Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Candide egy sötét sufniban is fantasztikus

2017. március 23. - Herczeg Zsófi

Március 22-én tartottak egy kis ízelítőt a most készülő Candide széria szinkronmunkálataiból a Katona József Színház Sufni termében. A 13 részes sorozat három epizódjának egy-egy jelenetét szinkronizálta élőben Rajkai Zoltán (Candide), Jordán Adél (Kunigunda) és Máté Gábor (Pangloss), akiket Báthory Orsolya szinkronszínész és -rendező instruált. 

Voltaire Candide című 18. századi művéből Kovásznai György tervezett animációs sorozatot még a nyolcvanas években, de korai halála miatt sajnos nem valósulhatott meg a terve, viszont sok képanyag és feljegyzés megmaradt róla. Iványi-Bitter Brigitta, Kovásznai legnagyobb kutatója, 2010-ben egy tanulmányokkal és DVD-mellékletekkel teli albumot is szerkesztett a sokoldalú művész életművéből, melyben a Candide-ról is olvashatunk és láthatunk képeket. Mivel mindenképp szerették volna Kovásznai ötletét továbbvinni, az ő terveit felhasználva, illetve azokat kortárs viszonyokra átdolgozva láttak neki a Candide szériának a 2010-es évek elején. Az első két részt még Bera Nándor írta és rendezte, azóta maradt a forgatókönyvírásnál Turai Balázzsal és Kolozsi Lászlóval, a rendezést pedig Kreif Zsuzsanna vette át, így az ő stílusa lett markáns a további 11 részben.

A pilot epizód elérhető online, ebben még erőteljesen megtalálható a projektben részt vevő összes alkotó saját egyedi stílusa, a későbbi epizódokban viszont már egységesebb látványvilággal dolgoznak. De magáról a sorozatról később, amikor már elkészült mind a 13 rész, amit minden objektivitást mellőzve már tűkön ülve várok, mert (1.) a világirodalom egyik legjobb művét dolgozza fel, mert (2.) a hazai animációs ipar egyik (ha nem a) legprogresszívebb alkotójának ötletét viszik tovább (3.) azok az alkotók, akik jelenleg meghatározzák a fiatal magyar animációt. 

candide6.jpg

Egy látványvilágában, történetmesélési módszerében és cselekményében is ennyire formabontó sorozatnál a szinkronhangok is nagyon meghatározóak, Rajkai Zoltán és Jordán Adél tökéletesek Candide és Kunigunda szerepére. Panglosst eredetileg Kulka János szinkronizálta, aki zseniálisan adta vissza ezt az öntelt és manipulatív karaktert, viszont betegsége miatt sajnos színészt kellett váltani, így esett a választás Máté Gáborra, aki a hátra lévő 11 részben Pangloss hangját adja.

Animációs filmeknél először mindig a hangot veszik fel és utána kezdenek animálni, hogy minél pontosabban követhessék le a dialógusokat. Ennél a szériánál sincs ez másképp, viszont a szerdai performanszon épp fordítva történt mindez: megvolt a leforgatott képanyag, amire hol az adott jelenet dialógusát, hol egy másik szekvencia szövegét adták elő a szinkronszínészek élő zörejezés mellett. Abba is beavatták a közönséget, hogy hányféleképpen próbálják el az adott szöveget, hogy a lehető legjobban passzoljon az adott jelenethez. Mindhárom színész nagyon szórakoztató előadást tartott, különösen vicces volt, ahogy ezeknek az extrém és harsány (illetve Candide esetében sokszor tutyimutyi) karaktereknek életet és személyiséget adtak a hangjukkal. 

A közel félórás előadást élőben is közvetítette a Katona József Színház, ahol a stáb egy része is jelen volt, többek közt Zétényi Bori is, aki a rendező, Kreif Zsuzsanna jobb keze, a Candide art directora (és akinek nemrég elkészült MOME Anim versfilmjéről épp tegnap írtunk). Most vissza is nézhető online az egész performansz. 

Candide werk - filmszinkron performansz Jordán Adéllal, Maté Gáborral és Rajkai Zoltánnal. Élőben jelentkeztünk a Sufniból. https://goo.gl/DmXZCa

Közzétette: Katona József Színház – 2017. március 22.
süti beállítások módosítása