Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Animációk John Carpenter 70. születésnapjára

2018. január 16. - Herczeg Zsófi

Ma 70 éves a horror pápája, az erőszak pornográfusa, John Carpenter, aki sokoldalú alkotóként (rendező, forgatókönyvíró, zeneszerző, vágó, színész, producer) a horror-klasszikusain kívül készített sci-fit, melodrámát, életrajzi filmet, vígjáték fantasy-t, de még a western elemei is felbukkannak filmjeiben. Animáció sajnos nem került ki a keze alól, ellenben inspirált néhány alkotást, sőt fel is kérték közreműködni egy-egy darabban. A barcelonai Device stúdió például Carpenter kedvenc zenei emlékéhez készített vizuális illusztrációt, a nyolcvanas évek akció- és horrorfilmjeiért rajongó Lee Hardcastle pedig stop motion animációkban fejezte ki imádatát Carpenter munkássága iránt. A Gunship című homage-ban például Carpenter hangját halljuk narrátorként, de ami ennél maradandóbb, az Hardcastle két Dolog-szösszenete. Az egyikben a Jégvarázs szereplői esnek áldozatul az emblematikus vérvizsgálatnak, a másik pedig egy Pingu-crossover, melyben a svájci-dél-koreai-brit sorozat helyszínén játszódik sűrítve a film cselekménye, mindez a pingvinkarakterek közreműködésével. Carpenter a Twitter-fiókján meg is jegyezte, hogy mennyire imádta és hogy talán jobb is lett, mint az eredeti, de a Pingu jogtulajdonosai ezt nem így gondolták, ezért le is tiltatták a kétperces filmet. Végül egy apró módosítással (pingvinből macskakarakterek) sikerült az ötletet megmenteni, a rajongók pedig szerencsére az eredeti Pingu-verziót is terjesztik. Hardcastle homage-munkássága is megér néhány pillantást, az ő párperces filmjeiből itt lehet szemezgetni.

A mágikus cell bemutatja: a hónap animációi | December

2018-ban is folytatjuk a havi válogatásunkat, úgyhogy itt is vannak a decemberi kedvencek: többek közt decemberben került fel netre Bárczy Örs sokszorosan díjazott METU diplomafilmje, a Hey Deer!, a Middlemist Red új klippel jelentkezett, a Sony pedig kiadott egy menő teasert az idén mozikba kerülő Spiderman egészestés animációhoz. A korábbi kedvenceinket itt találjátok.

Tovább

Animációs filmterveket is vár a Friss Hús pitchfóruma

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál (2018. április 3–8.) szakmai programjai között idén is megrendezik a rövidfilmes pitchfórumot. A rendezvény célja, hogy a fiatal filmes alkotóknak lehetőséget teremtsen előkészületben levő projektjeik prezentálására és azok megvitatására.

A 2018-as Friss Hús Rövidfilmfesztivál pitchfórumára rövidfilmes alkotók filmterveit várják. A pitchfórum nyertese 300.000 forintos pénzdíjban részesül, illetve a Friss Hús szakemberei szakmai tanácsokkal is segítik a díjazott filmterv elkészítését, majd az elkészült film utóéletét.

A Friss Húson először 2015-ben rendeztek pitchfórumot, melyet Nagy V. Gergő nyert az Erős áll című filmtervével. 2016-ban az azóta Oscar-díjas Deák Kristófot jutalmazták A legjobb játék című projektjéért. 2017-ben mindkét film forgatása befejeződött, a 2017-es díjazott, Hermán Árpád Goodbye Frank című animációs alkotása pedig előkészületben van.

A 2018-as pályázat határideje: 2018. február 19. éjfél.

frisshus2018.png

Tovább

Bucsi Réka harmadik filmje debütál a Berlinálén

A február 15. és 25. között megrendezett Berlinalén versenyzik Bucsi Réka új filmje, a Solar Walk.

Ma hozták nyilvánosságra a 68. Berlinale rövidfilmes versenyprogramját, melyben szerepel Bucsi Réka Solar Walk című 21 perces animációja. A német fesztiválon debütált két éve Réka első egyedi filmje, a LOVE, valamint 2014-ben szintén a Berlinale Shorts programjában versenyzett diplomafilmje, a Symphony no. 42 is.

A Solar Walk egy kozmikus utazás, mely a káosz melankóliájának elfogadásáról szól az egyén és a naprendszer közötti tér és időbeli perspektívaváltásokon keresztül. Az alkotás iránti vágy az animáció egyedi és játékos textúráján keresztül mutatkozik meg.

bucsi_reka_solar_walk_01.jpg

Bucsi Réka: Solar Walk

A Solar Walk eredeti verziója egy 50 perces animáció, melyet a dán Aarhus Jazz Orchestra nevű zenekar koncertjének hátterében vetítenek, ebből készült egy fesztiváloztatásra szánt 21 perces vágat. A rövidfilm gyártása év végén fejeződött be, a hangdizájnere ismét Lukács Péter volt, a zenét pedig Mads Vadsholt dán alkotó szerezte hozzá.

A 68. Berlinalét 2018. február 15. és 25. között rendezik meg, a rövidfilmes szekciójában 22 ország 24 filmje versenyzik többek közt az Arany- és az Ezüst Medvéért. A rövidfilmes zsűri tagja Diogo Costa Amarante portugál filmrendező, aki elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Medvét 2017-ben, valamint Mark Toscano amerikai filmes és kurátor, illetve Jyoti Mistry dél-afrikai filmkészítő és akadémikus.

bucsi_reka_solar_walk_03.jpg

Bucsi Réka: Solar Walk

Tovább

Rófusz Ferenc sorozatát díjazták Indiában

A Legjobb animációs film díját nyerte Rófusz Ferenc 13 részes Hoppi mesék című sorozatának Mindenki karácsonyfája című epizódja a 3. Nemzetközi Vad- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon.

December 15. és 17. között rendezték meg a 3. Kalkuttai Nemzetközi Vad- és Környezetvédelmi Filmfesztivált (KIWEFF) Indiában, mely a vadon élő állatok és a természeti kincsek védelmét szeretné szolgálni. Ezzel a globális eseménnyel az a szervezők célja, hogy a látogatók és a résztvevők felismerjék a természetes élőhelyek jelentőségét és tudatosuljon bennük, hogy a vadállatok és a természet eredeti állapotának megőrzése és ápolása az emberek feladata. Az idei fesztiválon helyi és nemzetközi filmesek mutatkoztak be friss alkotásaikkal, amelyeket több száz nevezés közül válogattak a hivatalos programba. 

hoppi_mesek_mindenki_karacsonyfaja.jpg

Hoppi mesék: Mindenki karácsonyfája

A KIWEFF versenyprogramjába válogatták Rófusz Ferenc Hoppi mesék című sorozatának 13. részét, a Mindenki karácsonyfája című epizódot, mely a környezet megóvására és a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet. A mesesorozat 13 része a Médiatanács Macskássy Gyula- és Dargay Attila-pályázatainak támogatásából készült 2016-ban. A sorozat egészestés változata, az Egy év Hoppifalván nemrég készült el, amely hamarosan látható lesz az M2-n, ezen kívül moziforgalmazást is terveznek az alkotók.

Tovább

Hova menjek animációt tanulni? #2

Korábban már foglalkoztunk a továbbtanulással, de most ideje újra elővennünk a témát, ugyanis december 22-én hirdették meg a 2018. szeptemberében induló képzéseket és ha valaki animációt szeretne tanulni, több felsőoktatási intézmény közül is választhat. Alább vázlatosan összeszedtük, hogy hányféle helyen és szakon lehet animációval foglalkozni, a felvételi eljárás pontos részleteit és határidőit a felvi.hu-n lehet elolvasni. 

MOME

Ha valaki animációt szeretne tanulni, valószínűleg a MOME az elsődleges célja, ahol alap- és mesterképzés is indul, mindkettő állami ösztöndíjas és költségtérítéses verzióban. A MOME erényeit valószínűleg fölösleges is annak sorolni, aki animációval szeretne foglalkozni, hiszen évek óta innen kerülnek ki azok a kortárs darabok, amik a világ fesztiváljain sikert sikerre halmoznak és az egyetem is Európa egyik legjobb animációs képzését nyújtja (nem véletlen választották 2016-ban az Év legjobb animációs iskolájának a zágrábi Animafesten). 

A MOME jelenleg a BME Z épületében található, mivel a zugligeti székhelyét újjáépítik. Nyílt napjuk ugyan már december 8-án volt, de tavaly még két időponton tartottak kipakolást, hátha idén is lesz, úgyhogy érdemes figyelni az oldalaikat. 

Az alapszakos animációs felvételiről itt és itt, a mesterszakosról pedig itt és itt lehet tájékozódni. A MOME honlapja itt, az animáció tanszék weboldala pedig itt érhető el.

METU

A Budapesti Metropolitan Egyetemen pár éve indult animációs alapképzés, 2015-ben pedig önálló animációs mesterképzés is. A METU-n alapképzésben csak önköltséges módon lehet animációt tanulni, magyar mellett angol nyelven is, mesterszakon viszont államilag támogatott helyekre is lehet jelentkezni az önköltséges mellett. A METU animációs képzése még viszonylag fiatalnak számít, de már van egy filmjük, ami ott van a kortárs magyar animáció élvonalában, méghozzá Dell'Edera Dávid Balkonja, ami az első METU-s film, mely támogatást nyert a Médiatanácstól. Nemrég pedig Bárczy Örs Hey Deer! című sokszorosan díjnyertes animációja került fel a netre, melyet METU diplomamunkájaként készített még 2015-ben.

A 2016 óta egyetemmé vált felsőoktatási intézmény még három időpontban várja nyílt napra az érdeklődőket: január 11-én, 27-én és február 8-án 10.30-tól a Rottenbiller utcai épületben. A nyílt napra regisztrálni itt lehet.

A METU oldalát itt lehet böngészni, az animációs alapképzésről itt, a mesterképzésről pedig itt lehet részletesen tájékozódni.

Tovább