Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hova menjek animációt tanulni? #2

2018. január 04. - Herczeg Zsófi

Korábban már foglalkoztunk a továbbtanulással, de most ideje újra elővennünk a témát, ugyanis december 22-én hirdették meg a 2018. szeptemberében induló képzéseket és ha valaki animációt szeretne tanulni, több felsőoktatási intézmény közül is választhat. Alább vázlatosan összeszedtük, hogy hányféle helyen és szakon lehet animációval foglalkozni, a felvételi eljárás pontos részleteit és határidőit a felvi.hu-n lehet elolvasni. 

MOME

Ha valaki animációt szeretne tanulni, valószínűleg a MOME az elsődleges célja, ahol alap- és mesterképzés is indul, mindkettő állami ösztöndíjas és költségtérítéses verzióban. A MOME erényeit valószínűleg fölösleges is annak sorolni, aki animációval szeretne foglalkozni, hiszen évek óta innen kerülnek ki azok a kortárs darabok, amik a világ fesztiváljain sikert sikerre halmoznak és az egyetem is Európa egyik legjobb animációs képzését nyújtja (nem véletlen választották 2016-ban az Év legjobb animációs iskolájának a zágrábi Animafesten). 

A MOME jelenleg a BME Z épületében található, mivel a zugligeti székhelyét újjáépítik. Nyílt napjuk ugyan már december 8-án volt, de tavaly még két időponton tartottak kipakolást, hátha idén is lesz, úgyhogy érdemes figyelni az oldalaikat. 

Az alapszakos animációs felvételiről itt és itt, a mesterszakosról pedig itt és itt lehet tájékozódni. A MOME honlapja itt, az animáció tanszék weboldala pedig itt érhető el.

METU

A Budapesti Metropolitan Egyetemen pár éve indult animációs alapképzés, 2015-ben pedig önálló animációs mesterképzés is. A METU-n alapképzésben csak önköltséges módon lehet animációt tanulni, magyar mellett angol nyelven is, mesterszakon viszont államilag támogatott helyekre is lehet jelentkezni az önköltséges mellett. A METU animációs képzése még viszonylag fiatalnak számít, de már van egy filmjük, ami ott van a kortárs magyar animáció élvonalában, méghozzá Dell'Edera Dávid Balkonja, ami az első METU-s film, mely támogatást nyert a Médiatanácstól. Nemrég pedig Bárczy Örs Hey Deer! című sokszorosan díjnyertes animációja került fel a netre, melyet METU diplomamunkájaként készített még 2015-ben.

A 2016 óta egyetemmé vált felsőoktatási intézmény még három időpontban várja nyílt napra az érdeklődőket: január 11-én, 27-én és február 8-án 10.30-tól a Rottenbiller utcai épületben. A nyílt napra regisztrálni itt lehet.

A METU oldalát itt lehet böngészni, az animációs alapképzésről itt, a mesterképzésről pedig itt lehet részletesen tájékozódni.

Kaposvári Egyetem

A csekély számú kifejezetten animációs képzést nyújtó intézmény mellett lehet találni olyan szakokat, melyeknek részét képezik az animációs tanulmányok is. Ilyen a Kaposvári Egyetem, mely 2017-től sajnos már nem indít elektronikus ábrázolás és képi ábrázolás alapszakokat, helyette képalkotás néven lehet többek közt animációt tanulni.

A Kaposvári Egyetem január 27-én tart nyílt napot, az intézmény honlapját itt lehet böngészni, a Művészeti kar oldalát itt, a művészeti szakokat pedig itt.

Eszterházy Károly Egyetem

Az egri EKE Média Design tanszékén is oktatnak animációt a tervezőgrafika BA szak animációs specializációjaként, mely állami és önköltséges formában is indul. Az egri intézményben készült animációkról korábban itt írtunk, a Múzeumok éjszakájával kapcsolatban. 

Az EKE honlapját itt lehet megnézni, a Média Design tanszékről itt lehet informálódni, a további nyílt napok időpontjai itt találhatók, a tervezőgrafika felvételi menetéről pedig itt lehet olvasni.

***

Aki gimnázium után nem menne rögtön egyetemre, vagy nem vennék fel első próbálkozásra (ami művészeti képzéseken egyáltalán nem szokatlan és végképp nem szégyen), annak a szeptemberben induló OKJ-s képzéseket ajánljuk. Sőt, erre is biztatnánk mindenkit, hogy ha nem veszik fel például a MOME-ra, vagy még nem érzi magát kellőképpen felkészültnek, az nyugodtan iratkozzon be OKJ-s képzésre, hiszen ma már nagyon szuper intézmények vannak, ahol animációs képzés folyik. Például a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémiáról az elmúlt években egyre több diákot vesznek fel a MOME-ra (Módy Luca, Nemes Barna, Hegyi Olivér, Tobai Botond, Debreczeni Zoltán, Darabos Éva, Erhardt Domonkos, Hárshegyi Vivien, stb.), de ugyanígy volt pár éve a Novus is, ahova többek közt Bucsi Réka, Takács Anikó, Sebesvári Soma vagy Bárány Dániel is járt a MOME előtt, de akár a Corvin Rajziskolát is említhetnénk, ahol több ex-MOME Anim diák is oktat. 

Ilyenkor egyébként animációs előkészítőkre is lehet még jelentkezni, például a nemrég létrehozott Budaörsi Animációs Bázison, a Magyar Rajzfilm Kft-nél, vagy a korábban említett Corvin Rajziskolában is indul animációs előkészítő. Ezen kívül a PreMOME kurzusait is érdemes böngészni, melyről alább Halasi Bálint MOME animáció szakos hallgató mesél.

A 2018. szeptemberében induló képzésekről a felvi tájékoztatójában lehet részletesen olvasni, a jelentkezési határidő február 15.

süti beállítások módosítása