Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Jön az 5. Inkubátor Program – Jöhet egy új egész estés magyar animáció

2019. augusztus 05. - dotandline

A Filmalap ismét meghirdette a pályakezdő rendezők első egész estés mozifilmje elkészítését támogató pályázatát, az Inkubátor Programot. Az ötödik alkalommal meghirdetett kezdeményezés célja a fiatal filmesek innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozásának támogatása. Idén már tévés referenciával is lehet jelentkezni és a támogatás összege is nőtt.

Az Inkubátor Programra diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott rendezők jelentkezhetnek, és azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. Újdonság, hogy mostantól azok az alkotók is jelentkezhetnek, akik országos sugárzású televízióban bemutatott tévéfilm vagy tévésorozat rendezői voltak.

Jelentkezni szeptember 1-ig lehet filmötlettel (treatment) és egy rövid szinopszissal a Filmalap honlapján közzétett pályázati kiírás szerint.

csaki_laszlo_x_kek_pelikan_2.png

Csáki László: Kék Pelikan

A beérkezett pályázatok közül a döntőbe a szakmai előzsűri októberig 10 filmtervet választ ki, melyek pályázati úton részesülnek a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásban a Filmalap fejlesztői csapatának közreműködésével. Októbertől öt hónap áll az alkotók rendelkezésre a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök az áprilisi pitchfórumon mutathatják be projektjüket a szakmai közönség előtt. A felkészülést a Filmalap Fast Forward Programjának workshopjai is segítik. A 10 filmterv közül legfeljebb hármat a zsűri és további kettőt a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmeknél 24 millió, az animációs filmeknél pedig 87 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program, vagyis 5-2-5 millió forinttal nőtt a támogatás mértéke. Az alkotók a filmkészítés során igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.

A 2015-ben indított Inkubátor Program keretében a Filmalap már 19 elsőfilmet támogatott, köztük három animációt. Az első Inkubátor Programon Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt, a harmadikon Szirmai Márton Hol rontottam el? című animációs filmterve nyert, legutóbb pedig Csáki László Kék Pelikan című projektje kapott támogatást.

süti beállítások módosítása