Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Lengék költöznek a mozikba

2017. március 13. - dotandline

Április 27-én ismét egészestés magyar animációs film kerül a mozikba, a Berg Judit forgatókönyve alapján készült Lengemesék, mely felidézi a Vízipók-csodapók történeteket és a klasszikus magyar animáció fénykorát.

Berg Judit, József Attila-díjas író, már több mint húsz gyerekeknek szóló könyvvel járult hozzá a magyar irodalom kincseinek bővítéséhez. A méltán híres Rumini sorozata 2007-ben elnyerte az Év Gyermekkönyve címet, több idegen nyelven is megjelent, és már számos budapesti általános iskolában kötelező olvasmány. 

Népszerű Lengemesék sorozatának kötetei az évszakok köré szerveződnek és a legkisebb korosztályt – a bölcsődéseket, óvodásokat, kisiskolásokat – szólítják meg. A Lengemesék egyes epizódjait eddig animációs sorozat formájában ismerhette meg a közönség: a Nádtengeri Nyár című mesekönyv animációs adaptációja, a Lengemesék – Nyár a nádtengeren a Cinemon Stúdióban készül Pálfi Zsolt rendezésében, a könyveket is illusztráló Timkó Bíbor látványtervei alapján. A széria 2014-ben 6 részre kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán, 2016-ban pedig újabb 7 epizódra a Dargay Attila-pályázaton. 

lengemesek_still_033.jpg

Nemrég viszont egészestés film készült a lengék kalandjaiból. A 64 perces film forgatókönyvét Berg Judit saját meséje alapján írta, és ugyan sok animációt felhasználtak a már meglévő, több mint 100 percnyi legyártott sorozat-anyagból, a script teljesen új lett. A gyártást a Cinemon Stúdió önerőből finanszírozta, tehát nem Filmalapos támogatásból készült az egészestés Lengemesék. A film rendezője szintén Pálfi Zsolt és szintén Timkó Bíbor látványtervei szolgáltak alapul az animációhoz. A karakterek többek között a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Kubik Anna, valamint a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Faragó András (Sulyom király) hangján szólalnak meg. 

A Lengemesék április 27-én kerül a mozikba, forgalmazója a Vertigo Média, producere pedig Temple Réka.

lengemesek_still_026.jpg

A lengék a Nádtenger apró, de bátor, zöldbőrű őrei. A gyerekeket csak akkor avatják őrzővé, amikor bebarnul a hajuk. Addig viszont unalmas az élet, mivel zöldhajúként tilos nádirigón repkedni, vízre szállni, sőt még a békaderbin sem vehetnek részt. Füttyös Vilkónak legnagyobb álma, hogy végre ő is őrző lehessen, ám a kíváncsisága folyton bajba sodorja. Amikor azonban a Nádtenger ellenségei, a harácsok, a hattyúkkal szövetkeznek, az egész tó veszélybe kerül. Az őrzők tehetetlenek, de Vilkó vakmerő tervet eszel ki, hogy megmentse otthonát és fogságba esett barátját, Táltost. Szerencsére nincs egyedül, mert Nagyapó, a vízisiklók és a békák is a segítségére sietnek.

süti beállítások módosítása