Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ismerd meg a Műanyag égbolt készítését a Budapest Debut Film Forumon

2023. március 22. - dotandline

Március 27. és 31. között rendezik meg a Budapest Debut Film Forumot, melyen a sorozat- és filmtervek pitchfóruma mellett szakmai előadások és sikerrel debütáló alkotások esettanulmányai is lesznek, többek közt a Műanyag égbolt létrejöttéről.

Március 27-én indul a 2023-as Budapest Debut Film Forum (BDFF). A március 27. és 31. közötti esemény célja, hogy elsőfilmes rendezők és producerek bemutathassák projektjeiket, tapasztalatokat cseréljenek az európai, elsősorban visegrádi régióból érkező kollégáikkal, illetve szakmai iránymutatást kapjanak készülő projektjük sikeres megvalósításához nemzetközi mentoroktól. A mindenki számára nyitott esettanulmányok és kerekasztal-beszélgetések a koprodukciós lehetőségekről, a filmes marketingről szólnak, a szakma nemzetközileg elismert képviselőinek részvételével.

202308199_4_rwd_1380.jpg

Műanyag égbolt

Március 29-én A debütáló animáció kihívásai címmel a Műanyag égbolt  esettörténetét ismerhetik meg az érdeklődők, amelynek az elkészítése valóban lehetetlen küldetésnek tűnt. Az alacsony költségvetéssel, egyedi animációs technikával készített film minden kihívás ellenére a 73. Berlinalén debütált, és máris beválogatták további rangos fesztiválokra. Mik voltak a legfontosabb mérföldkövek és a fő kihívások? – ezeket tudhatjuk meg producer, Sipos Orsolya és a rendezők, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta szemszögéből. További részletek a Budapest Debut Film Forum oldalán találhatóak.

A debütáló animáció kihívásai  A Műanyag égbolt esettanulmánya

Időpont: 2023. március 29. szerda 15:45

Helyszín: Kristály Színtér, Margitsziget

A rendezvény programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni ezen a linken lehet.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta díjnyertes rendezőpáros első mozifilmje, a Műanyag égbolt című sci-fi 100 évvel előre, 2123 Magyarországára repíti a nézőt. Ebben a nem túl távoli jövőben, ahol az emberiség túlélésének kegyetlen ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A főszereplők Szamosi Zsófia és Keresztes Tamás, akik nem csak hangjukat, hanem megjelenésüket is kölcsönözték a figuráknak.

A filmben a két főszereplő mellett Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót láthatjuk animált formában. Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenései is láthatók a vásznon. A karaktereket körülvevő 3D-s világ segítségével a nézők látomásszerű utazáshoz csatlakozhatnak a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában.

A magyar SALTO Film és a szlovák Artichoke animációs science fiction filmje a Nemzeti Filmintézet, a Szlovák Audiovizuális Alap és az Eurimages támogatásával a Proton Cinema és a RTVS - Rádió és Televízió Szlovákia koprodukciójában készült. Műanyag égbolt producere Fülöp József, Sipos Orsolya és Juraj Krasnohorsky, társproducere Petrányi Viktória.

A Műanyag égbolt világpremierje ebben a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Encounters szekciójában volt, a magyar mozikba március 30-án kerül a Fórum Hungary forgalmazásában.

Forrás: Friss Hús, NFI

süti beállítások módosítása