Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Amerikában is moziforgalmazásba kerül a felújított Fehérlófia

2019. július 23. - dotandline

A montreali Fantasia Filmfesztiválon debütál Jankovics Marcell pszichedelikus Fehérlófia című animációja, melyet felújított, 4K verzióban először láthat a közönség, később pedig amerikai moziforgalmazásba is kerül.

A Los Angeles-i Arbelos Films vette meg Jankovics Marcell 1981-ben bemutatott klasszikusának észak-, közép- és dél-amerikai forgalmazási jogait. Az Arbelos Films nevéhez fűződik többek közt a Belladonna of Sadness című japán anime klasszikus felújítása és bemutatása is a tengerentúlon, jelenleg pedig a Sátántangó felújításán dolgoznak. A digitálisan, 4K verzióban felújított Fehérlófia július 29-én, a montreali Fantasia Filmfesztiválon mutatkozik be. 

jankovics_marcell_feherlofia_01.jpg

Jankovics Marcell: Fehérlófia (Forrás: Arbelos Films)

Jankovics a Screendaily-nek adott interjúban a Fehérlófiát nevezi a legsikeresebb alkotásának külföldön, amit 1984-ben az 50 legjobb animáció közé választottak, a listán szereplő hat egész estés alkotás egyikeként. Itthon az 1981-es bemutató alkalmával közel félmillióan ültek be rá a moziba. Jankovics szerint eredetileg egy magyar népmeseként készült, de a pszichedelikus látványvilág és az ezoterikus zene is hozzájárult a sikeréhez, ami miatt sokszor a Beatles Sárga tengeralattjárójához hasonlítják. Jankovics Marcell nevéhez fűződik az első egész estés magyar animáció, a János vitéz is, melyet 1973-ban, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján mutattak be. 1976-ban Oscar-díjra jelölték Sisyphus című kisfilmjét, 1977-ben pedig Küzdők című animációja elnyerte a rövidfilmes Arany Pálmát. 

A Fehérlófia 4K felújítása az Arbelos Films, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Magyar Filmlabor együttműködésében jött létre. Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója elmondta, hogy nagyon örülnek az észak-amerikai bemutatónak, ami által a közönség újra felfedezheti ezt a magyar animációs mesterművet. Mint kiemelte, a Filmarchívum elsődleges célja a magyar filmörökség megőrzése és megosztása. A Filmarchívum filmfelújítási munkái 2017-ben indultak, melynek keretében olyan animációk keltek újra életre, mint a János vitéz, a Macskafogó, a Vuk és a Szaffi.

A felújított Fehérlófia július 29-én, a montreali Fantasia Filmfesztiválon debütál. A montreali bemutató után Jankovics klasszikus nemzetközi fesztiválútra indul, és 2020 elején még amerikai moziforgalmazásba is kerül, majd egy extrákkal telepakolt Blu-Ray kiadás is várható belőle.

Forrás: Screendaily

süti beállítások módosítása