Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

KAFF-nap az Urániában

2017. szeptember 25. - dotandline

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi a KAFF-napot az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közösen. Szeptember 30-án, szombaton a fesztivál programjából válogatást láthatnak az animációs filmek kiskorú és felnőtt rajongói.

A hagyományokhoz híven egy napra idén is Budapestre költözik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. A mustra legkedveltebb és díjnyertes filmjei 2017. szeptember 30-án, szombaton délutántól peregnek a nagyvásznon az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a két hazai blokk mellett Ausztrália kiválóságaiból is látható egy válogatás, és ismételten levetítik az Ethel és Ernest című brit animációs játékfilmet.

A KAFF-nap 15 órakor kezdődik egy magyar nyelvű mesefilm válogatással, melyre a szervezők szeretettel várják a családokat. A blokkban látható lesz több sorozatepizód (Horváth Mária: Négyszögletű Kerek Erdő - Tilos a bukfenc, Rófusz Ferenc: Hoppi mesék - Az emlékezés ünnepe, Richly Zsolt: Kormos mesék - Fázó rókafiak, Szeiler Péter: Hajótöröttek, Szederkényi Bella: Ahány király, annyi mese, Pálfi Szabolcs és Jurik Kristóf: Egy kupac kufli - Sose együnk gombát reggelire), ezen kívül versfilmek (Horváth Molnár Panna: Rózsa a Holdon, Bakos Barbara: Hullahopp, Bertóti Attila: Somhatalom, Darabos Éva: Semmit sem talál az ember) és egy METU diplomafilm (Bárczy Örs: Hey, Deer!) is látható lesz. 

somhatalom.jpg

Bertóti Attila: Somhatalom

16.30-tól látható a nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott Ethel és Ernest című brit családi film (kritikánk itt), mely egy nagyon személyes biopic Raymond Briggs angol író és illusztrátor szüleinek életéről. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

18.30-tól a magyar versenyprogramban szereplő rövidfilmekből és TV-sorozatokból lesz válogatás, ahol látható Gauder Áron Kojot-szériájának második része, a Kojot és a sápadtarcú, mely a legjobb forgatókönyv díját nyerte, Koós Árpád és Klingl Béla Hunor című pilotja, mely a legjobb tv-sorozat díját kapta, valamint Balajthy László Cigánymesék sorozatának A tűzpiros kígyócska című epizódja, mely a legjobb 3D animáció díját nyerte el.

MOME-filmek közül Wunder Judit Kötelék (a KAFF nagydíjasa), Varga Petra Mimik (legjobb animációs munka), valamint Bárány Dániel Házibuli című diplomafilmjét, illetve Mira Zénó All My Days című elsőfilmjét (a METU különdíja) vetítik, a METU animációk közül pedig Barkóczi Noémi Second Hand, Orosz Tina A 13. királylány (legjobb diákfilm), valamint Dell'Edera Dávid Balkon (magyar filmkritikusok díja) című munkáját.

Látható még a legjobb elsőfilm díját elnyert Fiaskó Nagy Szabolcstól, a legszínvonalasabb képi formanyelv díjával kitüntetett Egér B. Nagy Ervintől, Csáki László Néhány szó című animációja, valamint a LOVE Bucsi Rékától, mely a legjobb rövidfilm és az Országos Diákzsűri díját is megkapta. A filmeket magyar nyelven, angol felirattal vetítik.

barkoczi_noemi_second_hand.jpg

Barkóczi Noémi: Second Hand

A KAFF napot 20.30-tól egy ausztrál animációs összeállítás zárja Adam Elliot Oscar-díjas rövidfilmjével, a Harvie Krumpet című stop motion animációval, Dennis Tupicoff Az anyja hangja és a Láncfűrész, valamint Sarah Watt Kis kincsek és Susan Earl Noelene Giblet nagy elrablása című filmjeivel.

tupicoff_chainsaw.jpg

Dennis Tupicoff: Láncfűrész

A részletes program az Uránia Nemzeti Filmszínház oldalán található, ahol elővételben online jegyek is kaphatók egységesen 1000 forintért előadásonként. Facebook-esemény itt.

süti beállítások módosítása