Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Most megnézheted hogyan készül egy animáció szinkronja

2017. március 14. - dotandline

Március 22-én a Katona József Színház Sufni színpadán tartják a Candide Werk: Performansz és pop-up kiállítást, melyen a Candide animációs filmsorozat munkálataiba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők kiállítás és filmszinkron performansz formájában. 

Budapesten épp most készül egy formabontó, bevállalós rajzfilm-adaptáció Voltaire Candide című 18. századi remekművéből. A Candide Werk: Performansz és pop-up kiálltás eseményen a 13 részes, egyenként 7 perc hosszúságú filmsorozat készítésének műhelytitkaiba adnak betekintést mindazoknak, akiket érdekel, hogy a kortárs progresszív animáció merre tart, és milyen lehetőségeket tartogat ma az animáció és a színház találkozása.

A készülő film főszereplőinek szinkronhangjai olyan kiváló színészek, mint Máté Gábor (Pangloss), Rajkai Zoltán (Candide) és Jordán Adél (Kunigunda). Iványi-Bitter Brigitta kreatív producer és Báthory Orsi szinkronrendező segítségével az eseményen látható lesz hogyan is készül a rajzfilm szinkronizációja, és mi minden alakulhatna másképp, mint a végleges verzióban.

candide_pangloss.jpg

Voltaire 18. századi műve, amely egyszerre kalandregény és filozófiai gúnyirat, ebben a szabad rajzfilmes adaptációban is megőrzi szatirikus felhangját, a kortárs társadalmi-politikai állapotok iránti kritikus attitűdjét. Az eredeti mű a középiskola 2. osztályában kötelező olvasmány, ezért a sorozat legfőbb célközönsége a tinédzserek és a fiatal felnőttek, amely a film vizuális stílusát is meghatározza. A mű adaptációja részben követi az eredeti mű cselekményét, de több ponton kortárs vonatkozások is beágyazódtak a narratívába. Kreif Zsuzsanna rendező és Zétényi Borbála art director egyaránt Kovásznai György 60-70-es évekbeli avantgárd rajzfilm-rendezői stílusát tekintik előfutárnak.

A performansz után a Candide stilljeit bemutató kiállítás látható a Sufni előterében. A képek megvásárlásával a film biztos befejezéséhez járulhatnak hozzá az érdeklődők. A kiállítás 2017. április 20-ig látható.

Időpont: 2017. március 22. szerda 15.00

Helyszín: Katona József Színház, Sufni színpad (1052, Petőfi Sándor utca 6.)

Facebook-esemény

Alább egy kis ízelítő az ötödik epizódból, melyben már Máté Gábor szinkronizálja Pangloss doktort, aki Kulka Jánost váltotta a szerepben az első két rész után.

süti beállítások módosítása