Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Egy el nem készült Henry Selick-film

2016. október 15. - Herczeg Zsófi

Henry Selick eddig el nem készült filmje a The Shadow King című fantazy-thriller, melynek sorsa 2012 óta bizonytalan, viszont az alkotók a napokban nyilvánosságra hoztak néhány képet a már leforgatott anyagból. 

Victoria Rose egy amerikai bábkészítő, aki 2007-es diplomázása után a Laikánál kezdett dolgozni és többek közt a Coraline és a titkos ajtó figuráinak létrehozásában is részt vett. Az instagramján nemrég tett közzé egy eddig sosem látott képet Henry Selick el nem készült stop motion thrilleréből, a The Shadow King-ből. 

the_shadow_king.jpg

Henry Selick: The Shadow King (Forrás: Victoria Rose | © Disney/Pixar)

Henry Selick a 2009-es Coraline és a titkos ajtó után otthagyta a Laikát és a Disney/Pixar-hoz ment, hogy náluk készítsen stop motion filmeket, ezzel létrehozza a Disney/Pixar stop motion részlegét 150 animátorral. Vagyis visszatért a gyökerekhez, hiszen a kilencvenes években Selick a Disney egyik animátora volt és náluk készítette a James és az óriásbarackot (1996), meg persze a Karácsonyi lidércnyomást (1993) is. Visszatérte után az volt a terv, hogy Cinderbiter Productions név alatt hoznak majd létre fiataloknak szóló, nagy volumenű és ijesztő stop motion filmeket. Az első filmtervük az akkor még ShadeMaker címen futó The Shadow King volt, melynek premierjét 2013 októberére tűzték ki. Aztán 2012-ben a Disney leállította a projektet (miután 50 millió dollárt beleöltek), mert szerintük nem haladtak úgy, hogy a tervezett időre be tudják fejezni, és felajánlották Selicknek, hogy átviheti másik stúdióhoz az addig elkészült anyagot. Aztán közbejött egy Neil Gaiman-adaptáció (The Graveyard Book) a Disney-nél, melyet szintén Selick rendezett volna, de az sem készült el, majd újra elővették a The Shadow King-et, immár a Messzi dél vadjai producerével, Josh Penn-nel a K5 International vezetése alatt, de a forgatás azóta is áll. A legutóbbi információ, hogy Selick Jordan Peele-vel és Keegan-Michael Key-jel dolgozik együtt a Wendell and Wild című egészestés stop motion horror-vígjátékon, melynek forgatókönyvét a rendező saját története adja.

Szóval kétséges, hogy a The Shadow King valaha is elkészül-e, egyáltalán lesz-e kedve (és nem utolsó sorban pénze) Selicknek vagy a stúdiónak újra elővennie. Mindenesetre nagyon izgalmas filmnek ígérkezett a The Shadow King, emiatt is nagyon fájó, hogy az egyik legtehetségesebb kortárs stop motion filmrendező pályája ilyen kusza és csak kevés olyan csodát tud befejezni, mint a Coraline vagy a Karácsonyi lidércnyomás.

A The Shadow King egy varázslatos mese egy kilencéves New York-i árváról, Hap-ről, akinek folyton rejtegetnie kell a kezét a már-már nevetségesen hosszú ujjai miatt. Ám egy árnylány megtanítja a fiút hogyan használja fantasztikus adottságát, és hogyan készítsen lenyűgöző és életre kelő árnyékokat a kezével és a hosszú ujjaival. Emiatt hirtelen fegyverré válik Hap, akinek egy ismeretlen árnyszörnnyel kell árnyháborút vívnia testvéréért és New York elpusztítása ellen. 

A filmhez egyébként már a szinkronhangok is megvoltak, többek közt Jaden Betts, Brendan Gleeson, Catherine O'Hara, Jeffrey Tambor és Pamela Adlon adta volna hangját a szereplőknek. 

De nemcsak Victoria Rose töltött fel képet Selick filmjéből a közelmúltban, hanem Jeff T Allen is, aki szintén dolgozott a filmen. Sőt, ő egy egész albumot osztott meg facebook-on a film forgatásáról, alább ebből válogattunk.

Henry Selick: The Shadow King (Forrás: Jeff T Allen | © Disney/Pixar)

süti beállítások módosítása