Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Most te is részese lehetsz ennek a kozmikus utazásnak

2018. október 16. - Herczeg Zsófi

Egy hónapig online elérhető Bucsi Réka legújabb animációja, a Solar Walk, mely nemrég elnyerte az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes nagydíját, ezzel kvalifikálta magát az Oscarra.

A Solar Walk két hete nyerte el az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes nagydíját, a Nelvana Grand Prize-t, és lett nevezve az Oscar-díj animációs rövidfilm kategóriájába, de nem kell éveket várnunk, hogy láthassuk azt a kisfilmet, amelyet a hazai animáció egyik büszkesége, Bucsi Réka rendezett. Egy rövidifilmet mindig nehéz eljuttatni a közönséghez, hiszen kevés lehetősége van moziforgalmazásba kerülni, a filmfesztiválokat pedig a cinegore-ok látogatják, a legnagyobb nézettség elérésére így csak a neten van lehetőség. Viszont netre éppen a fesztiváloztatás (és a VOD megállapodások) miatt nem kerülhetnek fel a rövidfilmek, csak nagyon ritkán, nagyon rövid ideig. Ezért az Oscar-hajrát megnyomva a Solar Walk alkotói egy hónapra (!) elérhetővé tették online a filmet, ezzel bárki ingyen megnézheti a 20 perces animációt.

Réka vonzódása a sci-fihez tagadhatatlan, már a MOME Anim diplomafilmjeként készült Symphony no. 42 című szkeccsfilmjében is megjelentek az UFÓ-k, a természetfeletti és a lét kérdései; LOVE című munkája egy ismeretlen galaxisban játszódik, ahol a kisbolygók és az ott élő lények mindennapjait fertőzi meg egy meteor szerelemmel, a Solar Walk pedig továbbmegy, egy galaxisokon átívelő, kozmikus utazásra viszi a nézőt, amely játékosan mutatja be a teremtés és alkotás folyamatát, és az emberi természet folyamatos vágyát az ismeretlen és új kutatására.

Egy interjúban mesélt is Réka a sci-fivel való kapcsolatáról: "[Azt szeretem a sci-fi-ben,] hogy végtelen lehetőségem van. Hogy bármit el lehet képzelni és bárhogyan meg lehet valósítani, és külön kihívás érdekesen ábrázolni azt, ami gyakorlatilag elképzelhetetlen. Valahogy megpróbálni ábrázolni az időt és a teret, olyan tereket, amiket amúgy nem tud felfogni az ember, ez pedig nagyon sok absztrakt helyzetet és megjelenítési módot enged meg. A filozofikus sci-fiket szeretem, mint a 2001: Űrodüsszeia vagy a Sztalker, és ezt igyekszem követni a saját filmjeimben is." Követi ezt az irányt a Solar Walk is, ami miatt lehet nehezebb a lineáris és egyszerű történetvezetéshez szokott néző számára elsőre megszokni a film folyását, befogadni és értelmezni a látottakat (amit a sok kísérleti filmes elem is nehezíthet), de az animáció játékossága ellensúlyozza mindezt és végül tényleg egy szórakoztató és elgondolkodtató kozmikus utazás kerekedik belőle.

bucsi_reka_solar_walk_04.jpg

Solar Walk Réka két korábbi filmjéhez hasonlóan szintén a Berlinalén debütált, ahol elnyerte az Audi Short Film Award-ot. Világpremierje óta több mint 50 fesztiválon vetítették, elnyerte az Indie Lisboa rövidfilmes nagydíját, a birmingham-i Flatpack Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó díját, a szerb ANIMANIMA Nemzetközi Animációs Fesztivál nagydíját, az olasz Lago Filmfesztivál és a mexikói Guanajuato Nemzetközi Filmfesztivál különdíjjal jutalmazta, a svájci Fantoche zsűrije a legjobb hangnak járó elismeréssel díjazta Lukács Péter Benjámint, legutóbb pedig az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál fődíját kapta meg. 

Réka Solar Walk-ot eredetileg a dán Aarhus Jazz Orchestra koncertjének 50 perces háttéranimációjaként készítette Viborgban egy nemzetközi animátorokból álló csapattal, majd ebből vágott egy fesztiváloztatásra szánt rövidfilmet. A rövidfilm zenéjét Mads Vadsholt szerezte, a hangdizájnere Réka állandó alkotótársa, Lukács Péter Benjámin volt, producere Morten Thorning, a dán The Animation Workshop igazgatója, valamint Claus Toksvig, a dán Norlum (A tenger dala, A messzi Észak) animációs stúdió producere.

bucsi_reka_x_solar_walk_1.png

A Cartoon Brew szerint 71 animációs rövidfilm nyert Oscar-kvalifikáló díjat, az esélyesek közt pedig két magyar alkotás is szerepel: a Solar Walk-on kívül Andrasev Nadja MOME Anim diplomafilmje, A nyalintás nesze. Az animációs rövidfilm kategória 10-es shortlistjét 2019 elején hozzák nyilvánosságra, ezek közül kerül majd ki az 5 jelölt és végül a győztes. Az Oscar-gálát 2019. február 24-én rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

süti beállítások módosítása