Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Két hét múlva kezdődik az Anilogue!

2017. november 14. - dotandline

November 29. és december 3. között tart a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyen több mint 200 rövidfilm és 15 egészestés alkotás látható a világ minden tájáról az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Kino moziban. A fesztivál öt napja alatt összesen több mint 200 animációs rövidfilmet és 15 egészestés mozit láthat majd a közönség.

Az egészestés filmek között versenyez a japán Sunao Katabuchi 2016-ban készített díjnyertes alkotása, A világ innenső végén (In This Corner of the World), mely egy Suzu Urano nevű lány történetét mutatja be, aki 1944-ben Hirosima tartományban lévő kisvárosba, Kurébe költözik. Suzu a férje családjával él, ahol gyorsan nélkülözhetetlenné válik, mivel rendkívül kreatívan tud a háborús körülmények között is főzni. 1945-ben az amerikai hadsereg intenzív bombázása Kurét is eléri, ami tragikus hatással van a kisvárosra és lakosaira. Ez a gyönyörű, de tragikus történet bemutatja, hogy az emberek a legnagyobb szörnyűségek közepette is képesek összetartani.

Ali Soozandeh Teheráni tabuk (Tehran Taboo) című rajzfilmje a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójában mutatkozott be, a jeruzsálemi filmfesztiválon pedig Fipresci-díjat kapott. A film napjaink Teheránjában játszódik, melyben négy fiatalember sorsa rajzolódik ki egyre megdöbbentőbb részletességgel: mindannyian elkeseredetten keresik a szabadságot és boldogságot, miközben az elnyomó iszlamista társadalom tabuit feszegetik.

big_fish_begonia.jpg

Xuan Liang, Chun Zhang: Hegyek és vizek könyve (Big Fish & Begonia)

Xuan Liang és Chun Zhang kínai művészek lélegzetelállítóan szép munkája, a Hegyek és vizek könyve (Big Fish & Begonia) című filmben Chun egy mennyei lény, aki a begóniákért felel. Tizenhat éves korában egy delfin formájában leküldik az emberek közé, afféle beavatási szertartásként. Kun, egy fiatalember, a saját élete árán menti meg Chunt, ő pedig hálából megpróbálja visszaadni a fiú életét.

A japán Ito Naoyuki A saját hangod (Your Voice) című alkotásában a 16 éves Nagisa Yukiai egy tengerparti városban él. A lány még mindig elhiszi nagymamája történetét, ami szerint a szavaknak lelkük van, ez a Kotodama. Egy nap egy régi rádióstúdióban találja magát, ahol eljátssza, hogy ő a bemondó. A szavai véletlenül adásba mennek és egy váratlan személyhez jutnak el.

zombillenium.jpg

Arthur de Pins, Alexis Ducord: Zombillenium (Zombillénium)

A belga Arthur de Pins és a francia Alexis Ducord Zombillenium (Zombillénium) című filmjében egy szokatlan vidámparkban járunk, ahol csak igazi vérfarkasokat, vámpírokat és zombikat alkalmaznak, méghozzá az örökkévalóságig. Egy nap egy fiatal auditor, Hector érkezik a vidámparkba és bezárással fenyegeti a helyet. A vidámpark vámpír igazgatójának, Francisnak nincs más választása, mint megharapni Hectort, hogy megvédje a parkot.

Az egészestés versenyprogram négytagú zsűrije a francia rendező-producer Jacques-Rémy Girerd (Tante Hilda!, Egy macska kettő élete, Fantomfiú), a finnországi TAFF – Turku Animációs Filmfesztivál igazgatója, Kimmo Sillanmikko, a görög Vassilis Konstandopoulos producer, valamint Shelley Page animációs szakember, aki korábban több mint 30 filmen dolgozott, többek közt a Roger nyúl a pácban, a Shrek, a Kung Fu Panda vagy az Így neveld a sárkányodat című animációkon.

csaki_laszlo_nehany_szo.jpg

Csáki László: Néhány szó

Idén 30 rövidfilm van versenyben, köztük Orosz Tina Bye-Bye, Mom című METU diplomafilmje, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című MOME Anim diplomamunkája és Csáki László Néhány szó című alkotása is. A rövidfilmek versenyében Nancy Phelps animációs újságíró és filmtörténész, Javier Mrad argentin animációs rendező (Teclopolis, M'appelle), Katariina Lillqvist finn író-rendező (Baby Box), valamint Patrovits Tamás animációs rendező, a Primanima fesztiváligazgatója alkotja a négytagú zsűrit.

A fesztivál nyitófilmje a Have a Nice Day című kínai egészestés animáció, amely az Anilogue előtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be. A fesztivál öt napja alatt több mint 200 animációs rövidfilmet és 15 egész estés mozit láthat a közönség, köztük a legendás Makoto Shinkai új alkotását, a Your Name-et, mely Japánban minden idők legnézettebb animációs filmje lett. Az Anilogue számos gyerekprogrammal várja majd a családosokat is, a Makám együttes animált látványkoncerttel készül.

A 15. Anilogue november 29. és december 3. között tart, vetítések lesznek többek közt az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Kino moziban. A részletes program hamarosan elérhető a fesztivál honlapján. A facebook-esemény itt követhető.

süti beállítások módosítása