Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Bera Nándor animéje versenyez Berlinben

2018. április 16. - Herczeg Zsófi

Bera Nándor készített animációt Schwechtje Mihály első játékfilmjéhez, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) című alkotáshoz, melynek teasere/videóklipje versenyez a Berlin Video Music Awards-on.

A 2015-ös Inkubátor Programon pitchelte Schwechtje Mihály első egészestés játékfilmtervét, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) című projektet, mely a középiskolai internetes zaklatásról szól két részre bontva: először az áldozat szempontjából, majd a zaklatóéból megmutatva az eseményeket. "Ezen a történeten keresztül lehetőségünk van megérteni, hogy valakit miféle érzelmi ingadozások sodorják az áldozati szerepbe, míg azt is megnézhetjük, hogy a zaklató is ember, akit szintén a külvilág rideg ingerei tesznek szörnyeteggé" - mondta róla korábban a rendező. A film forgatásáról a Filmhu számolt be itt, itt pedig a rendezővel olvasható interjú a filmtervéről.

A főszerepben egy anime rajongó lány van, így anime jelenetek is szerepelnek a filmben, viszont ezek jogainak megvásárlása nagyon drága lett volna, ezért döntöttek úgy az alkotók, hogy felkérnek egy magyar animációs rendezőt ezen szekvenciák legyártására, és ki is lehetett volna jobb választás, mint a szintén anime rajongó Bera Nándor. Nándi 2012-ben végzett a MOME animáció szakán a Fák című trashfilmjével, azóta az ő nevéhez fűződik többek közt a Candide széria is, melynek pilot és első részét írta és rendezte (Médiatanács-interjú vele itt), a további epizódokban pedig forgatókönyvíróként vett részt. Nándi egyébként két éve írt esszét a Dot & Line-ra az egyik kedvenc japán alkotójáról, Masaaki Yuasáról, 2017-ben pedig kint voltak a KAFF-on is, ahol szuper fesztiválvideót készítettek Rádler Gáborral. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)-hoz készült animációs részeket egyedül animálta, a munka kb. egy hónapig tartott. 

Schwetchje Mihály filmjének forgalmazója a Vertigo Média, akik szerint a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) az első magyar tini thriller. Az itthon szeptember 13-án mozikba kerülő film promójaként készült a fenti animációs teaser/videóklip, melyben a filmből összevágott anime jelenetek láthatók a Fran Palermo Bloody Vertigo című dalával aláfestve. A klip bejutott a május 23. és 26. között megrendezett Berlin Video Music Awards animációs versenyébe is. Bera Nándor animációs szekvenciái után a klip vége már élőszereplős, ezen részek rendezője Schwechtje Mihály, az operatőr Herbai Máté, a vágó Kővári Szabolcs, a colorist Bognár Szandra (Studio Lamb), a grafika pedig Nagy Gergő és Bodonyi Gyula munkája. 

A Fran Palermo Bloody Vertigo című száma nemcsak a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) című filmben hallható, legközelebb április 16-án, hétfőn lép fel a zenekar egy születésnapi koncerten az A38-on. A film soundtrackje itt hallgatható meg.

Schwechtje az Aki bújt, aki nem című rövidfilmjével nemrég versenyben szerepelt a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, előtte pedig az HBO Terápia című sorozatának harmadik évadában működött közre rendezőként, valamint számos kisjátékfilmet jegyzett már. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) a Pusztai Ferenc vezette KMH Film gyártásában készült, koproducerei Osvárt Andrea, Petrányi Viktória, Galambos Zoltán és Jancsó Dávid, forgalmazója a Vertigo Média.

süti beállítások módosítása