Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar lányok projektjeit díjazták a 9. CEE Animációs Fórumon

2021. május 06. - Herczeg Zsófi

Véget ért a 9. CEE Animációs Fórum, ahol kilenc magyar projekt szerepelt, közülük hármat díjazott a pitchfórum zsűrije. A fórumot két hetesre bővítve, a járvány miatt online tartották.

Április 26. és május 6. között rendezték meg Közép-Kelet-Európa legnagyobb animációs pitchfórumát, a CEE Animációs Fórumot, melyet a járvány miatt online tartottak, és egy kéthetes maratoni előadássorozattá bővítették. Idén rekordmennyiségű projektet neveztek, ezek közül 40 filmtervet választottak ki a szervezők, köztük hat magyar alkotással. A pitcheket május 15-ig lehet visszanézni ingyenesen a CEE Animation facebook oldalán.

Az egész estés versenyben volt Richolm Orsolya Tanár úr (Senior Crush) című filmterve, a sorozatok és tv speciálok kategóriájában M. Tóth Géza Mitch-Match, valamint Lovrity Anna Katalin Rozi és Zafír című sorozattervét láthattuk, rövidfilmes versenyblokkban Pataki Szandra Albert és Daniel Gray Milu kutyája szerepelt, az idén induló Rising Stars kategóriában pedig Tőkés Anna The Last Drop című MOME Anim diplomafilmterve volt magyar produkció.

Szinte már hagyomány, hogy magyar díjazottak vannak a CEE Animációs Fórumon. Idén három magyar projekt kapott négy díjat a zsűritől. Az egész estés filmek kategóriájában különdíjat nyert Richolm Orsolya Tanár úr (Senior Crush) című coming-of-age filmterv, ami egy zilált tinédzserlány meghatározó életszakaszát mutatja be egy nem mindennapi szerelmi viszonyon keresztül. A projekt gyártója az ULab, producere Ausztrics Andrea. Az egész estés zsűri tagjai Anca Damian román rendező, Pierre Mazars sales ügynök és Tonje Skar Reiersen producer voltak.

richolm_orsolya_x_senior_crush.jpg

Richolm Orsolya: Tanár úr

Az idén indult Rising Stars kategória zsűrije, Torben Meier producer, Lana Tankosa Nikolič producer és Joseph Wallace rendező különdíjjal jutalmazta Tőkés Anna The Last Drop című kisfilmtervét, mely a rendező MOME Anim mesterszakos diplomafilmjeként készül. A kisfilmben bepillanthatunk a ritmikus sportgimnasztikázó csapatok működésébe, a tökéletesség látszata mögött azonban tinédzser lányok állnak, akikben a stressz felerősíti a bennük rejlő bizonytalanságokat. A zsűri indoklása szerint "ez a projekt gyönyörűen és érzékenyen használja az animációt, hogy bemutassa az esztétikus tornagyakorlat és a fizikai-pszichológiai nehézségek kettősségét. A rendező egy saját élményeiből fakadó, személyes történetet mesél el erősen stilizált látványvilággal, mely tükrözi az általa ábrázolt sportot."

tokes_anna_x_the_last_drop_2.jpg

Tőkés Anna: The Last Drop

A CEE Animációs Fórumon partneri díjakat is kiosztottak. A Cartoon Media által rendezett Cartoon Springboard az európai iskolák fiatal tehetségei számára szervezett pitchfórum, ahol az elmúlt öt évben végzett ifjú alkotók lehetőséget kapnak új filmterveik bemutatására. A Cartoon Media díjait két magyar projekt kapta: Richolm Orsolya Tanár úr című projektje, valamint Lovrity Anna Katalin Rozi és Zafír című sorozatterve, mely a CUB animációs stúdióban készül, producere Gelley Bálint. A sorozat egy baráti kapcsolatról szól, melyből sokat tanulhatunk, amik segíthetnek átvészelni a nehezebb időszakokat is.

A 9. CEE Animációs Fórum díjazottjainak teljes listája az esemény oldalán olvasható.

lovrity_kata_x_rosie_and_sapphire.png

Lovity Anna Katalin: Rozi és Zafír

A korábbi években számos magyar projekt mutatkozott be a pitchfórumon, melyek közül több filmtervet díjaztak. 2020-ban Hegyi Olivér A szív kertje című filmterve a rövidfilmes versenykategória fődíját nyerte, a Detti és Drót sorozat pedig olyan díjat kapott, mellyel részt vehetnek a Cartoon Fórumon. 2019-ben a tv sorozat és speciál kategória nyertese Tamás Iván Macskakirálylány című filmterve lett, 2018-ban Vácz Péter karácsonyi tv speciálja, a Noé fája a zsűri különdíját kapta, 2017-ben pedig Szeiler Péter és Fritz Zoltán sorozatterve, a Hajótöröttek nyerte a kategória fődíját. 2016-ban Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Carpel című projektje kapta a legjobb rövidfilmtervért járó díjat, tv sorozat kategóriában Buda Flóra Anna és Turai Balázs Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai című szériaterve nyert és juthatott tovább a Cartoon Fórumra, ugyanebben a kategóriában pedig Gurmai Beáta Borka és a varázsruha című sorozata lett különdíjas. 2015-ben Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka szüfrazsett-mozgalomról szóló terve, az Operation Burning Corset lett a rövidfilmes kategória nyertese, külön elismerésben részesült Tóth Luca Superbia című elsőfilmje, a tv sorozat kategóriában pedig különdíjat kapott Tamás Iván Hogyan keletkezett a világ? című szériaötlete. 2012-ben a legjobb rövidfilm lett Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála későbbi MOME Anim diplomafilmje, a francia koprodukcióban megvalósult Limbo-Limbo Travel, 2014-ben pedig a Candide kalandjai című széria lett különdíjas.

süti beállítások módosítása