Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Oscar-esélyes Tóth Luca animációja

2019. augusztus 31. - Herczeg Zsófi

Augusztus 26. és szeptember 1. között rendezték meg az Odense Nemzetközi Filmfesztivált (OFF), mely 1975-ös indulása óta Dánia legrégebbi filmfesztiválja, ráadásul 2013-ban az ország első fesztiváljaként megkapta az Oscar-kvalifikáló minősítést, ami azt jelenti, hogy az itt díjazott rövidfilmek (legjobb nemzetközi, legjobb dán, legjobb animációs rövid) nevezhetők az Oscar-díjra. 

Az idei fesztiválon Buda Flóra Anna Entropia című MOME Anim diplomafilmje és Tóth Luca Lidérc úr című alkotása szerepelt az animációs versenyprogramban. A szombat este tartott díjátadón a Lidérc úr a legjobb animációnak járó Børge Ring díjat kapta, ezzel nevezhetővé vált a 2020-ban tartott Oscar-gálára. Az elmúlt években olyan hazai alkotók nyertek Oscar-kvalifikáló díjat, mint Bucsi Réka (Symphony no 42. LOVE, Solar Walk), Vácz Péter (Nyuszi és Őz), Kreif Zsuzsanna és Zétényi Bori (Limbo-Limbo Travel), Bognár Éva Katinka (Hugo Bumfeldt), valamint Andrasev Nadja (A nyalintás nesze), és most ehhez a sorhoz csatlakozik Tóth Luca is. Legutoljára 2015-ben jutott legközelebb az Oscar-jelölésig egy magyar animáció, amikor Bucsi Réka MOME Anim diplomafilmje, a Symphony no 42. shortlistes lett, előtte pedig 2007-ben jelölték M. Tóth Géza Maestro című 3D alkotását.

A szombat este dupla díjjal zárult a Lidérc úrnak: a 15. BuSho fesztiválon a legjobb magyar animációs filmnek választották, melyhez a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 500 ezer forintos pénzjutalmat ajánlott fel. Az idei BuSho-n Buda Flóra Anna Entropia című kisfilmje is nyert, méghozzá a Diákzsűri által legjobbnak ítélt animáció díját. 

toth_luca_x_liderc_ur_03.jpg

Tóth Luca: Lidérc úr

A Berlinale versenyprogramjában debütált Lidérc úr főszereplője egy aprócska bácsi, aki egy fiatal férfi oldalából bújuk ki. Születése után a számára óriási lakás minden szegletét felderíti, mialatt sajátos kapcsolatot alakít ki a fiúval, akihez gyorsan elkezd kötődni és megismerni általa a szeretet különböző fázisait. Tóth Lucával készült interjúnkat itt olvashatjátok a kisfilmről.

A francia-magyar koprodukcióban készült Lidérc úr a bemutatása óta elnyerte többek közt a pozsonyi Fabiofest legjobb rövidfilmjének járó díját, a Friss Húson a legjobb magyar animáció lett, a Kijev-i Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon pedig külön elismerésben részesült. Tóth Luca kisfilmjét beválogatták többek közt az ausztrál Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, a dán Viborgi Animációs Fesztivál, svájci Fantoche, a kanadai Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a koreai Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába is, legközelebb pedig a szeptember 13-án kezdődő Jameson Cinefest CineNewWave szekciójában látható.

süti beállítások módosítása