Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Fiatal magyar animációsok jelentkezését várja a CineFest

2018. április 17. - Herczeg Zsófi

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál animációs fődíja 2010 óta viseli a legendás rajzfilmrendező, a Miskolchoz kötődő Dargay Attila nevét. Egészen tavalyig a nemzetközi zsűri által legjobbnak ítélt animációs film kaphatta meg a Dargay Attila-díjat, 2017-től azonban a szervezők változtattak a szabályokon. Tavaly óta nincs önálló animációs versenyprogram, viszont a rövidfilmek versenyébe bekerülhetnek animációk is, illetve a CineNewWave kategóriába is lehet nevezni animációkkal.

A megújult Dargay Attila-díjat 2017-től a magyar animáció ifjú tehetségének ítéli oda a háromtagú zsűri: Henrik Irén, Dargay Attila özvegye, Fülöp József, a MOME rektora, valamint M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Az elismeréssel 1 millió forint pénzjutalom is jár, melyet idén is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel.

A fesztivál 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezését várja. A nevezési határidő: május 31.  Jelentkezni szakmai önéletrajzzal, a kitöltött és aláírt nevezési adatlappal (letölthető innen) és egy elkészült filmmel lehet az alábbi e-mail címen: office@cinefest.hu.

A fesztivál az öt legjobb nevező listáját augusztus közepén hozza nyilvánosságra, a díjátadó a Jameson CineFest záróünnepségén, szeptember 22-én lesz.

Tavaly végül hat alkotó került a döntőbe: Bakos Barbara, Bogyó Péter, Felvidéki Miklós, Hegyi Olivér, Jurik Kristóf és Varga Petra, akik közül Jurik Kristófot választotta a háromtagú zsűri, akiről azt írták: "Kiemelkedő, nagyon ígéretes tehetség, akinek eddigi eredményein túl azt is figyelembe vette a zsűri, hogy – Dargay Attila szellemében – képes gyerekeknek szóló produkciókban aktív szerepet vállalni".

További információk a nevezésről és a Jameson CineFestről a www.cinefest.hu oldalon olvashatók.

süti beállítások módosítása