Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar lány csinált kisfilmet az Adult Swimnek

2021. február 19. - Herczeg Zsófi

Farkas Juli az első magyar animációs alkotó, aki kisfilmet készített az Adult Swim Smalls projektjében, méghozzá egy óriási vizuális agymenést a rá jellemző végtelenül cuki figurákkal.

Az Adult Swim jól ráérzett arra, hogy mekkora szükség van a bevett animációs formák és kanonizált történetek mellett merészebb, polgárpukkasztóbb, kísérletezőbb és szabadabb tartalomra is, ahol a fiatal alkotók szabadon  szárnyalhatnak, nem mellesleg a csatorna túllépett azon a közhelyen, hogy az animációk csak gyerekeknek szólhatnak és a mainstreambe emelte a felnőtteknek szóló darabokat, legyen az sorozat, ID szpot vagy kisfilm. 

A Robot Chickenen és a Rick & Morty-n túl megannyi szupermenő ifjú animációsnak adtak lehetőséget ID szpotot készíteni, akik a saját stílusukban gyárthattak promót a csatornának. Többek közt egyébként Bucsi Réka is animált Rick & Morty promót a negyedik évadhoz. Aztán 2018-ban elindult az Adult Swim Smalls, melyben fiatal alkotók szerte a világból készíthetnek a saját egyéni stílusukban kisfilmet, teljesen szabad kezet kapva. Óriási dolog, hogy az AS nem szól bele az alkotói folyamatba, hanem csak a pénzbeli keretet adja meg hozzá és hagyják a rendezőket szárnyalni. És pont így születnek szuperjó kisfilmek, amik ráadásul egyből elérhetővé válnak a csatorna Youtube platformján, vagyis nem kell éveket várnunk ezek bemutatására, míg kifesztiválozzák magukat. Mivel az Adult Swimen nincsenek reklámok, ezért ezek a minifilmek a reklámhelyek kitöltésére készülnek. Dave Hughes, az AS producere szerint a Smalls projektek szuper lehetőséget jelentenek új ötletek kipróbálására, és nem mellesleg új alkotók megismerésére, akik aztán később dolgozhatnak a csatornánál.

big_brunch.png

Farkas Júlia: Big Crunch

És hogy csöppent ebbe Farkas Juli? Az Adult Swim csapata kereste meg őt, Juli szerint pedig valószínűleg úgy bukkanhattak rá, hogy az AS csapatából valaki látta az It's Nice That cikkét 2019 tavaszán. Juli először egy minisorozat ötletét mutatta meg nekik, de a keret végül egy kisfilmre volt elég, és ez lett a Big Crunch.

A Big Crunch egy teljesen spontán, szabad asszociációs vizuális őrület, melyben a különböző szituációkat a morfolódó alakok kötik össze egyetlen folyamatos jelenetté. Az események a jövőben - vagy a múltban történnek. Addiktív, intenzív és futurisztikus jelenetek épülnek egymásra, mindehhez pedig egy különös, sötét hangi világ társul. Mókás karakterek és helyek, változó fizikai állapotok és mitológiai szimbólumok találkoznak ebben a szürreális világban.

"Már az ötletelés fázisában tudtam, hogy olyan filmet szeretnék, aminek nincs klasszikus narratívája, inkább a fizika és vizuális furcsaságok érdekeltek." – mesélte Juli. "Mivel alapvetően intuitív alkotó vagyok, ezért azt gondoltam, hogy erre kell hagyatkoznom; ez engedte a filmbéli furcsa világot felépíteni, ez adott egyfajta univerzális következetességet. A hangdizájnban határozott elképzelésem volt, néhány helyen sikerült is a megfelelő hangot megtalálnom, de ez inkább csak játék volt számomra." A hangsáv végleges formáját Lukács Péter készítette, akinek a nevéhez olyan, sokszorosan díjnyertes filmek hangi világa is fűződik, mint Bucsi Réka LOVE, Andrasev Nadja Szimbiózis, vagy Tóth Luca Superbia című animációja.

Farkas Juli 2009-ben végzett a MOME-n az Izmos királylányok című animációjával, melyben egy öreg király 12 lánya minden éjszaka nyomtalanul eltűnik, az uralkodó pedig megelégeli ezt és királyságát, valamint lányai kezét ígéri annak, aki kideríti merre járnak és mit csinálnak esténként. A film látványa senkit ne tévesszen meg, ahogy Báron György írta róla a Filmvilágban: "első látásra tiszta gyermeki amatőrizmus, akár a nehézkesen előadott szöveget hallgatjuk, akár az ovis rajzokra emlékeztető képeket nézzük. Ám ez csak a látszat: tudatos és pontosan eltalált forma ez, dadaista-szürrealista (neo)primitív játék, felsőfokon." Juli ezt a stílust azóta még inkább magáévá tette, ezért is figyeltek fel rá az Adult Swimnél. Juliról legutóbb a Rengete című Kukorelly Endre versadaptáció megjelenésekor írtunk, ami a MOME Kortárs gyerekversek és dalok szériájában valósult meg, és amiben szintén szuperaranyos állatkarakterek szerepeltek, akik szerelmi gondokkal küzdenek az oviban. Juli azóta GIF királynő lett, a giphy oldalán látható minianimációinak 2 milliárdos (!!!) nézettsége van. 

süti beállítások módosítása