Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ez nem egy cuki kutyás animáció lesz

2017. szeptember 21. - Herczeg Zsófi

Éppen fél éve írtunk arról, hogy Wes Anderson a 2009-es Fantasztikus Róka úr után újra animációt készít, méghozzá ismét stop motion technikával. Az Isle of Dogs-ról nem lehetett sokat tudni, csak hogy Japánban játszódik és egy fiatal fiú elveszett kutyája utáni bolyongását követi nyomon. Anderson szerint viszont az animációs technika, a gyerek főhős és az állatszereplők nem jelentik azt, hogy gyerekeknek szóló, családi filmet rendez.

Most végre megérkezett az első előzetes (amit egy nagyon cuki promó előzött meg), amely alátámasztja a rendező fentebbi állítását: valóban nem egy gyerekfilm lesz az Isle of Dogs. A film a 12 éves Atari Kobayashi-ról szól, aki ellenszegül a hatalomnak. Mikor a vezetők elrendelik Megasaki városának összes kutyaféléjének száműzését egy Trash Island nevű hatalmas szemétlerakóra, Atari repülővel nekiindul barátja és testőre, Spots keresésére a folyón túl. A szigeten egy csapat korcsba botlik, akiknek segítségével elkezdődik Atari kalandja, mely az egész hatalom sorsát és jövőjét átírja.

Míg a Fantasztikus Róka úr Roald Dahl gyerekkönyvén alapult, addig az Isle of Dogs a rendező saját történetét dolgozza fel. Anderson korábbi filmjeihez képest sötétebbnek tűnik, már csak az antiutópisztikus alapszituáció és helyszínek miatt is, a trailerből pedig az látszik, hogy az akcióval és erőszakkal sem fog fukarkodni a rendező, és korántsem olyan cuki a látványvilág, mint amit korábban megszoktunk. De a humor és a rendező kézjegyét jelentő szimmetria változatlan.

isle_of_dogs_03.jpg

Anderson két meglepő ihletforrást említett korábban a filmmel kapcsolatban: a rendező gyerekként imádta az Amerikában népszerű Rankin/Bass-féle karácsonyi tévés különkiadásokat. Ahogy mondta, mindig is szerette a Ray Harryhausen típusú figurákat, de ezek a bábfilmes tv-speciálok voltak azok, amelyek igazán hatottak rá. Az Isle of Dogs másik ihletője a valaha élt leghíresebb japán filmrendező, Akira Kurosawa, akinek munkássága szinte az egész amerikai filmipart megihlette már a maga korában is. Anderson elmondása szerint az Isle of Dogs egy egészestés animációs Kurosawa-homage lesz, és hogy a filmet sokkal inkább inspirálta Akira Kurosawa, mint a stop motion animációk. 

isle_of_dogs_02.jpg

A szinkroncsapat is parádés: a karaktereknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Edward Norton, Bill Murray, Kunichi Nomura, Bryan Cranston, Koyu Rankin, Jeff Goldblum, Bob Balaban, Scarlett Johansson, Greta Gerwig, Francis McDormand, Harvey Keitel, Akira Ito, Tilda Swinton vagy Yoko Ono. Az Isle of Dogs 2018. márciusában kerül a tengerentúli mozikba, nagyon reméljük, hogy nálunk is bemutatják!

süti beállítások módosítása