Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Rofusz Kinga szótlan könyve animációs formát öltött

2020. április 02. - dotandline

Online elérhető Rofusz Kinga legújabb animációja, az Otthon, melynek üzenete átértelmeződik most, amikor az egész ország otthon marad.

Az Otthon egy család költözésének történetét, a régi otthon elvesztését és egy új otthon megteremtését meséli el. Az animációs film a grafikus-illusztrátor Rofusz Kinga két éve megjelent, azonos című könyvéből készült, mely egy "szótlan könyv" (silent book), amelynek létrehozása a Vivandra könyvkiadó ötlete volt. A témát a kiadó Rofusz Kingára bízta, akit akkoriban a költözés és otthonteremtés gondolata foglalkoztatott a legjobban, mivel az ő életében is ez zajlott éppen. A rendező elmondta, hogy a könyv megjelenése után nagyon jó visszajelzéseket kapott, és mostanában ismét sokan veszik kézbe, mivel az otthon téma új hangsúlyt, más jelentést is nyert napjainkban, amikor a koronavírus-járvány terjedése miatt nagyon fontos, hogy mindenki otthon maradjon. Hozzáfűzte, hogy számára nem szokatlan az otthoni munka, egyébként is otthon dolgozik, annyiban változott a helyzet, hogy most általános iskolás gyerekei is vele vannak, ők is otthon tanulnak. 

A 8 perces animációban a könyv egész világa megmozdul. "Ez egy olyan könyv, amelyben a képek mesélnek, nincs benne egyetlen mondat sem. Amikor felmerült, hogy animációs film legyen belőle, a műfaj adta sajátosságokat akartam kihasználni, a képi világon nem akartam változtatni, más történetszálat nem akartam behozni." magyarázta Rofusz. "Az otthon valójában belül, bennünk létezik. A könyv is erről szól. Van ennek egy külső megjelenése, de mégis a belső biztonságunk, a belső világunk, ami otthont ad nekünk, és a környezetünknek is otthont tud adni. Azoknak, akiket még be tudunk fogadni, akiket beengedünk a belső otthonunkba."

A film digitális technikával készült, de a hagyományos papírkivágásos mozgatási stílusban. "Én választottam ezt a technikát. Nagyon szeretem a hagyományos dolgokat, amin látszik, hogy kézzel készült, festve van. Azt akartam, hogy olyan legyen, mintha a régi 35-ös kamera alatt született volna. A KGB nagyon jó partnerem volt abban, hogy kikísérletezték ezt nekem. Szántó Zsanett finoman és érzékenyen animálta, szeretem a mozgatás darabosságát" – mesélte Rofusz Kinga, aki a rendezésen kívül a film figuráit és háttereit festette. 

rofusz_kinga_x_otthon.png

Rofusz Kinga: Otthon

A közelmúltban elhunyt Richly Zsolt még végigkísérte az egész film gyártását, ahogy a Rofusz minden korábbi munkáját is, mivel a tanára és mentora volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. "Természetesen ismerte a könyvet, és megmutattam neki a forgatókönyvet is. Sokat segített, rendkívül érzékeny ember volt, aki teljesen rá tudott hangolódni az ember munkájára és jó tanácsokat adott." – emlékezett vissza a rendező.

Az Otthont Rofusz Kinga írta és rendezte, a vezető animátora Szántó Zsanett volt, a zenét Salamon Eszter szerezte, a producere pedig Klingl Béla volt. A film a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatának 5,6 millió forintos támogatásával, összesen 8 millió forintos költségvetésből, közel egy év alatt készült a KGB Stúdióban. A stúdió a televíziós bemutatót követően tette hozzáférhetővé a filmet youtube-on, mert azt szeretnék, hogy minél többen lássák a filmet amíg nem indulnak újra a fesztiválok.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása