Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ezeket az egészestéseket ajánljuk a 15. Anilogue-on

2017. november 29. - Herczeg Zsófi

November 29-én kezdődik a 15. Anilogue, ahol 5 napon keresztül több száz animációt lehet látni, a vetítéseken kívül pedig számos szuper kísérőprogramon vehetnek részt az animáció szerelmesei. A bőséges programból most az általunk legjobbnak tartott egészestés animációkat válogattuk össze.

Nagyon várjuk a fesztivál nyitófilmjét, a Have a Nice Day című alkotást, mely már a Berlinalén tartott premierje után hírhedtté vált: a kínai kormány meghiúsította a világ legnagyobb animációs eseményén, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon való szereplését, ugyanis politikai cenzúra miatt kitiltatták a fesztivál programjából. Valószínűleg azért, mert a film nyers humora görbe tükröt tart a különböző emberi viselkedéseknek és a társadalmi viszonyoknak, miközben stilizálja napjaink Kínájának közhangulatát, mely a megrekedtség és az új kezdet között áll. A szereplők bolyonganak és furcsa módon elveszettek a pontosan megrajzolt, de markánsan megváltoztatott városképek között. A kapitalizmus jelei és szimbólumai mindenhol visszaköszönnek, de a legtöbb ember ki van zárva az eme jelek adta élet ígéretéből.

have_a_nice_day_02.jpg

Jian Liu: Have a Nice Day 

A Zombillenium Arthur de Pins kultikus képregényén alapul és egy kifordított Disneylandről szól, melyben a címadó vidámpark tagjai élőhalottak, vérfarkasok, vámpírok és egyéb rémségek. Egy minőségellenőrnek nagyon szúrja a szemét a park, ezért megpróbálja bezáratni, végül pedig ő válik Zombillenium legújabb alkalmazottjává, miközben az élők világában ott várja lánya, Lucy. A filmet Alexis Ducord és Arthur de Pins közösen jegyzi, megtartva a hollywood-i narratívát, de európai stílusjegyekkel felruházva.

zombillenium.jpg

Alexis Ducord, Arthur de Pins: Zombillenium

Nagy kedvenccé vált A csúnya gonosz róka, amely nemcsak gyerekeknek nagyon jó szórakozás, de a felnőttek számára is nagyon humoros és élvezetes film - és ezt saját tapasztalatból írom. Az Oscar-díjra jelölt animátor és képregényrajzoló Benjamin Renner (Ernest & Celestine) saját mesekönyveit adaptálta, melyekben egy tanyán élő állatok humoros mindennapjait mutatja be. Ez lehetne unalmas is, de cseppet sem az, nagyon szelíd humora van a filmnek, mégsem válik közhelyessé vagy feledhetővé, mert remek karaktereket és aranyosan abszurd konfliktusokat írt meg Renner, mindezt pedig a klasszikus animációs stílusban tálalva.

big_bad_fox_and_other_tales.jpg

Itthon nem sokszor lehetett látni René Laloux klasszikus sci-fi trilógiáját, melynek most az első részét, A vad bolygót vetítik a Francia Intézetben. A Stefan Wul regényét adaptáló film egy távoli bolygón, a Ygam-on játszódik, ahol az Om-nak nevezett emberszerű lények hatalmas kék idegenek, a Draag-ok játékszerei. Miután Terr, akit gyerekkora óta házikedvencként tartottak, megszökik óriási fogvatartójától, csatlakozik egy radikális Om-csapathoz, akik ellenállnak a Draag elnyomásnak és erőszaknak. A film komoly társadalmi kérdéseket feszeget, többek közt azt, hogy mi tart össze és mi választ szét egy emberi közösséget.

la_planete_sauvage.png

René Laloux: A vad bolygó

Akkora közönségsikere volt tavaly a fődíjat elnyerő Pszichonauták – Az elveszett gyerekek című spanyol filmnek, hogy idén újra műsorra tűzték. Alberto Vázquez és Pedro Rivero szürreális, antiutópisztikus fantazijában egy ökológiailag elpusztított szigetről próbálnak kijutni a hősök, a dühös Birdboy és a kalandvágyó Dinky. Vázquez saját történeteit adaptálja, amelyekben tipikus rajzfilmkarakterek eltorzításával nyomasztóan éles társadalomkritikát fogalmaz meg. Kellő frissességgel és iróniával beszél a világ és a környezetünk elpusztításáról, az elidegenedésről, valamint a személyes démonokkal való küzdelemről.

pszichonautak_2.jpg

Alberto Vázquez, Pedro Rivero: Pszichonauták – Az elveszett gyerekek

A fesztivál zárófilmje lesz Makoto Shinkai Mi a neved? (Your Name / Kimi no na wa) című fantazy-ja, mely Japánban minden idők legnézettebb animációs filmje lett, azóta pedig már az amerikai remake-en is dolgoznak. A romantikus fantazy két gimnazista, a vidéken élő Mitsuha Miyamizu és a Tokió városában tanuló Taki Tachibana életét mutatja be, akik álmukban furcsa cserének lesznek alanyai, ugyanis a másik testében ébrednek fel, majd egymás keresésére indulnak.

your_name.jpg

Makoto Shinkai: Mi a neved?

Az Anilogue programjában lehet látni A kenyérkereső című animációt, melyet az egyik forgatókönyvíró, Anita Doron is elkísér. A film már attól nagyon várós, hogy a Cartoon Saloon stúdió harmadik egészestés alkotása, ahonnan olyan csodálatos animációk kerültek ki korábban, mint a Kells titka (2009) és A tenger dala (2015). Nora Twomey filmje Debora Ellis azonos című regényét adaptálja, melyben a 11 éves Parvana arra teszi fel az életét, hogy megmentse az apját és ellássa a családját. Parvana apja, Nurullah történelmi tényekre alapuló meséket mondott neki gyerekkorában, amikor a lánya 2001-ben segített neki a piacon a talibánok irányítása alatt álló Kabulban. Miután apját letartoztatták, Parvana az egyetlen, aki még akkor is keresi, amikor mindenki más már feladta.

breadwinner.jpg

Nora Twomey: A kenyérkereső

A 15. Anilogue november 29. és december 3. között tart, a vetítések az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Kino moziban zajlanak. A részletes program a fesztivál oldalán, illetve a mozik honlapjain (Uránia, Kino) érhető el.

süti beállítások módosítása