Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Ez nem egy cuki kutyás animáció lesz

2017. szeptember 21. - Herczeg Zsófi

Éppen fél éve írtunk arról, hogy Wes Anderson a 2009-es Fantasztikus Róka úr után újra animációt készít, méghozzá ismét stop motion technikával. Az Isle of Dogs-ról nem lehetett sokat tudni, csak hogy Japánban játszódik és egy fiatal fiú elveszett kutyája utáni bolyongását követi nyomon. Anderson szerint viszont az animációs technika, a gyerek főhős és az állatszereplők nem jelentik azt, hogy gyerekeknek szóló, családi filmet rendez.

Most végre megérkezett az első előzetes (amit egy nagyon cuki promó előzött meg), amely alátámasztja a rendező fentebbi állítását: valóban nem egy gyerekfilm lesz az Isle of Dogs. A film a 12 éves Atari Kobayashi-ról szól, aki ellenszegül a hatalomnak. Mikor a vezetők elrendelik Megasaki városának összes kutyaféléjének száműzését egy Trash Island nevű hatalmas szemétlerakóra, Atari repülővel nekiindul barátja és testőre, Spots keresésére a folyón túl. A szigeten egy csapat korcsba botlik, akiknek segítségével elkezdődik Atari kalandja, mely az egész hatalom sorsát és jövőjét átírja.

Tovább

Nemzetközi műhely: Vácz Péter és Joseph Wallace stop motion világa

Az idei Primanimán az elismert animációsfilm-rendezőpáros, Vácz Péter és Joseph Wallace fog egyedülálló, kaotikus, intenzív és szórakoztató stoptrükk műhelyfoglalkozást tartani.

A résztvevők elsajátíthatják, hogy miként lehet a legegyszerűbb eszközök segítségével bábanimációt készíteni. A műhelyben talált tárgyakból és tetszés szerint választott anyagokból lehet majd stop trükk animációt készíteni, a résztvevők megtanulják az operatőri munka alapjait, a kamera és a világítás használatát, illetve beavatást nyernek a bábjáték kulisszatitkaiba is, avagy hogy miképp leheljünk életet és személyiséget a bábokba. A műhelymunka eredménye egy 30 másodperces mini-film lesz. A film hangi világát a résztvevők az ismert fiatal erdélyi hangdesigner, Iszlai József segítségével készítik el.

A workshop során Péter és Joseph betekintést nyújtanak a saját filmjeik alkotási folyamatába is, illetve elmesélik, hogy miképp születtek meg saját díjnyertes filmjeik.

A jelentkezés menete és gyakorlati tudnivalók:

  • a műhelybe animációs diákokat és animátorokat várnak,
  • küldd el az online is elérhető portfóliódat (Vimeo-csatorna, tumblr-oldal, stb.) és egy rövid motivációs levelet a primanima@primanima.hu email-címre október 1-ig,
  • a jelentkezők közül 12 főnek lesz lehetősége résztvenni a műhelymunkában,
  • a műhely október 15–19. között fog zajlani a budaörsi BABtérben,
  • a workshop angol nyelvű,
  • részvételi díj: 130 EUR, amelyért cserébe a workshop és a fesztivál ideje alatt ellátást, négyágyas szobákban szállást, valamint egy fesztiválbérletet kapsz a Primanima nemzetközi fesztivál programjaira.

A hatodik Primanimát október 18. és 21. között rendezik meg Budaörsön. A stop motion műhelyfoglalkozás a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Térben (BABtér, Budaörs 2040 Templom tér 12.) lesz, a vetítések pedig párhuzamosan a BABtérben és a Jókai Mór Művelődési Központban (Budaörs 2040 Szabadság út 26.) zajlanak. A rövidfilmes és gyerekfilmes versenyprogram már elérhető a Primanima oldalán.

joseph_wallace_vacz_peter.jpg

Joseph Wallace és Vácz Péter

Tovább

"Örök gyerekek maradhatunk és átadhatjuk ezt a világnézetet" – Jurik Kristóf nyerte a Dargay Attila-díjat

"Kiemelkedő, nagyon ígéretes tehetség, akinek eddigi eredményein túl azt is figyelembe vette a zsűri, hogy – Dargay Attila szellemében – képes gyerekeknek szóló produkciókban aktív szerepet vállalni." – olvasható a Jameson Cinefest oldalán az idei Dargay Attila-díj nyerteséről, Jurik Kristófról.  

jurik_kristof_kuflik_22.jpg

Jurik Kristóf (Forrás: KEDD Stúdió)

A megújult Dargay Attila-díjat az idei évtől kezdve a legígéretesebb fiatal magyar animációs filmes kapja, az NMHH által felajánlott 1 millió forintos díjról pedig Henrik Irén, Dargay Attila özvegye, Fülöp József, a MOME rektora és M Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora döntöttek. A háromtagú zsűri hat döntős közül – Bakos Barbara, Bogyó Péter, Felvidéki Miklós, Hegyi Olivér, Jurik Kristóf és Varga Petra – választotta ki végül Jurik Kristófot, ami nem is olyan meglepő, hiszen hatuk közül valóban az ő munkássága áll legközelebb Dargay szellemiségéhez a gyerekeknek szóló animációk tekintetében.

A elismerésről rögtön meg is kérdeztük Kristófot: "Nagyon örülök a díjnak, mert Dargay Attilához hasonlóan én is a gyerekközönség örömét tartom a legfontosabbnak és olyan rajzfilmeket szeretnék készíteni, amelyek ezzel a céllal jönnek létre. A gyerekek játékos, őszinte és tiszta világnézete egy nehezen megfogható, varázslatos világ, amely furcsa módon felnőttként sok mindenkiből kikopik. Így, hogy ezzel foglalkozhatok és olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akikben megmaradt ez a 'gyermeki én', örök gyerekek maradhatunk és átadhatjuk ezt a világnézetet, mosolyt csalhatunk sokak arcára és ráadásul mindezt szakmailag is elismerik."

Tovább

Jön a Szárnyas fejvadász anime változata

Pontosabban egy rövid anime készül a Szárnyas fejvadászhoz, az író-rendező pedig a Cowboy Bebop és a Samurai Champloo című sorozatok direktora, Shinichiro Watanabe. A film Blade Runner Black Out 2022 címen fut, vagyis három évvel az első rész eseményei után játszódik egy áramszünet ideje alatt. 

blade_runner_2022.png

A Sony Pictures Japan tett közzé egy videót, amiben láthatunk néhány concept artot, animációs tesztet és pár másodpercnyi animációt is a készülő filmből. A közel egyperces teaserben a rendező is megszólal, aki elmondja, hogy anime alkotóként a Szárnyas fejvadász hatott rá leginkább, és hozzáteszi, hogy a rövidfilm készítése során két dolgot tartott szem előtt: hogy maximálisan tiszteletben tartsa az eredeti, Ridley Scott által rendezett Szárnyas fejvadászt, illetve hogy ne utánozza le azt.

A Blade Runner Black Out 2022-t szeptember 26-án teszik fel a Sony Pictures Japán youtube csatornájára, a Szárnyas fejvadász második része, a Szárnyas fejvadász 2049 pedig október 5-én kerül a hazai mozikba.

Animációs akciótervvel rukkolt elő az EU

Az EU az elkövetkezendő öt évben húzóágazattá kívánja tenni az animációs filmipart, íme az akcióterv.

Shaun, a bárány, Életem Cukkiniként, A tenger dala, Loving Vincent – csak pár cím az elmúlt években világraszóló karriert befutott európai animációs filmek közül. A döntéshozók végre felismerték, hogy micsoda potenciál rejlik az animációs filmekben, és ennek a területnek a fejlesztése maga után vonhatja a teljes audiovizuális ágazat fejlődését is. A koncepciót a Toulouse-ban tartott Cartoon Forumon leplezték le, de már hónapok óta szállingóztak hírmorzsák az egyeztetésekről.

animation-plan-europe.jpg

Valóban azt érzékeljük, hogy egyre jelentősebb szeletet hasítanak ki maguknak az animációk az európai filmiparban, az élőszereplős filmeknél sokkal jobb forgalmazási potenciállal bírnak, bár az is igaz, hogy előállításuk is hosszadalmasabb és költségesebb. Évente mintegy 50 egész estés animációs film készül a kontinensen és a szektor növekedését jelzi, hogy a megváltott mozijegyek 15%-a is animációs filmekre megy. Ráadásul szinte minden évben eljut az Oscar jelölésig egy-egy európai film, ám a díjat az elmúlt 10 évben 9 alkalommal sajnos a Disney vitte el, ami sokak szerint a szavazási rendszer hibája.

De visszatérve az akciótervre, három fő célkitűzés van most terítéken:

  • az európai animációs filmek promóciójával növelni azok nemzetközi népszerűségét, biztosítva, hogy az elkészült filmek több nyelven is elérhetővé váljanak;
  • Európát újra vonzó helyszínné tenni az itt élő és a külföldi szakemberek számára, ideértve az élethosszig tartó tanulást és azt is, hogy a frissen végzett tehetségek hamar piacra léphessenek;
  • egyszerűbb hozzáférést teremteni a finanszírozási forrásokhoz, ezáltal növelni a készülő művek számát, lehetővé tenni a kisvállalkozások számára is, hogy nagyobb projektekbe vághassanak bele.

Ez a koncepció természetesen csak az út első mérföldköve, a filmgyártás támogatását megcélzó MEDIA program megfelelő adaptálásával az EU hamarosan konkrét javaslatokkal is előrukkol.

Aki szeretne bővebben olvasni az akciótervről errefelé nézelődhet. Csináltak hozzá egy helyes kis videót is.

Negyedszerre mutatkozik be a METU Animáció

animascope4.jpg

Idén negyedszer várja a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) az animációs műfaj iránt érdeklődőket szeptemberi évnyitó vetítésén. A programban az egyetem hallgatói mutatják be legfrissebb munkáikat, valamint arra is lehetőség lesz, hogy a látogatók kötetlen formában találkozzanak az alkotókkal. Az évek során már hagyománnyá vált, hogy az Animascope bepillantást kínál a METU életébe, ízelítőt ad az alap- és mesterképzéseken folyó szakmai munkából és a műhelyek hangulatából.

A vetítésen a METU-n az előző tanévben készült animációs filmek mellett bemutatásra kerülnek olyan díjnyertes alkotások is, mint a NMHH Médiatanács támogatásával készült WireLess, Second Hand és Kópék című diplomafilmek. 

Ebben az évben az esemény vendége a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a szervezők célja, hogy ezzel is erősítsék a párbeszédet a hazai művészeti felsőoktatás szereplői között. A MOME válogatásában többek között olyan kiváló alkotások is peregnek majd a vásznon, mint a Házibuli, a Cosmic Jacuzzi, a Körömágyszaggató vagy a Beyond. 

A vetítési program után egy beszélgetés keretében a filmkészítők mesélnek majd a munkájukról és arról, hogy milyennek látják az animációs oktatás jelenét és jövőjét Magyarországon és a világban.

Időpont: 2017. szeptember 20. szerda, 18.30

Helyszín: Átrium, 1024 Budapest, Margit körút 55.

Facebook-esemény

A belépés ingyenes, helyfoglalás az érkezés sorrendjében.