Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Ruben Brandt lett a legjobb egészestés film az Anim'est-en

2018. október 07. - Herczeg Zsófi

A Ruben Brandt, a gyűjtő elnyerte a legjobb egészestés filmnek járó díjat a bukaresti Anim'est fesztiválon.

Szeptember 28. és október 7. között rendezték meg a 13. Anim’est Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Bukarestben. Az Anim’est 2006-os indulása óta Európa egyik legfontosabb animációs fesztiváljává nőtte ki magát, mely 2017 óta Oscar-kvalifikáló fesztiválként működik, így az ott díjazott rövidfilm automatikusan nevezhető az Oscar-díjra. Az egészestés filmek kategóriájában idén öt film versenyzett: a Ruben Brandt, a gyűjtőn kívül a francia A Man is Dead, az olasz Cinderella the Cat, az orosz Hoffmaniada, valamint a brazil Tito and the Birds, melyek közül végül Milorad Krstic filmjét választotta legjobbnak a szakmai zsűri. A díjat a rendező személyesen vette át a fesztivál szombati záróünnepségén. 

A Ruben Brandt, a gyűjtőn kívül két magyar alkotás szerepelt a versenyprogramban: Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című filmje a nemzetközi versenyben, a diákfilmes szekcióban pedig Láng Orsolya MOME Anim diplomafilmje, a Szezon után.

ruben_brandt_a_gyujto_05.png

Ruben Brandt, a gyűjtőben egy különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba.

Milorad Krstic filmjének világpremierje a Locarnói Filmfesztiválon volt augusztus elején, ahol egy 8000 férőhelyes szabadtéri helyszínen, a Piazza Grandén vetítették. A nemzetközi sajtó nagyon pozitívan fogadta a Ruben Brandt, a gyűjtőt, a Variety kritikusa például dicsérte a film izgalmas, lendületes, filmes és szépművészeti utalásokkal teli akciójeleneteit, kiemelte a klasszikus és modern zenék újragondolt használatát, és nem győzött betelni a rendező filmes és képzőművészeti tudásával és rajongásával, ami a film alapjául is szolgált. A Ruben Brandt, a gyűjtőt világpremierje óta beválogatták többek közt a Szarajevói Filmfesztivál, a Chicago-i, a Varsói, a Haifa és a Vancouver Nemzetközi Filmfesztivál programjában is.

A film 2019-től az amerikai mozikban is látható, ugyanis a Filmalap nemzetközi értékesítési részlege, a HNFF World Sales, Kristic filmjének észak-amerikai és latin-amerikai forgalmazási jogait a Sony Pictures Classics (SPC) amerikai forgalmazónak értékesítette. A SPC eddig öt egészestés animációt forgalmazott amerikában (Belleville randevú (2003), Paprika (2006), Persepolis (2007), Libanoni keringő (2008), A vörös teknős (2017)), melyek közül négyet jelöltek a legjobb egészestés filmnek járó Oscar-díjra is, így a magyar film is jó eséllyel indul az Oscar-versenyben.

A Filmalap támogatással készült Ruben Brandt, a gyűjtő című Milorad Krstic-film november 15-én kerül a magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában. A zenét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina, Milorad Krstic és Kurdy-Fehér János végezte.

süti beállítások módosítása