Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Újra mozikba kerül az egyik legcsodásabb film, A tenger dala

2022. április 28. - dotandline

Ismét országos moziforgalmazásba kerül az ír Tomm Moore varázslatos családi animációja, A tenger dala. A 2015-ben Oscar-díjra jelölt rajzfilm május 7-től látható a hazai mozikban, elsőként a gyenesdiási Cseppek a tengerbe(n) animációs minifesztiválon.

A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ról, aki képes átváltozni fókává, mert ő az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy kiszabadítsák a tündéreket és megóvják a szellemvilágot. A film a kelta népmesék világából merített inspirációt: a mitológiai fókatündérek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak. 

a_tenger_dala.jpg

"Ez a bizonyíték, hogy lehet a gyerekeknek úgy is filmet csinálni, hogy annak a vizualitása, a megjelenése nagyon magas szintű legyen. Minél több ilyen filmet kéne látni a gyerekeknek.” – mondta a 2015-ös bemutatón Fülöp József, a MOME rektora. Kedvenc kritikusunk, Kránicz Bence is különösen szerette a filmet, a Filmvilágba írt kritikájában pedig kiemelte, hogy "a világos, tiszta foltokkal és egyszerű vonásokkal megrajzolt emberalakok mögött ezernyi kacskaringós, végtelenbe vesző vonal szövi át a gazdagon kidolgozott háttereket, utalva a valós érzelmi konfliktusokra megoldást nyújtó mesebirodalom jelenlétére. De A tenger dalát nemcsak a terápiás animációk finom mívű darabjaként szemlélhetjük, történetében a régmúlt ködébe vesző, sokak által elfelejtett mítoszok érvénye a CGI-trendekkel szembehelyezett hagyományos rajzfilm értékeire hívja fel a figyelmet."

Tomm Moore (Kells titka, Wolfwalkers) rajzfilmjét 2015-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb egész estés animáció kategóriában, A tenger dala zenéjét a Kíla együttessel közösen jegyző Bruno Coulais pedig César-jelölést kapott érte. Az ír-belga-francia-luxemburgi animációs családi mesefilmet a közönség és a kritikusok egyaránt lelkesen ünnepelték, a rendezőt egyenesen a japán animációs mester, Hayao Miyazaki utódjaként emlegetve. A film 2015-ben számos más díj mellett elnyerte az Európai Filmdíjat a legjobb animációs film kategóriájában, valamint a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál Közönségdíját.

A tenger dalát 2015-ös magyarországi bemutatása óta itthon is szűnni nem akaró rajongás és érdeklődés övezi, ezért a film forgalmazója, a Szabolcs Cinema Kft. úgy döntött, 2022 májusától ismét elérhetővé teszi országos moziforgalmazásban. Tomm Moore ír folklórt feldolgozó trilógiájának második darabja A tenger dala, első a részben a Kecskemétfilm stúdiójában készült Kells titka (2009), legutóbb pedig a Wolfwalkerst láthattuk Moore-tól, mely az Apple+-on debütált, később pedig a magyar moziba is került.

A tenger daláelsőként a gyenesdiási Cseppek a tengerbe(n) nevű animációs minifesztiválon lehet megnézni május 7-én. Az eseményen a vetítés után pódiumbeszélgetést tartanak, ahol Szávai Viktória filmszínésznő (Bronagh magyar hangja), Gyöngyösi Lilla filmkritikus, a Filmtekercs.hu főszerkesztője, valamint Vig Zsombor animációs filmes lesznek a vendégek. 

Forrás: Szabolcs Cinema

süti beállítások módosítása