Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ők hatan esélyesek a Dargay Attila-díjra

2017. szeptember 08. - Herczeg Zsófi

Ma kezdődik a 14. Jameson CineFest, ahol ezentúl nincs külön animációs versenykategória, az animációk a rövidfilmes blokkokban és a CineNewWave szekcióban szerepelnek az élőszereplős alkotásokkal együtt. Ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb animáció lesz a fesztiválon a korábbi évekhez képest.

A rövidfilmes versenyprogramban összesen 35 film szerepel, ezek közül 3 animáció: a lengyel Kacper Zamarlo Répaföld (Carrot Field), a fehérorosz Yulia Ruditskaya És a Hold mozdulatlan (And The Moon Stands Still), valamint az ír Vincent Gallagher Az örök második (Second to None) című rövidfilmje. A fiatal magyar alkotók számára létrehozott CineNewWave versenyben 13 film van, ezek között pedig csak két METU animáció: Barkóczi Noémi Second Hand, illetve Pataki Szandra Wireless című filmjei.

second_to_none.jpg

Vincent Gallagher: Az örök második (Second to None)

A hazai és nemzetközi animációs rövidfilmek eddig egy külön animációs kategóriában versenyeztek a CineFesten, ahol a nemzetközi zsűri Dargay Attila-díjjal jutalmazta az általuk legjobbnak ítélt alkotást (a korábbi nyertesek itt találhatók). Az idei évtől kezdve viszont a Dargay Attila-díjat a legígéretesebb fiatal magyar animációs filmes kaphatja. Az 1 millió forintos díjról, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel, Henrik Irén, Dargay Attila özvegye, Fülöp József, a MOME rektora és M Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora döntenek.

A díjra július 15-ig lehetett nevezni 30 évnél fiatalabb alkotóknak, melyek közül a háromtagú zsűri végül hatot választott ki, akikben az a közös, hogy mind a MOME animáció szakán végeztek.

Bakos Barbara 2012-ben diplomázott a MOME-n, többek közt ő rendezte a Hölgy hosszú hajjal című filmet, Kiss Judit Ágnes Kék őzek, Murányi Zita Hullahopp, valamint Varró Dániel Dacoskodó című  című versét is megfilmesítette (utóbbit Gelley Bálinttal közösen), ezen kívül a Hajótöröttek című sorozaton dolgozik látványtervezőként, illetve a Kockás fülű nyulat álmodja újra, de a Disney Juniornak is animált, továbbá illusztrációval is foglalkozik. Barbi munkáit itt lehet böngészni.

bakos_barabara_lady_with_long_hair.jpg

Bakos Barbara: Hölgy hosszú hajjal

Bogyó Péter jelenleg is a MOME Anim hallgatója, legutóbb egy cicás függönyfilmet készített többedmagával a Corvin mozinak, Kötődés című vizsgafilmje szerepelt a Primanima versenyprogramjában, Lépcső című rövidje a Kiskakason volt látható, az Építész Stúdió Kft. pályázatán pedig a Meta-HRRR című munkája lett a győztes pályamű, amit szintén többedmagával készített. Munkáit itt lehet nézegetni.

bogyo_peter_kotodes.jpg

Bogyó Péter: Kötődés

A róka alteregójáról ismert Felvidéki Miklós az alap- és mesterképzést is a MOME-n végezte, mesterszakos diplomamunkája a Gorgon, mely egyedülállónak tekinthető a magyar animáció történetében, lévén hogy egy horrorfilm (habár ilyen törekvések korábban is voltak a MOME-n, de csak klipek formájában, nem szerzői rövidfilmként). A Holdon ragadt másnapos rókáról szóló Fly Me to the Moon című rövidje végigsöpört a neten, de korábban ő is részt vett kortárs gyerekdalok meganimálásában (Csellengők, Pista bácsi). Képregényes szcénában sem ismeretlen a neve, 17 évesen már díjat nyert a Fumetto Nemzetközi Képregény Fesztiválon, 2012-ben pedig Korcsmáros Pál-díjat kapott a Magyar Képregény Szövetségtől. A Némajáték, a Noname és A fiú, akit Zsuzsinak hívtak alkotójával a Roboraptor blogon nézhető egy kétrészes interjú, Miklós munkái pedig itt láthatóak.

felvideki_miklos_gorgon.jpg

Felvidéki Miklós: Gorgon

A hazai trashanimációk egyik fő művelője, Hegyi Olivér idén végzett a MOME mesterszakán Take Me Please című filmjével, melyben egy párkapcsolat széthullását vizionálta, de ő készítette József Attila Tiszta szívvel című versének trashanim feldolgozását, az elbaltázott randevút bemutató Vidámparki kalamajkát harmadmagával, és nem utolsó sorban ő a most készülő Candide széria társrendezője Kreif Zsuzsanna mellett. Olivér munkáival itt lehet ismerkedni.

hegyi_oliver_tiszta_szivvel.jpg

Hegyi Olivér: Tiszta szívvel

Augusztusban került a mozikba az Egy kupac kufli című film, mely a KEDD Animációs Stúdió azonos című szériájának mozis változata (az első két rész egyébként már elérhető neten). Ennek a filmnek, illetve szériának társrendezője Jurik Kristóf, aki 2013-ban végzett a MOME mesterszakán Zothmund című rövidfilmjével, és ő is részt vett a Kortárs gyerekversek és -dalok készítésében (Béka tangó).

egy_kupac_kufli_sose_egyunk_gombat_reggelire_2.jpg

Jurik Kristóf: Egy kupac kufli - Sose együnk gombát reggelire

Varga Petra a két pantomimesről szóló Mimik című rövidfilmjével végzett a MOME-n 2015-ben, két évet dolgozott a Digic Picturesnél concept artisként (interjú itt), ahol videójátékokhoz készített látványterveket, azóta pedig karaktertervezőként és color artistként is dolgozott egészestés, illetve rövidfilmeken (Egér). Az ötvenes évek stílusát idéző I Got Neighbours című filmje meg is nézhető neten.

varga_petra_i_got_neighbours01.jpg

Varga Petra: I got Neighbours

A szervezők szerint a nevezések elbírálásánál a fő szempont az volt, hogy Dargay Attila szellemében alkotó, ígéretes, még pályakezdő tehetség jusson lehetőséghez. Az NMHH által felajánlott díjat szeptember 16-án, a CineFest díjátadóján adják át a háromtagú zsűri által legjobbnak ítélt nevezőnek.

süti beállítások módosítása