Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Fotelből nézhetünk klasszikus és új animációkat az Országos Rajzfilmünnepen

2020. október 29. - dotandline

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet, rendhagyó módon online, ami számos új és izgalmas lehetőséget jelent. A programunkban szereplő 200 film az esemény és a csatlakozó helyszínek egyedi YouTube-csatornáján lesz látható, így az otthon biztonságában, a fotelban lehet élvezni a legújabb rajzfilmeket és az örök klasszikusokat.

A KEDD Animációs Stúdió országszerte közel száz helyszínnel karöltve szervezi meg az Országos Rajzfilmünnepet november 13. és 15. között, melyet az esemény Youtube-oldalán lehet követni.

Idén negyven éves Magyarország első Oscar-díjas animációs filmje, A légy, ezért a Rajzfilmünnep a film rendezője, Rófusz Ferenc életműve előtt tiszteleg, aki beírta nevét az egyetemes mozgókép történetébe és előkelő hely illeti meg őt a magyar filmtörténeten belül is. A háromnapos rendezvényen a nagysikerű rövidfilm mellett a rendező más alkotásai, többek között az Egy év Hoppifalván, a Ticket és Az utolsó vacsora is műsoron lesznek.

rofusz_ferenc_x_a_legy.jpg

Rófusz Ferenc: A légy

Ahogy a korábbi években, idén is gazdag filmkínálattal és 31 filmes blokkal készülnek a szervezők: nosztalgiázni lehet az MTVA olyan klasszikusával, mint a Vízipók-csodapók, a Frakk, a macskák réme vagy a Kukori és Kotkoda. Emellett a Kecskemétfilm három kultikus sorozata, a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról és a Cigánymesék epizódjait is megtekinthetők, az utóbbi évek legnagyobb kedvencei közül pedig többek között a Bogyó és Babóca, a Kuflik, a Borka és a varázsruha, a Detti és Drót, a Hajótöröttek és a Boxi történeteivel találkozhatnak az érdeklődők. A sorozatok mellett új és klasszikus egész estés rajzfilmek is szerepelnek a kínálatban. A Rajzfilmünnepen a kortárs magyar animációs műhelyek és egyetemek, a MOME és a METU válogatásaiban a jövő rajzfilmesei is bemutatkoznak, izgalmas szórakozást nyújtva a felnőtt közönségnek is.

frakk.jpg

Frakk, a macskák réme

Egy másik válogatásban a filmfesztiválok (a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál) legjobbjai láthatók, mint a Hortobágyi darumese, a Szupermalac és Űrpatkány vagy a Kippkopp a hóban. Ezen kívül 2020 legfrissebb animációs sorozatai, a Naszreddin hodzsa meséi, a Mitch-Match és a híres sportolóink gyerekkorát feldolgozó Cserebogarak néhány epizódját is elhozzák a szervezők.

A 200 film közt minden korosztály talál kedvére valót: az óvodások játszva tanulhatnak a Dúdolóval, az iskolások visszautazhatnak a múltba a Magyar csaták sorozattal, a szülők és a nagyszülők pedig újra átélhetik gyerekkorukat a Pityke vagy a Mikrobi epizódjaival. A klasszikusok mellé kezdenek felsorakozni a fiatal, kortárs magyar alkotók és alkotóműhelyek is friss animációikkal, számos hazai stúdió rövidfilmje mutatkozik be a programban. 

A rendezvényhez idén száz település csatlakozott. Az Online Rajzfilmünnep különlegessége, hogy a szervezők egyedi csatornája betekintést nyújt a leglelkesebb településük, intézmények életébe is. Az általuk küldött felvételek saját YouTube-csatornájukon lesznek elérhetőek a közönség előtt. A felvételek közt szerepel kiállításbemutató Szolnokról, kultúrséták Téten, a Siklósi Várfesztivál izgalmas pillanatai, bábelőadás Újszászról, néptáncos flashmob Felsőtárkányból, Luca napi boszorkányságok és koncert is. Ezáltal a rendezvény nemcsak a magyar animációt, hanem Magyarország kultúráját is ünnepli. 

A VIII. Országos Rajzfilmünnep megújult arculattal várja a nézőket. A narancs szín Rófusz Ferenc Oscar-díjas alkotásának színvilágát idézi, míg a lila és a kék kettőse a rajzfilmkultúra és a helyi szervezők kulturális együttesét jelképezi.

Forrás: Országos Rajzfilmünnep

süti beállítások módosítása