Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kedvenc bárányunk harmadik típusú találkozása a magyar mozikban

2019. szeptember 09. - Herczeg Zsófi

Decemberben érkezik a magyar mozikba az Aardman stúdió legújabb animációja, a Shaun, a bárány és a farmonkívüli.

A legendás Aardman stúdió 2015-ben mutatta be a Nick Park ötletén alapuló Shaun, a bárány - A film című egész estés gyurmaanimációt, ami később Oscar- és Európai Filmdíj-jelölést is kapott. A Shaun, a bárány az azonos című sorozat egész estés adaptációja volt, viszont az alkotók rengeteg új poént tudtak összegyűjteni és mindezt egy kerek, egész formába önteni, ráadásul nem szegték meg a saját szabályaikat, és a szériához hasonlóan itt is mellőzték a dialógusokat, illetve értelmes emberi beszédet, helyette erős helyzet- és jellemkomikumot használtak, sok-sok hümmögéssel.

shaun_a_barany_es_a_farmonkivuli.jpg

Shaun, a bárány és a farmonkívüli

A Shaun, a bárány és a farmonkívüli trailerét látva az alkotók a második filmben is ennél a formulánál maradnak. A történet szerint Shaun, a bárány és barátai boldog mindennapjaikat töltik a farmon, amikor egy váratlan jövevény pottyan közéjük – egyenesen az égből. A nyáj már-már lehetetlen küldetésre vállalkozik: igyekeznek hazajuttatni a meglepő képességekkel teli farmonkívülit, Lu-Lát, mielőtt az ufóvadász ügynökök kaparintanák meg.

Shaun, a bárány először Nick Park harmadik, 1995-ben bemutatott Wallace és Gromit kisfilmjében, A Close Shave-ben (magyar címén Wallace és Gromit: Birka akció) tűnt fel először, amely 1996-ban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat, akárcsak a két évvel korábbi Wallace és Gromit: A bolond nadrág, és a 2005-ös Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény. Vicces egyébként, hogy az 1991-es Oscar-gálán két Nick Park-kisfilmet is jelöltek: a legelső Wallace és Gromit-filmet, a Wallace és Gromit: A nagy sajttúrát, valamint a szintén klasszikussá vált Creature Comforts című gyurmafilmet, melyek közül az utóbbi kapta meg az aranyszobrot. De ha már triviák, az Aardman stúdió 2000-ben bemutatott Csibefutam című első egész estés filmje tartja a legnagyobb bevételi rekordot stop motion animációk terén.

Nem mintha szükség lenne az Aardman stúdió filmjeihez kedvcsinálónak ilyen rekordokhoz, hiszen minden filmjük hihetetlenül ötletes, látványos, humoros és szórakoztató, és ezek azok az animációk, amikre nem közhely azt mondani, hogy gyerekek és felnőttek számára is nagyon élvezetes. A Shaun, a bárány - A filmet is imádtuk, úgyhogy a folytatást is már tűkön ülve várjuk, amire már nem is kell sokat várnunk, hiszen a Shaun, a bárány és a farmonkívüli december 19-én kerül a magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában.

süti beállítások módosítása