbeszédet az akarat/tudat és a tudatalattin keresztül cselekvő én." 

A képregény két főszereplőjét egy csónakban látjuk, akiket mocsár vesz körül. Luca a képregény minden részletét szimbolikusnak tartja, melyben az egyik alak a tudat, a másik a tudatalatti, aki a cselekvő, vagyis az evezős is egyben. "Csak együtt juthatnak el a partig" – mondja Luca – "de amíg a tudatalattit érzések blokkolják, az ép észnek nincs sok hatalma. A cselekvőnek át kell mennie egy folyamaton, de kétesélyes, hogy megtalálja-e a választ a környezetében vagy saját magában." – folytatja. – "A képregény azt az állapotot mutatja be, amikor a cselekvő egy olyan helyzetet nem tud megoldani, amit máskor, más szituációban könnyedén teljesíteni tud. Ezt a pszichológiai jelenséget angolul dysfunctional disorder-nek hívják, ami egy mentális rendellenesség és súlyos állapotban állandósulhat. Hasonlít a manapság sokat emlegetett halogatás jelenségéhez, amely szintén a tudatalattit blokkoló érzések miatt alakul ki. A cél egyre távolabb kerülhet az embertől, kétségek keletkeznek, a helyzet iróniája pedig az, hogy minden fejben dől el."

Tovább

6 női alkotót jelöltek a Dargay Attila-díjra

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál animációs fődíja 2010 óta viseli a legendás rajzfilmrendező, Dargay Attila nevét. Egészen tavalyig a nemzetközi zsűri által legjobbnak ítélt animációs film kaphatta meg a Dargay Attila-díjat, 2017-től azonban a szervezők változtattak a szabályokon: tavaly óta nincs önálló animációs versenyprogram, viszont a rövidfilmek versenyébe és a CineNewWave kategóriába is lehet nevezni animációkkal.

A megújult Dargay Attila-díjat 2017-től a magyar animáció ifjú tehetségének ítéli oda a háromtagú zsűri: Henrik Irén, Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Fülöp József, a MOME rektora, valamint M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felajánlott 1 millió forintos díjat szeptember 22-én, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadóján kapja meg a legjobbnak ítélt nevező.

A pályázatra 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezhettek. A nevezések elbírálásánál a fő szempont az volt, hogy Dargay Attila szellemében alkotó, ígéretes, még pályakezdő tehetség jusson lehetőséghez. 2018-ban a Dargay Attila-díjra hat női alkotó esélyes: Bucsi Réka, Ember Barbara, Molnár Eszter, Szucher Ágnes, Varga Tímea Laura és Xeu You You. 

Bucsi Réka (1988) alapszakos és mesterszakos tanulmányait is a MOME animáció szakán végezte. 2013-ban készült Symphony no. 42 című diplomafilmje shortlistes volt a 87. Oscar animációs rövidfilm kategóriájában. 2013 és 2014 között az Animation Sans Frontiers (ASF), majd a dániai Open Workshop animációs programjában vett részt, illetve meghívast kapott a bécsi Q21 művészeti rezidens programba. Első függetlenfilmje, a francia-magyar koprodukcióban készült LOVE 2017-ben jelölést kapott az Európai Filmdíjra, valamint rákerült a 2018-as César Award shortlistjére is. Solar Walk című legújabb filmjének eredeti verziója egy 50 perces animáció, melyet a dán Aarhus Jazz Orchestra nevű zenekar koncertjének hátterében vetítenek, ebből készült egy fesztiváloztatásra szánt vágat. A 20 perces alkotás Réka két korábbi filmjéhez (Syphony no. 42, LOVE) hasonlóan szintén a Berlinalén debütált, ahol elnyerte az Audi Short Film Award-ot.

Tovább

Milyen a kortárs magyar animáció? Az alkotók elmondják!

ANIM RELOAD címmel új előadás-sorozatot indít az Ybl Budai Kreatív Ház, amely lehetőséget kínál fiatal rajzfilmes tehetségek és egyúttal az újragondolt magyar animációs hagyomány bemutatására. Az első alkalom beszélgetőpartnerei Zétényi Borbála és Kreif Zsuzsanna rendezők.

Kéthetente, összesen 10 alkalommal mutatkoznak be fiatal magyar animációs tehetségek a Kovásznai Szalonban. Valamennyien a 2010-es években kezdték pályájukat, sokan közülük nagyon gyorsan dobogós helyezéseket értek el különböző filmfesztiválokon. Közös bennük, hogy a kreatív ipar új ágaihoz is kapcsolódnak, jól értenek az új médiaplatformokhoz, és sokféle felhasználói helyzetben feltalálják magukat. 

Az egyes előadások alkalmával a személyes bemutatkozáson túl sor kerül az alkotó rövidfilmjeinek vagy éppen az őt inspiráló korábbi filmek bemutatására. A sorozat célja, hogy nyilvánosságot adjon az új rajzfilmes generációnak, melynek tagjait meglepően sok közös inspiráció kapcsol össze, és akik ugyanakkor egy-egy sajátos rajzfilmes stílusirányt képviselnek. 

limbo_limbo_travel_02.png

Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála: Limbo Limbo Travel

Zétényi Borbála és Kreif Zsuzsanna rendezőknek több közös filmjük is van. A Limbo Limbo Travel című rövidfilmjükben – amely számos nemzetközi díjat nyert – fantasztikusan szatirikus képeikkel találó, globálisan érvényes világnézetet fogalmaznak meg a nő–férfi viszonyról. Kovásznai György szellemiségét folytatva animált karaktereik az érzelmi állapotuknak megfelelően vesznek fel szinte amorf formákat, szürreális helyszíneken abszurd szituációkat jelenítenek meg. Az idén ősszel a televízióban is látható, új Candide című animációs sorozat rendezőjeként és art directoraként is együtt dolgoztak.

Az estek háziasszonya és moderátora Iványi-Bitter Brigitta művészet- és rajzfilmtörténész, kreatív producer, aki nemcsak Kovásznai György-kiállítás kurátora, hanem a Kovásznai-életműből inspirációt merítő Candide kreatív producere is. 

Az első alkalom időpontja: 2018. augusztus 9. 18.00-19.30

Helyszín: Ybl Budai Kreatív Ház (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.)

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés a regisztracio@budaikreativhaz.hu címen.

Az első alkalom eseménye itt.

A mágikus cell bemutatja: a hónap animációi | Július

Rég volt ilyen erős hónap, mint a július! Felkerült netre Tóth Luca sokszorosan díjazott Superbia című genderfilmje, Pataki Szandra drótból készült METU diplomamunkája, a WireLess, Nikita Diakur fantasztikus Ugly-ja, mely teljesen új megvilágításba helyezi a számítógépes animáció alkalmazását, Nata Metlukh egy 360 fokos 2D animációval jelentkezett, de láthattok egy Twin Peaks-homage szösszenetet is. A korábbi hónapok kedvenceit itt tudjátok visszanézni.

Tovább

Írj animációs mesefilm-sorozatot

A Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér az Illyéses Diákokért Alapítvánnyal, a Manifeszt Egyesülettel és az Amijó Projektfejlesztési Irodával együttműködésben animációs mesefilm-fejlesztési pályázatot hirdet fiatal animációs filmkészítők számára.

A pályázatra azok a független alkotók pályázhatnak, akik megfelelnek az alábbi feltételek közül legalább egynek:

  • az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia mozgóképi animációkészítő szakos, jelenlegi vagy végzett diákja,
  • a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Intézetének jelenlegi vagy végzett diákja,
  • a Budapesti Metropolitan Egyetem animációs szakos, jelenlegi vagy végzett diákja,
  • a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékének jelenlegi vagy végzett diákja,
  • részt vett a Manifeszt Egyesület által szervezett Animogy1.0 animációs forgatókönyvíró workshopon.

Az animációs technikával készítendő mesefilm-sorozat alapötlete kötődjön, de ne korlátozódjon a budaörsi Kő-hegyhez. A Kőhegyi-mesék, mint filmsorozat épülhet rajzfilmre, báb- vagy stop-motion animációra, illetve bármilyen tetszőleges animációs technikára, amelyben valamilyen formában megjelenik a kő, illetve a Kő-hegy. A  filmsorozat a szabad asszociációknak teret engedve bármiről szólhat, bármilyen egyedi ötlet felhasználásával. Legalább 6 és legfeljebb 20 epizódból álló, epizódonként 3-8 perces animációs mesefilm sorozatterv-ötlettel lehet pályázni, amely a 4-6, 6-10 vagy 10-12 éves korosztály számára készül.

animogy_2_0.png

Tovább