Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Macskafogó és a János vitéz Annecy-ban

2019. május 23. - Herczeg Zsófi

Ahogy korábban írtuk, június 10. és 15. között rendezik meg az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, ahol a rövidfilmek versenyében debütál Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis, a diplomafilmes versenybe hívtak két MOME Anim diplomafilmet: Buda Flóra Anna Entropia, valamint Hana Yamazaki The Act of Breathing című alkotását, a MIFA pitchfórumán pedig Kreif Zsuzsanna mutatja be új filmtervét, a Forró helyzet a hüllők bolygóján című sci-fi szatírát.

De ezzel még nincs vége a magyar alkotásoknak a francia fesztiválon: az Annecy Classics programban vetítik Ternovszky Béla Macskafogó, valamint Jankovics Marcell János vitéz című filmjeit is, méghozzá felújított változatban.

macskafogo_1.jpg

Ternovszky Béla: Macskafogó

Tavaly szeptemberben került a mozikba a Macskafogó, melyet 4K minőségben restaurált képpel és digitálisan felújított, újrakevert hanggal láthatott a közönség. Ternovszky Béla 1986-os kultfilmjét a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Nemzeti Filmarchívum, a Pannonia Entertainment filmforgalmazó, valamint a Macskafogo.hu rajongói közösség együttműködésében mutatták be.

Az első egész estés magyar animációt, a János vitézt 2018-ban szintén 4K felbontásban restaurálta a Magyar Nemzeti Filmarchívum csapata. Jankovics Marcell káprázatosan színes képi világú, zenés rajzfilmjét Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján, a költő születésének 150. évfordulójára készítették és 1973-ban mutatták be. 

janos_vitez.jpg

Jankovics Marcell: János vitéz

A Filmarchívum kétlemezes exkluzív DVD és Blu-ray kiadványok formájában jelenteti meg Jankovics Marcell János vitéz és Ternovszky Béla Macskafogó című filmjét teljeskörűen restaurált változatban, melyet Franciaországban és Amerikában is kiadnak. 

süti beállítások módosítása