Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Abszurd helyzetek az életben és animációban, cinizmussal és Szakály Rékával fűszerezve

2018. május 23. - Vajas Dóra

Máris a szezon utolsó KISKAKAS MOME Anim Filmklubjához értünk, melynek témája a tér, az idő és a világ vége. Az est két házigazdája Szakály Réka és Fábián Nikolett lesz, akiket megismerve összeáll a kép, hogy miért a tér-idő tematikát választották, és hogyan kapcsolódnak ők ezekhez a filmekhez. Először Szakály Rékával beszélgettünk.

kiskakas_mome_anim_filmklub_s2e3.jpg

Az animáció mesterszak elsőéves hallgatója vagy jelenleg. Előtte viszont a Budapesti Metropolitan Egyetemen végezted az animáció alapszakot. Miért váltottál?

Úgy éreztem, hogy kell egy kis vérfrissítés. A METU-n már ismertek a tanárok, tudták milyenek a munkáim, nem éreztem, hogy lettek volna további kihívások. Az ellustulást is el akartam kerülni, mert úgy éreztem, hogy itt már nem kell bizonyítanom. A MOME-n pedig beledobtak a mély vízbe, oda kellett raknom magam, mert nem tudták ki vagyok. Egyébként két animációs iskola van Magyarországon, akkor miért ne próbáljam ki mindkettőt? Nagyon szeretem a MOME diplomafilmjeit, van egyfajta varázsuk és hangulatuk, amit nem tudok körülírni. 

Itt a MOME-n lehetőségem van a filmem gyártásánál egy szerepkörben tevékenykedni. Nem kell nekem készíteni a látványt is, ha abban nem vagyok erős. Az sem kötelező feltétlenül, hogy filmet készíts, szóval nem erőltetik azt, ami nem megy valakinek. Nagyon szeretek rajzolni, de ha minden energiámat abba fektetném, akkor is tudom, hogy van egy szint, aminél tovább nem tudok jutni. "Ha a hal úszni tud, minek akarna repülni?" Inkább a moderátori, kreatív részt tudnám elképzelni magamnak, mert szóban és írásban vagyok igazán erős.

Tovább

A mágikus cell bemutatja: a hónap animációi | Április

Tiszta nyári szünet feelingben vagyunk, főleg mióta felkerült netre Dell'Edera Dávid animációja, a Balkon, ami minden unalmas napot feldob a könnyedségével és felszabadító csavarával - ha fülledt, ha esős az idő! És még 19 kisfilm, amit szerettünk áprilisban. Nemsokára jönnek a májusi kedvenceink, addig is itt nézhetitek vissza a korábbiakat. 

Tovább

Magyar animációt díjaztak Szófiában

Fabók Szilvia és Tama Mikori Kippkopp a fűben című animációja kapta a Golden Kuker Nemzetközi Animációs Filmfesztivál legjobb TV-sorozat epizódnak járó díját Szófiában.

A Kippkopp a fűben Marék Veronika azonos című Kippkopp-történetét adaptálja 3D formában, az alkotók saját fejlesztéseként létrehozott festői hatással. Az első részt itthon karácsonykor mutatta be a tévé, főhőse Kippkopp, a gesztenye-gyerek, aki a nyári réten sétálni indul játszótársat keresni. Rengeteg bogárral és állattal találkozik, de senki sem akar játszani vele, ám végül talál magának egy barátot, egy katicabogarat, akivel egészen addig játszanak, míg be nem sötétedik.

A sorozat narrátora Keresztes Tamás (Lajkó - Cigány az űrben, Isteni műszak), Kippkopp szinkronhangja Eli Mikori, a hangdizájnért pedig Lente Viktor (Uchebnik, Tranzitidő) és Lukács Péter Benjámin (LOVE, Superbia, Róma bukása) felelt.

Tovább

Egy eper a monitoromon teper

Felkerült netre az egyik kedvenc darabunk a MOME Anim gyerekversek és -dalok második szériájából, melyben Vácz Péter adaptálta a Szagos Hörigekkók együttes Eper című számát.

Korábban már jó néhányszor áradoztunk a MOME Anim legújabb gyerekverseiről és -dalairól (Farkas Juliéról ittHorváth-Molnár Pannáéról itt, Zétényi Boriéról itt, Tamás Ivánéról pedig itt), de eddig még nem tudtunk teljes kisfilmet mutatni. Mostanáig! Ugyanis ma felkerült netre – a második évadból elsőként – Vácz Péter Eper című animációja, mely két tinitesó, Csernovszky Fanni és Márk által alapított (de sajnos 2017-ben feloszlott) Szagos Hörigekkók zenekar azonos című számát vizualizálta kissé pszichedelikus, zsírkréta rajzokra emlékeztető stílusban, főszerepben a banda tagjaival és kedvenc kisállataikkal – és persze az eperrel. 

szagos_horigekkok_eper.jpg

Vácz Péter: Eper

Vácz Péter neve hallatán legtöbbeknek a stop motion animációk ugranak be, de nem áll távol tőle a kézirajz sem, hiszen például a MOME gyerekversek és -dalok első szériájában készített Parabola című Lackfi-adaptációja is 2D-s volt, és persze 2013-as diplomamunkája, a Nyuszi és Őz is ennek a kétféle technikának a viszonyáról és jellemzőiről szólt. "Szeretem keverni, váltogatni a technikákat. Már egy ideje ki akartam próbálni a zsírkrétát és az Eper gyermeki lelkületéhez nagyon illett. Általában a nagyobb stop motion projektek után igyekszem könnyedebb, experimentális animációkat csinálni, hogy felszabadítsam magam." mesélte nekünk Peti. Azt is elmondta, hogy a Szagos Hörigekkók számait 2015-ben ismerte meg, és nagyon megfogta a zenekar bátor, egyedi hangzása és a gyerekrajz erejű dalszövegei. Olyannyira, hogy az idei Friss Hús rövidfilmfesztiválon különdíjat nyert Párnaarc című első élőszereplős filmjében is felcsendül az egyik daluk, a Vinnék egy macskát.

Nemrég azonban visszatért a stop motion technikához, ugyanis előkészítés alatt van a Noé fája című karácsonyi tv-speciál terve, mely a nemrég véget ért Visegrádi Animációs Fórumon különdíjat kapott, legközelebb pedig Annecy-ban, a MIFA pitchfórumán a tv-sorozatok és speciálok között fogják bemutatni.

Tovább

Magyar koprodukcióban készült animáció debütál Cannes-ban

A magyar Puppetworks részvételével készült Még egy nap élet (Another Day of Life) című animációs dokumentumfilmet az idei cannes-i filmfesztivál versenyen kívüli Special Screenings programjában mutatják be május 11-én.

A spanyol Raúl de la Fuente és a lengyel Damian Nenow Még egy nap élet (Another Day of Life) című filmje Ryszard Kapuscinski lengyel író azonos című könyvén alapul, aki újságíróként a helyszínen élte át az angolai polgárháború 1975-ös kitörését, mely a becslések szerint félmillió halálos áldozatot követelt.

A Még egy nap élet lengyel, spanyol, német, belga és magyar koprodukcióban jött létre, élőszereplős felvételek és animációs szekvenciák ötvözésével, magyar oldalról a budapesti Puppetworks animációs filmstúdió közreműködésével.

Tovább

Művészi és technikai bravúr lesz a Laika ötödik filmje

Arról már lehetett tudni, hogy készül a zseniális stop motion filmjeiről ismert Laika stúdió ötödik egészestés animációja, most pedig a cselekményen kívül az is kiderült, hogy mi lesz a címe: Missing Link

A Missing Link főszereplője a karizmatikus Sir Lionel Frost (Hugh Jackman), aki a világ egyik legjelentősebb mítosz- és szörnyszakértőjének tartja magát. Az egyetlen gond, hogy a szűklátókörű társai nem hajlandók ezt észrevenni és elismerni. Sir Lionel utolsó esélye arra, hogy az elit befogadja, ha Észak-Nyugat-Amerikába utazik bizonyítékot találni egy legendás teremtmény létezésére, mely az ember primitív származásának utolsó élő példánya, a hiányzó kapocs. Akitől Sir Lionel álma valóra válna, az nem más, mint Mr. Link (Zach Galifianakis), egy kissé bolondos, de meglepően okos és jószívű lény, aki fajának utolsó példányaként a veszélyeztetett állatok közé tartozik. Mr. Link ezért megkéri a tudóst, hogy kutassák fel távoli rokonait, a férfi segítségével pedig körbeutazzák a világot, hogy megtalálják Shangri-La legendás völgyét, a különös lények otthonát. Ebben segítségükre lesz a független és leleményes kalandornő, Adelina Fortnight (Zoe Saldana), aki az egyetlen térképpel rendelkezik Shangri-La földjére. Ám az út során a félelmet nem ismerő kalandorokra sok veszély leselkedik, minden lépésüket hitvány alakok követik, akik megpróbálják megakadályozni a küldetésüket.

laika_x_missing_link.jpg

Missing Link

Tovább