Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A magyar animációk hazajárnak a VAF-ra

2017. március 29. - Herczeg Zsófi

Kelet-Közép-Európa legnagyobb animációs pitchfórumát, a Visegrádi Animációs Fórumot (VAF) Trebonban, a csehországi Anifilm Nemzetközi Animációs Filmfesztivál keretében rendezik meg 2017. május 2. és 4. között. A VAF-ra január végéig lehetett nevezni 20 percnél rövidebb animációs tévésorozat és speciál, valamint egyedi rövidfilmtervekkel, a fórumra bejutott projektek listáját pedig nemrég tették nyilvánossá, ahol a korábbi évekhez hasonlóan ismét számos magyar animációt találunk. 

A rövidfilmek közé 13 fejlesztés alatt álló filmtervet válogattak, köztük Bárány Dániel A vacsora (Supper) és Andrasev Nadja Szimbiózis (Symbiosis) című egyedi filmjét.

Bárány Dániel A vacsora című filmje a CUB Animation produkciójában készül és a stúdió oldalán olvasható leírás szerint egy dinamikus, bravúros tértorzításokkal és morfokkal operáló virtuóz rajzanimáció egy megjósolhatatlan kimenetelű családi vacsoráról.

supper_vazlat3.jpg

Bárány Dániel: A vacsora (Forrás: CUB Animation)

Andrasev Nadja Szimbiózis munkacímű egyedi filmterve nemrég kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán. A 10 perces animáció vegyes technikával készül (kollázs, digitális rajzanimáció és pixilláció) és arról szól, hogyan dolgozza fel megcsalásait egy feleség, aki előbb nyomozni kezd a szeretők után, majd miután elhatalmasodik rajta a kutató- és gyűjtőszenvedély, természettudományos jelleggel figyeli meg férje nőit.

andrasev_nadja_szimbiozis_allatkert.jpg

Vázlat Andrasev Nadja Szimbiózis munkacímen futó tervéhez (Forrás: Andrasev Nadja)

A tévésorozat és speciálok közé 10 terv került és itt is van magyar versenyző: Szeiler Péter és Fritz Zoltán a Hajótöröttek című szériájával, Gelley Bálint pedig az Átjáró Másvárosba című sorozatötletével szerepel a VAF-on. 

A Hajótöröttek egy 6-12 év közti gyerekeknek szánt ismeretterjesztő sorozat, melynek főhőse Kolos, aki nagyapjával együtt hajótörést szenved és egy lakatlan szigeten kötnek ki, ahol leleményességükre és természettudományos ismereteikre kell hagyatkozniuk, hogy életben maradjanak. Az első epizódot még 2014-ben támogatta a Médiatanács, ennek tavaly augusztusban volt a tévés premierje, nemrég pedig további 12 részre kapott támogatást a Dargay Attila-pályázaton, vagyis az első évad Médiatanácsos támogatása mellé keresnek még koprodukciós partnereket a VAF-on.

szeiler_peter_hajotorottek_3.jpg

Szeiler Péter: Hajótöröttek

Az Átjáró Másvárosba Magyari Andrea azonos című mesekönyvét adaptálja és szintén a CUB Animation produkciójában készül. A sorozat főhőse a kilencéves Kázmér, akihez egy különös alak érkezik a cserépkályhán keresztül: Közbenjáró, Másváros küldöttje keresi, segítségre van szüksége, mert a titokzatos városban egy ideje nem történik semmi. A nyomok a bogaras Szkriptumhoz, az alkotói válságban szenvedő íróhoz vezetnek, akit egy ideje nem látott senki. 

Az első részt, a Közbenjárót már le is adta a tévé, az 5. Primanimán pedig a közönség által legnépszerűbbnek tartott gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat is elnyerte. A második epizód, a Szkriptum tavaly novemberben kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán.

gelley_balint_farkas_atjaro_masvarosba.jpg

Gelley Bálint: Átjáró Másvárosba Közbenjáró

Az egyedi rövidfilm, valamint a tévésorozat és speciál kategória nyertes projektjei 2000 eurós pénzjutalmat kapnak további fejlesztésre, ezenkívül a legjobb sorozatterv továbbjut az ősszel tartott Cartoon Forumra. Idén először a legjobb producert is díjazzák: a MAIA WORKSHOP képviselője kiválasztja azt a producert, akit a legtehetségesebbnek ítélnek és aki részt vehet a képzési programjukban. 

Az utóbbi években egyre több magyar animációs filmtervet díjaznak a VAF-on: 2012-ben a legjobb rövidfilm lett Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála későbbi MOME Anim diplomafilmje, a francia koprodukcióban megvalósuló Limbo-Limbo Travel, 2014-ben pedig a Candide kalandjai című széria lett különdíjas. 2015-ben Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka szüfrazsett-mozgalomról szóló terve, az Operation Burning Corset lett a rövidfilmes kategória nyertese, külön elismerésben pedig Tóth Luca Superbia című elsőfilmje részesült. A tv-sorozat kategóriában szintén különdíjat kapott Tamás Iván Hogyan keletkezett a világ? című szériaötlete. 2016-ban Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Carpel című projektje kapta a legjobb rövidfilmtervért járó díjat, tv-sorozat kategóriában Buda Flóra Anna és Turai Balázs Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai című szériaterve nyert és juthatott tovább a Cartoon Forumra, ugyanebben a kategóriában pedig Gurmai Beáta Borka és a varázsruha című sorozata lett különdíjas. 

süti beállítások módosítása