Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

3 magyar alkotás versenyez Annecy-ban

2016. március 17. - dotandline

12800144_1041143852612530_7768096308872551817_n.jpgIdén június 13. és 18. között rendezik meg az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melyre 85 országból közel 2700 alkotást neveztek. A versenyprogramba végül 54 rövidfilmet és 54 diplomamunkát, illetve 27 tévéfilmet és 49 alkalmazott animációt válogattak, 31 alkotás pedig versenyen kívül látható majd. Az egészestés filmek verseny- és versenyen kívüli programját április végén fogják nyilvánosságra hozni a szervezők. Ezekben a kategóriákban idén sajnos nem vagyunk érdekeltek, legutóbb a Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja című filmet vetítették a 2014-es annecy-i fesztivál egészestés versenyprogramjában.

Idén három magyar animáció szerepel a fesztiválon, mindegyik a versenyprogramban.

A diplomafilmes mezőnybe került Andrasev Nadja MOME Anim mesterszakos diplomamunkája, A nyalintás nesze, melyet a magyar filmkritikusok a tavalyi év legjobb animációjának szavaztak meg. A digitális rajzanimációval készült alkotás Bodor Ádám egyik novelláján alapszik és egy városi nő magányosságáról és szürreális társkereséséről szól. A különleges növényeit nagy gonddal ápoló nőt nap mint nap figyeli a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba. A nyalintás nesze november végén mutatkozott be a többi MOME Anim mesterszakos diplomafilmmel együtt, később még látható volt a MOME és a Francia Intézet által szervezett 2. Animációs Filmhéten, a 2. Magyar Filmhéten, március végén pedig a 4. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramjában szerepel.

andrasev_nadja_a_nyalintas_nesze.jpg

Szintén a diplomafilmes versenybe jutott Dell’Edera Dávid Balkon című animációja, melyet a Budapesti Metropolitan Egyetemen és az Umbrella stúdióban készített. A 2D és 3D technikát alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről egy fülledt nyári napon, a panelnegyedben. A Balkon tavaly támogatást nyert a Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula-pályázatán, ezzel Dell’Edera munkája lett az első olyan MET-es animáció, melyet a Médiatanács támogat. A Balkonból a 2. Animascope-on lehetett látni részleteket tavaly szeptemberben az Átrium Film-Színházban.

A 2015-ös annecy-i filmfesztiválon versenyen kívül vetítették a MOME-n diplomázott Bera Nándor Candide kalandjai című animációs sorozatának pilot epizódját. Idén a tévés versenyprogramba került a széria első része, az Otthon, édes otthon, melyet már Kreif Zsuzsanna és Hegyi Olivér rendezett (akik a MOME végzett, illetve jelenlegi animációs hallgatói). A Voltaire inspirálta széria Kovásznai György nyolcvanas évekbeli tervei alapján, vegyes technikával készül a Popfilm produkciójában, melyre a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyertek támogatást az alkotók.

UPDATE Két egészestés magyar filmterv a MIFA pitch fórumán szerepel.

Forrás: Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

süti beállítások módosítása