Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Svéd musicalt és kínai fantasy-t díjaztak a 15. Anilogue-on

2017. december 03. - dotandline

A hegyek és vizek könyve című egészestés kínai produkció és A teher című svéd rövidfilm nyerte a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíjait szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díjátadón. 

Hszuan Liang és Csun Csang A hegyek és vizek könyve című animációja nyerte az Anilogue egészestés filmjeinek versenyét. A filmben egy 16 éves lányt delfinként az emberek közé küldenek beavatási szertartásként. Amikor bajba kerül, egy ember a saját élete árán menti meg, ezért a lány hálából megpróbálja feltámasztani a fiú lelkét. Shelley Page, a zsűri elnöke kihangsúlyozta, hogy mély benyomást tett rájuk a kínai alkotás történetének egyedülálló és varázslatos univerzuma, valamint emlékezetes és összetett karakterei. A zsűri szerint a rendező a két- és háromdimenziós technikát is sikerrel használta fel a szórakoztató és gazdag látványvilágú film létrehozásában.

big_fish_begonia.jpg

Hszuan Liang, Csun Csang: A hegyek és vizek könyve

Az egészestés mezőnyben versenyzett még a Teheráni tabuk című iráni, a Zombillénium című belga-francia és A saját hangod című japán alkotás, valamint a Katabucsi Szunao rendezésében készült A világ innenső végén című japán film, amely a zsűri külön elismerését kapta. Katabucsi filmjével kapcsolatban a zsűri indoklásában kiemelte, hogy az alkotás érzékeny és részletes leírását adja egy japán kis közösség hétköznapjainak, amelyet mélyen érintenek a korabeli történelmi események, a második világháború.

Az egészestés versenyprogram négytagú zsűrije volt Shelley Page animációs szakember, a francia rendező-producer Jacques-Rémy Girerd (Tante Hilda!, Egy macska kettő élete, Fantomfiú), a finnországi TAFF – Turku Animációs Filmfesztivál igazgatója, Kimmo Sillanmikko, valamint a görög Vassilis Konstandopoulos producer és filmforgalmazó.

min_borda.png

Niki Lindroth von Bahr: A teher

A rövidfilmes mezőnyben harminc produkció versengett a fesztivál egyetlen pénzdíjas elismeréséért, a 2000 eurós fődíjért, amelyet végül a svéd Niki Lindroth von Bahr A teher című alkotása kapott (mi itt írtunk róla), mely a zsűri értékelése szerint eredeti módon használja a bábanimációt, és különlegesen ötvözi a zenés színházat a társadalmi kérdésekkel. A rövidfilmek versenyében Nancy Phelps animációs szakújságíró és filmtörténész, Javier Mrad argentin animációs rendező (Teclopolis, M'appelle), Katariina Lillqvist finn író-rendező (Baby Box), valamint Patrovits Tamás animációs rendező, a Primanima fesztiváligazgatója alkotja a négytagú zsűrit.

A versenyben szereplő három magyar rövidfilm közül Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című MOME Anim diplomafilmje kapott külön elismerést az argentin zsűritagtól, Javier Mradtól, aki a film szépségét és költőiségét méltatta. Nancy Phelps külön dicsérettel jutalmazta Chintis Lundgren Manivald című rövid animációját, Katariina Lillqvist Michelle és Uri Kranot Nem történik semmi című munkáját emelte ki, Patrovits Tamás pedig Sasha Svirsky Lerajzolni valakit kilencszer című alkotását díjazta.

manivald.jpg

Chintis Lundgren: Manivald

A fesztivál közönségdíját Chintis Lundgren Manivald című filmje kapta. Az észt rendező filmjét már korábban is díjazták a nézők, a 2015-ös Anilogue-on az Élet Hermannal című animációja nyerte a közönségdíjat.

Az ötnapos fesztiválon 13 egész estés filmet és 200 új rövid animációt láthattak az érdeklődők. A programban a vetítések mellett kiállítások, workshopok és koncertek is szerepeltek. A fesztiválon kiemelt figyelmet kapott a függetlensége centenáriumát ünneplő Finnország és a százéves argentin animációt ünneplő Argentína. A 15. Anilogue ma fejeződik be, az utolsó napon 14 órakor a Kinoban tekinthetők meg a nyertes kisfilmek, az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig 17 órakor A kenyérkereső című ír-luxemburgi-kanadai film látható. A bemutatóra a produkció magyar származású forgatókönyvírója, Anita Doron is Budapestre érkezik.

süti beállítások módosítása