Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szicíliai medvék a magyar mozikban

2020. július 16. - Herczeg Zsófi

Július 16-tól vetítik a hazai mozik Lorenzo Mattotti Medvevilág Szicíliában című animációs filmjét, mely részben magyar animátorokkal, a Kecskemétfilm stúdiójában készült.

Lorenzo Mattotti első egész estés animációja a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában mutatkozott be, számunkra pedig azért is különleges, mert erősen magyar vonatkozású: a Medvevilág Szicíliában gyártása részben a Kecskemétfilm stúdiójában zajlott, magyar alkotókkal. A nagy múltú magyar stúdió az olyan klasszikusok mellett, mint a Magyar népmesék, a Leó és Fred vagy a Vízipók-csodapók, külföldi megrendeléseken is gyakran dolgozik, így olyan Oscar-jelölt alkotások is a nevéhez fűződnek, mint A vörös teknős, a Kells titka vagy a Chico és Rita. Ezt a látványvilágában lenyűgöző, történetében sokrétű és szakmailag is magas színvonalú animációkból álló sort folytatja a francia-olasz koprodukcióban készült Medvevilág Szicíliában is.

medvevilag_sziciliaban.jpg

Medvevilág Szicíliában

Nálunk ugyan kevésbé ismert, de az olasz Dino Buzzati Medvevilág Szicíliában című, 1945-ben megjelent művét a huszadik század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyveként tartják számon. A főként illusztrátorként tevékenykedő, erős grafikai világlátással rendelkező Mattotti és alkotócsapata lazán adaptálta Buzzati történetét, és egy vándorzenész páros, majd egy öreg medve meséjén keresztül ismerjük meg a medvék és az emberek egymást formáló kapcsolatát, mely tele van barátsággal, elszántsággal, nyitottsággal, varázslattal és küzdelemmel.

Léonce, a medvekirály éppen halászni tanítja egyetlen fiát, Tónit, mikor egy véletlen baleset folytán nyoma vész a bocsnak. A király szomorúságában megfeledkezik éhező népéről, akiknek élelmet kell szereznie a télre, ezért útba veszik az emberek faluját, nemcsak az élelem, de Tóni megtalálása reményében is. Ám a város piperkőc vezére ellenségként tekint rájuk, ezért hadseregével és varázslójával harcba száll a medvék ellen, akik kiállják a vaddisznók csordáját és a szellemek kísértését, majd legyőzik a gonosz uralkodót, megtalálják a bocsot és letelepednek az emberek közé, Szicíliában. Ám a kezdeti idill, a medvék romlatlan világa hamar megtelik emberi gyarlósággal, ami próbára teszi a jószándékú medvekirály hitét.

A Medvevilág Szicíliában egy fordulatos, akcióban gazdag, varázslókkal, szellemekkel és trollokkal tarkított, a klasszikus animációkat megidéző látványvilágú film, egyetemes tanulsággal, ezért a gyermeki fantázia kincsesbányája, felnőttként viszont jóval több réteget is felfedezhetünk benne. Az eredeti történetben nem nehéz megtalálni a korszakot átszövő kommunista-kapitalista ellentét és a II. világháborút körüllengő félelmek metaforáját, melyet napjainkban felvált a különböző kultúrák békés együttélésének és egymásra hatásának kérdése. Így a film aktuálisabb nem is lehetne, hiszen az empátia és a tolerancia fontosságára is felhívja a figyelmet, teszi mindezt izgalmasan mesei módon. „Akik szeretik a nevetést, a könnyeket, a legendákat, a kalandot és az érzelmeket: itt a Medvevilág Szicíliában!” – kezdi történetét a vándorzenész, mi pedig feszült figyelemmel hallgatjuk.

A cikk eredetileg a 2019-es Mozinet Filmnapok katalógusában jelent meg.

süti beállítások módosítása