Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Tévében az első egészestés Médiatanács-animáció

2018. március 16. - Herczeg Zsófi

Március 17-én látható Rófusz Ferenc Egy év Hoppifalván című animációja, mely a 13 részes Hoppi mesék című sorozat egészestés változata. Az Oscar-díjas rendező szériája 2016. decemberében elsőként kapott támogatást a Médiatanács Dargay Attila-pályázatán, hogy egybefűzve, egészestés tévéfilmként is elkészülhessen.

A Hoppi mesék című rajzfilmsorozat az óvodás korú gyerekeknek szól. A történetek középpontjában a Hoppik állnak: színes, vidám, manószerű lények, akik egy varázslatos völgyben élnek és az ő dolguk, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világban. Hoppifalván egész évben nagy a sürgés-forgás: húsvétkor tojást festenek, karnevál idején táncokat tanulnak, farsang alkalmával jelmezeket készítenek, karácsonykor díszeket gyártanak és ajándékokat csomagolnak. Minden ország minden fontos ünnepéről a Hoppik gondoskodnak, így kalandjaikon keresztül a világ különböző népeit és az ő szokásaikat is megismerhetik a gyerekek. Az Egy év Hoppifalván bemutatja többek közt az újév, a Valentin nap, a farsang, Szent Patrick, a húsvét és a karácsony ünnepét.

hoppi_mesek_2.jpg

Rófusz Ferenc: Hoppi mesék

A Hoppi mesék ötlete Rófusz Ferenc és Salusinszky Miklós fejéből pattant ki még a kétezres évek elején, majd Salusinszky 2006-os halála után fia, Salusinszky Tamás vette át a helyét és tervezték tovább a sorozatot. Az első részre 2012-ben kaptak támogatást a Macskássy Gyula-pályázaton, egy év elteltével a következő kettőre, 2014-ben pedig a maradék 10 részt is megtámogatta a Médiatanács. A Hoppi mesék nemcsak a magyar ünnepeket, hanem más országok ünnepeit is feldolgozza, így egyrészt külföldi gyerekek számára is érthető, másrészt a gyerekek megismerhetik más ország kultúráját is. Ezen kívül az alkotók beleszőttek környezetvédelmi témákat is (amiért díjat is kapott), a tolerancia kérdését is körbejárják és tanító jelleget is kapott a mese.

Az Egy év Hoppifalván március 17-én, szombaton 18.15-től látható az M2-n, online itt lehet majd nézni.

Így készült a Kutyák szigete

Az Entertainment Weekly csapata forgatott egy rövid behind the scenes videót Wes Anderson hamarosan mozikba kerülő stop motion animációjáról, a Kutyák szigetéről, melyből többek közt kiderül, hogy 37 ember készítette a stop motion részeket.

Hardcore stop motion rajongóként sosem tudok elmenni szó nélkül az ilyen videók mellett, mert lenyűgöző látni hogyan jön létre az, amit a moziban 90 percig nézünk és mennyi ember milyen aprólékos munkája van mögötte. A Kutyák szigetének stop motion részeit 27 animátor és 10 asszisztens hozta létre, akiknek nemcsak a mozgatás volt a feladata, hanem az is, hogy személyiséget adjanak a karaktereknek. Mert hiába vannak csodálatos bábok a szuper díszletben, azokat életre is kell kelteni, ami nemcsak a mozgatásukat jelenti. Nagy kihívás különböző alapanyagokból (gumiból, pamutból, szilikonból, drótból) létrehozni valami olyat, aminek aztán személyisége van, de mindezt segítik a szinkronszínészek előre felvett dialógusai is, az animátoroknak pedig a hangot és a látványt kell összeegyeztetniük, vagyis a színészek tulajdonságai a karaktereken is látszódjanak. És akkor az olyan aprólékos munkáról, mint a szájszinkron, még nem is esett szó. A Kutyák szigetében például minden ember bábnak kézzel készített arca volt, cserélhető szájjal, a kutyáknak pedig eleve mozgatható volt az arcuk.

A kutyák járásának lemodellezésére kamerákat raktak valódi állatokra, már ezzel egyfajta karaktert adva a szereplőknek, de még a rendező is küldött videókat az animátor stábnak, amelyekben saját maga mutatta be az általa elképzelt mozdulatokat, gesztusokat és érzelmeket. Nagyot téved, ha valaki azt gondolja, hogy mindegyik animátor ugyanarra képes, hiszen ez csak mozgatás: ahogy minden szakmában, itt is mindenki másban erős és eszerint választották ki őket a feladatra. Van, aki az akciójelenetekben profi, van, aki az apró részletek és az érzelmek kidolgozásában tudja a legtöbbet beleadni, és van, akinek a humoros jelenetek mennek a legjobban.

Tovább

Négy magyar animációs rövidfilm versenyez Annecy-ban

Nyilvánosságra hozták az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes programját, melyben négy magyar animációs kisfilm szerepel.

Június 11. és 16. között rendezik meg az egyik legnagyobb európai animációs eseményt, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivált, melyre a tavalyit megdöntve rekord mennyiségű nevezés érkezett: az idei fesztiválra több mint 3000 filmet neveztek 93 országból, melyek közül 130 alkotást válogattak a rövidfilmes versenyprogramba, az alábbi 5 kategóriába: 

 • 46 animáció a rövidfilmes versenyprogramban,
 • 8 alkotás az Off-Limits blokkban,
 • 18 film a Perspectives szekcióban,
 • 10 kisfilm a fiataloknak szóló Young Audiences programban,
 • 48 alkotás a diplomafilmes versenyszekcióban.

A szervezők március végéig nyilvánosságra hozzák a TV-sorozat és alkalmazott animáció versenyblokkokba beválogatott alkotásokat is, az egészestés (verseny- és versenyen kívüli) filmeket pedig április végén jelentik be.

annecy_2018.jpg

Tavaly két magyar animáció szerepelt a versenyprogramban: Wunder Judit MOME Anim mesterszakos munkája, a Kötelék a diplomafilmes versenyszekcióban, a MOME Anim alapszakos Halasi Bálint és a média design szakos Lazin Damján a Francia Intézet számára készített ID szpotja, a Le Chef pedig az alkalmazott munkák blokkjában. Idén viszont négy magyar animációs rövidfilmnek is szurkolhatunk!

A rövidfilmes versenyprogramba került Traub Viktória nemrég debütált második egyedi filmje, a Sellők és RinocéroszokA történet főhőse a 8 éves Tilda, akinek emlékképei szürreális vízióként elevenednek meg. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik körül a kislányt. Jelenetről jelenetre tárul fel egy család titkokkal teli múltja. Cirkusz és képzelet, vágy és valóság, bánatból rinocérosz, szexusból sellő. A karakterek átlépik testük határait, a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak. A szeretet és a kapcsolódás konstans hiánya keretezi a filmet. A filmről korábban azt írtuk, hogy a rendező első egyedi filmjéhez, a Vastojáshoz hasonlóan ez is keveri a valóságot és a szürrealitást, de itt már sokkal inkább a groteszk felé véve az irányt. Míg a Vastojásban a mesei részeket a türkiz színek jellemezték, addig a Sellők és Rinocéroszokban a piros dominál, illetve nagy különbség, hogy ugyan mindkettő egy gyermek szemszögéből mesél, a Sellők... mégis inkább a felnőtt közönséget célozza.

Tovább

Jelentkezz a Filmtett Workshop animációs csapatába

A Filmtett Egyesület meghirdeti a 17. Filmtett Workshop első pályázati felhívását, melyben a forgatókönyvíró-rendezői csoporton kívül animációs rendezői és animátor / animációs mozdulattervező csoportba lehet jelentkezni. A workshop helyszíne a Marosvásárhelyhez közeli Nyárádszentlászló, időpontja 2018. július 30. – augusztus 10. Az alsó és felső korhatár 18, illetve 35 év. A tábori részvétel pályázathoz kötött. Az idei tábor témája/vezérmotívuma a testvér.

Mit kell beküldeni a jelentkezőknek?

Animációs rendezői csoport

 • a pályázó szakmai önéletrajzát, benne kötelezően a következő személyes adatokkal: teljes név, lakcím, telefonszám, emailcím, születési dátum,
 • korábbi filmes munkáit, grafikai terveit vagy tanulmányrajzait, ha vannak (fájlküldővel, valamilyen videómegosztóra feltöltött film linkjével),
 • a megadott témára írt forgatókönyvet és látványtervet,
 • a pályázó motivációs levelét.

A képtervező- és animációs szoftverek ismerete előny, de nem szükséges feltétel.

Animátor / animációs mozdulattervező csoport

 • a pályázó szakmai önéletrajzát, benne kötelezően a következő személyes adatokkal: teljes név, lakcím, telefonszám, emailcím, születési dátum;
 • korábbi filmes munkáit, grafikai terveit vagy tanulmányrajzait, ha vannak (fájlküldővel, valamilyen videómegosztóra feltöltött film linkjével),
 • a pályázó motivációs levelét.

Aki az animátori csoportba jelentkezők közül a megadott témára írt (a testvér témáját tartalmazó) forgatókönyvet és látványtervet is küld, esélyt kaphat arra, hogy a május eleji forgatókönyfejlesztő hétvégén, kivételes esetben meghívást kapjon. Képtervező- és animációs szoftverek ismerete előny, de nem szükséges feltétel.

Az animátornak együtt kell dolgoznia az animációs rendező csoport egyik rendezőjével. Az animátor az animációs film színésze, aki személyiséggel, belső ritmussal, lélekkel tölti meg az animációs film (általában) rajzolt szereplőit. Feladata részben színészi, részben számítógépes, mivel a kivitelezés során valószínűsíthetően 2D-s számítógépes szoftvereket használ. A csoportmunkában különleges jelentőséget kapnak a mozdulattervezési szabályok, stílusok megismerésére, valamint a ritmusérzék kifejlesztésére irányuló feladatok.

További részletek a Filmtett Workshop oldalán.

Tovább

Hegyező – Új animációs képzés indul fiataloknak

Hegyező néven új animációs képzés indul március 17-től a Jurányiban, ahol szombatonként három órán át rajzolhatnak és mozgathatnak a diákok, miközben animációs alkotók ismertetik meg őket a szakma részleteivel.

A képzés fontos része a stílus és szemléletmód fejlesztése a különböző kortárs médiaművészeti ágak megismerésével, mint például a képregény, a gif, a fanzine és a graphicnovel, amik szorosan köthetőek a filmnyelvhez. A szervezők továbbá nagy hangsúlyt fektetnek az animációs technikák elsajátítására, mint például a szinopszis, a story board, a karakter- és látványtervezés, az animatik, a kreatív hang, a mozgás és a dinamika.

A képzés célja, hogy a diákok létrehozzák a saját világukat, az egyéniségüknek megfelelő animációs portfóliót vagy showreelt. A Hegyező továbbképzési lehetőségnek is kiváló azoknak, akik már járatosak valamilyen kreatív szakmában.

hegyezo_jelentkezes.jpg

A jelentkezőket 16 éves kortól várják. A képzés ajánlott időtartama 1 év, ami heti 1x3 órás foglalkozást jelent. A képzésre lehetőség van havi bérleteket vásárolni 16.000 forintért, mely négy hetet fed le, vagyis 4x3 órát tartalmaz. A féléves bérletre 10% kedvezményt biztosítanak. A jelentkezéshez feltétel, hogy a fiatalok rendelkezzenek laptoppal és egy digitális rajztáblával, hiszen az animálás digitálisan fog történni.

Jelentkezni facebook-on, vagy az oktatók elérhetőségein lehet.

Tovább

Stop motion gyöngyszemek a 6. Primanima workshopjáról

A 6. Primanimán az ismert animációs rendezőpáros, Vácz Péter és Joseph Wallace egy intenzív, négynapos stop motion animációs workshopot tartott. A műhelyfoglalkozáson tizenkét fiatal vett részt a világ minden tájáról, hogy elsajátítsák a stop motion gyakorlati és elméleti módszereit, és megtanuljanak a legegyszerűbb alapanyagokból létrehozni egy filmet.

A workshop különböző vetítésekből, gyakorlati foglalkozásokból, mini mesterkurzusokból és a résztvevőkkel való személyes beszélgetésekből állt. Minden nap azzal kezdődött, hogy Péter és Joseph különböző bábanimációs rövidfilmeket és werk videókat mutatott a résztvevőknek, akikkel aztán megbeszélték a látottakat.

Galéria a négynapos workshopról

Az első két napon a diákok alumínium drótból, papírból, fából, habból és ragaszóból készítettek bábokat, melyeket könnyű volt animálni, de közben tartósak is maradtak. Az így elkészült karaktereket talált tárgyakkal ruházták fel, és papírmaséval, valamint akrilfestékkel adtak nekik személyiséget. A harmadik és negyedik napon az operatőri munkát tanulhatták meg, valamint hogy hogyan világítsák és fotózzák a bábokat, hogy a legtöbbet hozzák ki a díszletből és a környezetből, és filmszerű kinézetet érjenek el. Ehhez Canon DSLR kamerákat, valamint iMac gépeket és egy stop motion készítő szoftvert, a Dragonframe-et használták. 

A négy nap alatt a 12 résztvevő 24 bábut és egy több mint 3 perces animációt készített. A csapat hatalmas odafigyeléssel, lelkesedéssel és energiával dolgozott, Péter és Joseph pedig nagyon elégedett a végeredménnyel.

A 12 résztvevő: Abel Carbajal, Alberto Hernandez Mérida, Boros Bettina, Boros Brigitta, Diószeghy Dani, Heather Colbert, Lokodi Melinda, Surnovszky Panna, Szabó Dóra, Szendefi Etelka, Zuzana Bahulová és Piotr Chmielewski.

Tovább