Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ha nincs ötleted mit nézz az év utolsó napjaiban

2016. december 26. - Herczeg Zsófi

2016 maradék néhány napjában még bőven van mit nézni a mozikban, ráadásul az elsősorban gyerekeknek szóló és családi popcornfilmeken kívül komolyabb darabok is műsorra kerültek.

A szórakoztató állatos gyerekfilmek még mindig túlsúlyban vannak: az Énekelj! egy tehetségkutató témát feldolgozó musical, melynek középszerű életet élő állathősei legbelsőbb vágyaikat és álmaikat próbálják meg valóra váltani kortárs slágereken keresztül; A kis kedvencek titkos élete egy road movie-ba oltott kalandfilm, melyben a nagyvárosi, középosztálybeli háziak keverednek a csatornák élharcosai közé, miközben a saját hibájukból utcára került és egymást ki nem álló főszereplőket keresik; a Gólyákban pedig a címszereplők csecsemőgyártásának korszerűsítésébe nyerünk bepillantást, ami nem megy simán, így elég sok kalamajkát kell megoldania a rátermett főhősnek és barátainak.

trollok_1.jpg

Walt Dohrn & Mike Mitchell: Trollok

A  mozikban van még egy menő ovis-bulis mozi, a Trollok, melyben a címszereplők fellázadnak sorsuk ellen és nem hagyják, hogy továbbra is pusztán eledelként szolgáljanak. Ám a felhőtlen idők nem tartanak sokáig és újra ki kell vívniuk a saját szabadságukat, ezt pedig egy morcos trollfiú és egy ízig-vérig optimista troll-lány viheti véghez.  

Decemberben került a mozikba a Disney legújabb filmje, a Vaiana, ami hasonló a Trollokhoz, ugyanis ebben is a népe megmentéséért indul útnak a talpraesett főhős, akinek kalandja során bátor segítői is akadnak. A történet helyszínéül szolgáló csendes-óceániai környezet, pontosabban polinéz szigetvilág olyan gyönyörű, hogy ezért a látványért tényleg érdemes moziba menni és nagyvásznon – esetleg 3D-ben – látni ezt a vízi paradicsomban játszódó Odüsszeiát.

vaiana_1.jpg

John Musker & Ron Clements: Vaiana

Akik komolyabb témákra vágynak, azoknak két premier előtti vetítés lesz jó választás, ráadásul olyan filmeké, melyeknek nagy esélye van bekerülni a 2017-es Oscar-gála legjobb animációs film kategóriájának öt döntőse közé.

December 27-én 10.30-tól az Uránia Nemzeti Filmszínházban lehet megnézni az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit első egészestés alkotását, A vörös teknős-t, melyben egy hajótörött férfit vet partra a tenger, akinek minden menekülési próbálkozását megakadályozza egy vörös teknős. Egymásra találásuk nem véletlen, a film téren és időn kívüli közös útjukról szól, melynek csupán a természet a tanúja. A Ghibli első európai koprodukcióban készült filmje (melyen a Kecskemétfilm csapata is dolgozott) egy lenyűgöző látványvilágú mese, mely egyszerre ötvözi az európai animációs stílust és a japánokra jellemző spirituális gondolkodásmódot, miközben megrendítő szépséggel mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.

a_voros_teknos_1.jpg

Michael Dudok de Wit: A vörös teknős

Szintén elsőfilm az Életem Cukkiniként című stop motion darab, melyet december 28-án 19.15-től az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthat a közönség. Claude Barras regényadaptációja nemcsak az animációs kategória esélyese a jövő évi Oscaron, hanem a legjobb külföldi film szekciójában is döntős lehet. Svájc Oscar-nevezettje egy Tim Burton-féle tragikus történetet mesél el Wes Anderson-stílusban: anyja halála után az elárvult főhős árvaházba kerül, ahol hozzá hasonló, nehéz sorsú gyerekek tengetik a mindennapjaikat és próbálják túlélni a szüleik elvesztését, legyen az akár a halál, az alkohol, a drogok, a testi sértések vagy az illegális bevándorlás miatt. Ebben a korántsem kedélyes helyzetben hihetetlenül kedves szereplők történeteit ismerjük meg, akiknek a keserédes külsejük és a világhoz való naiv, sokszor kiábrándult, de mégis bizakodó gyermeki hozzáállásuk mosolyogtatja meg a nézőt, ezzel tompítva, de semmiképp sem kicsinyítve a film mondanivalójának fontosságát.

my_life_as_a_courgette3.jpg

Claude Barras: Életem Cukkiniként

Ha valaki lemaradna az utóbbi két filmről, pár hetet kell csak a mozikba kerülésükre várni: A vörös teknőst január 12-től, az Életem Cukkiniként című alkotást pedig január 26-tól tűzik műsorra a hazai mozik.

süti beállítások módosítása