Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mesekönyv-adaptáció érkezik a hétvégén

2016. november 10. - Herczeg Zsófi

Nemcsak Kovács Márton, Nagy Márton és Hermán Árpád Az égig érő fa című animációja debütál a hétvégén, hanem Gelley Bálint Átjáró Másvárosba című szériájának első része is. 

gelley_balint_farkas_atjaro_masvarosba.jpg

A sorozatként készülő Átjáró Másvárosba első része, a Közbenjáró a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán kapott támogatást tavaly, és Magyari Andrea 2013-ban azonos címen megjelent mesekönyvét adaptálja, melyhez Mészely Ilka készített illusztrációkat. Gelley Bálint ezeket az illusztrációkat vette alapul a szériához, és látványtervezőként a MOME textil szakán végzett Mészely Ilka mellé Bognár Éva Katinkát kérte fel, akinek Hugo Bumfeldt című MOME Anim diplomafilmje épp sorra nyeri a díjakat. 

Az Átjáró Másvárosba főhőse a kilencéves Kázmér, akihez egy borús és kelkáposzta-főzelékben gazdag napon különös alak érkezik a cserépkályhán keresztül: Közbenjáró, Másváros küldöttje. Segítségre van szüksége, mert a titokzatos városban egy ideje nem történik semmi. Kázmér, és legjobb barátja, Kamilla útrakelnek: a nyomok a bogaras Szkriptumhoz, az alkotói válságban szenvedő íróhoz vezetnek, akit egy ideje nem látott senki. A Másvárost fenyegető vész már a valódi világot fenyegeti, amikor a gyerekek rábukkannak a megoldásra.

A sorozat második részének címe Szkriptum, ami az író neve is és aki a gyerekek mellett a legfontosabb karakter lesz, de a folytatásban feltűnik a színen egy bizonyos Nyominger felügyelő is. 

atjaro_masvarosba_9.jpg

Magyari Andrea könyvéből egészestés filmet is terveztek az alkotók, ezért a Filmalap által tavaly meghirdetett Inkubátor programba is jelentkeztek vele, ahol be is válogatták a 12 döntős közé, ám végül az öt nyertes közé sajnos már nem jutott. De nem baj, hiszen így sorozatként láthatjuk, a második rész tervét már beadták a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatára, ennek eredménye valószínűleg decemberben derül ki. Jó hír viszont, hogy az idei Primanimán másodmagával elnyerte a közönség által legnépszerűbbnek tartott gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat, így reméljük a Médiatanács döntőbizottságát is meggyőzi. 

Ahogy a Filmalap írta az Átjáró Másvárosban tervéről az Inkubátor program alatt: "a könnyed, humoros, gyerekeknek szánt cselekmény mögött egy komoly, felnőttként is átérezhető történet áll, amelynek témája az alkotói válság, elvágyódás, valamint az emberi kapcsolatok borús és napos oldala. Így a film az egész családnak szórakoztató, izgalmas és elgondolkodtató moziélményt nyújt."

Az Átjáró Másvárosba első része, a Közbenjáró november 13-án, vasárnap 11.25-kor látható az M2-n, online itt lehet majd nézni.

A széria rendezője, Gelley Bálint a MOME animáció mesterszakán végzett 2012-ben, diplomamunkája az Otthon című rövidfilm volt, mely számos fesztivált megjárt. A rendező munkásságát egyébként végigkísérik az adaptációk: diplomafilmje Bodor Ádám Tanyai lány című novelláján alapszik, Horváth-Molnár Pannával készített versanimációja Barak László Ki szelet vet című művét viszi filmre és az Átjáró Másvárosba is egy gyerekregényt adaptál.

Szederkényi Bellával 2015 májusában közösen megalapították a CUB Animation stúdiót, ahol az Átjáró Másvárosba is készül, céljuk pedig, hogy segítsék a kortárs animációs generációt bemutatkozni hazai és nemzetközi színtereken. A honlapon lehet szemezgetni a projektjeikből, alább pedig kaptunk tőlük néhány érdekes képet az Átjáró Másvárosba tervei közül.

Karakter- és háttértervek a szériához

Szkriptum, az író karaktere

masvaros_karakter.jpg

Képkockák a Közbenjáró című részből

süti beállítások módosítása