Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Amikor a lelkifurci groteszk trippé válik – Balogh Fábián: Our House

2021. július 07. - Herczeg Zsófi

Az idei MOME Anim Summer Premierben négy szuper diplomafilmet tesz online elérhetővé a suli, utolsóként Balogh Fábián Our House című kisfilmjét láthatjuk.

A kisfilm főszereplője egy tinédzser fiú, aki a barátaival egy ártatlan délutáni kaland során felfedez egy elhagyatott épületet a kertvárosban, ahova kíváncsiságuktól fűtve betörnek. A ház felfedezése közben egy bezárt ajtóra bukkannak, amit megpróbálnak különböző módokon feltörni, de sehogy sem sikerül, így végül a főszereplő egy téglával betöri a garázs hátsó ablakát. Ezzel a fiú túllépi saját határait, belső késztetésből, valamint a csapatszellemtől túlhevülve megszegi saját erkölcsi szabályait. A bűntudat hatalmába keríti és a gyötrő érzéstől minél rövidebb úton szeretne megszabadulni, de nem biztos, hogy ehhez elég a tárgyi bizonyítékokat eltüntetni. 

Az Our House többek között szerepelt a Tel Avivi Nemzetközi Diákfilm Fesztiválon, a szlovák Fest Ancán, a kijevi KROK Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, az amerikai GLAS-on, valamint a hazai Anilogue-on, Primanimán és Friss Hús fesztiválokon. A menő New Chitose Airport Nemzetközi Animációs Fesztiválon elnyerte a Sapporo Beer Brewery Award-ot.

balogh_fabian_x_our_house_2.jpg

Balogh Fábián: Our House

A MOME Anim oldalán Fábián mesélt a film hátteréről: "A film története saját élményen alapul. Hatéves koromban költöztünk ki egy vidéki város kertes házakkal övezett részére, és az utcánkban a legérdekesebb, felfedezésre váró, titkokat rejtő hely egy soha el nem készült, izgalmas terekkel, szobákkal rendelkező épület volt. A házat különböző, sokszor általunk kitalált legendák övezték, kísérteties terei végigkísérték a gyerekkorom. Így ez egyfajta megemlékezés is a gyermekkori "kísértetkastélyról". 

Hozzátette, hogy a vidéki, kertvárosi miliőnek az ízét szerette volna egy kicsit groteszkebben visszaadni. "Azt a fajta eklektikusságot, amikor a klasszikus kádárkockák boldogan megférnek az ízléstelen, néhol barokk hatású villák, illetve a szocreál kockaházak között. A filmben tizenéves gyerekek a főszereplők, így úgy gondoltam passzolna hozzájuk a kilencvenes évekre jellemző, számítógépes játékokat idéző axonometrikus térhatás. Emellett a színek, illetve a formák szabályossága közvetít egyfajta ridegséget, mely összhangban áll a szereplők távolságtartó magatartásával. A folyamat során az volt érdekes, hogy úgy tudtam naiv, kezdetleges számítógépes grafikai hatást kelteni, hogy közben tudatos, pontos geometriai előkészítés előzte meg a folyamatot.

balogh_fabian_x_our_house_3.jpg

Balogh Fábián: Our House

A rendező sok szürreális hangulatú fesztiválon vett részt a filmmel: "Ilyen volt például az orosz KROK fesztivál, ami egy hajón zajlik, ami Moszkvától Szentpétervárig szállítja a fesztiválon résztvevőket, ahol kis kabinokban aludtunk. Vagy a japán New Chitose Airport fesztivál, ami nevében is mutatja, hogy egy reptéren kap helyet. Egyfajta ajándéknak éltem meg, hogy két évet eltöltöttem a film elkészítésével, és utána jöttek az ajándékok, hogy eljutottam helyekre, amik mind szakmailag, mind emberileg nagyon sokat adtak."

Az egyetem után Fábián elkezdte fejleszteni a Hoodies and Sunglasses projektet, amit az ASF nemzetközi workshopján fejlesztett, de szerepelt vele a CEE Animációs Fórumon is (a kisfilmtervről itt olvashatsz többet). Elmondása szerint ezt most félrerakta, mert elkezdte tehernek érezni, jelenleg inkább a szabadidős, kikapcsoló hatású hobbiművészkedést választotta. Fábián a FUSS Productions csapatának tagja, ami egy baráti társaság és egyben alkotói csapat, amiben többek közt a szintén MOME Animos Hegyi Olivér (Take Me Home) és Szénási Marcell (Zűrös környék) is részt vesz, de van köztük szobrász, festő, építész és filmes is. Zineket is adtak ki, amik megtalálhatóak az ISBN könyv+galériában.

Forrás: MOME

süti beállítások módosítása