Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Női történetek és több mint száz animációs film az ötödik Primanimán

2016. október 05. - dotandline

Ötödik évéhez érkezett a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, melyet október 19. és 22. között rendeznek meg Budaörsön. Az esemény elsősorban diákok és fiatal alkotók animációira fókuszál, ám minden évben elhoznak egy-egy friss egészestés animációs filmet is. A négynapos mustrán több mint 100 rövidfilm, valamint egy francia és egy kanadai egészestés rajzfilm képviseli a kortárs animációs film legjavát.

the_wild_boar_vaddiszno_02.jpg

Szederkényi Bella: A vaddisznó (CUB Animation)

Az idei fesztiválra nevezett több mint félszáz diák-, diploma- és elsőfilmes animációból végül 77 rövidfilm és 30 gyerekfilm került be be a fesztivál versenyprogramjába. A mind technikailag, mind témájuknál fogva rendkívül színes válogatásba Magyarországról idén rekordszámú, 26 rövidfilm és 9 gyerekfilm lesz látható, melyeket mind diákok és feltörekvő fiatal rendezők készítettek. Többek között a Primanimán lesz a hazai premierje Szederkényi Bella A vaddisznó című filmjének. A francia–német–magyar koprodukcióban készült film kiindulópontja egy nagyvárosi elidegenedés-történet, az alkotó díjnyertes Orsolya című diplomamunkájához hasonlóan. A nemzetközi mezőnyben nagy közönségsikerre számíthat az idén Cannes-ban debütált cseh fekete komédia, a Happy End (Jan Saska filmje), de kiemelkedik az ír Jack O’Shea Sundance-et, Annecyt és a CineFestet is megjárt Sötét kabát (A Coat Made Dark) című noirja, valamint Evgenia Goster Frankfurter Str. 99a című, Annecyban különdíjjal jutalmazott dokumentarista festményanimációja is. Az egyik legnevesebb intézményből, a londoni Royal College of Art animációs műhelyéből hat diák mérettetik meg, akik közül többen személyesen is elkísérik a filmjüket a Primanimára.

A rövidfilmeket értékelő háromtagú zsűriben idén a nemzetközi animáció fiatal tehetségei ülnek majd. Csehországból Alexandra Hetmerová, Finnországból Joni Männistö, Észtországból pedig Kristjan Holm érkezik.

a_coat_made_dark_08.jpg

Jack O’Shea: Sötét kabát (Still Films)

Az idei Primanimán ismét készülnek egy-egy különleges egészestés animációs mozifilmmel a gyermek-, valamint a felnőttközönségnek. A francia A messzi Észak, valamint a kanadai Window Horses – Rosie Ming lírai utazása Perzsiába című filmekben közös, hogy mindkettő egy-egy öntudatos nő történetét meséli el.

A Torontói Filmfesztiválról és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválról érkezik az egyik legismertebb kortárs kanadai animációs rendező, Ann Marie Fleming első nagyjátékfilmje, a Window Horses (Rosie Ming lírai utazása Perzsiába). A film fiatal főhőse, Rosie Ming, a félig kínai, félig iráni származású költőnő egy iráni irodalmi fesztiválon tett látogatása sorsfordítónak bizonyul. A közösségi finanszírozással készült filmben producerként és szinkronhangként olyan ismert színészek is közreműködtek, mint Sandra Oh és Ellen Page. A Window Horses kísérőfilmje Fleming Holokauszttúlélők gyermeke voltam (I Was a Child of Holocaust Survivors) című 2010-es díjnyertes animációs rövidfilmje lesz, amely Bernice Eisenstein író-illusztrátor önéletrajzi képregényén alapul.

window_horses_1.jpg

Ann Marie Fleming: Window Horses (NFB)

A messzi Észak tavaly a neves Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon közönségdíjat nyert. A film a XIX. századi Oroszországban játszódik, ahol egy fiatal arisztokrata lány, Szása fellázad szülei szigorú elvárásai ellen, és útnak indul az Északi-sarkra, hogy felkutassa eltűnt felfedező nagyapját. A gyönyörű történelmi kalandfilm hagyományos 2D technikával készült, egyedi látványa kevés színre és formára korlátozódik.

A Visegrádi Animációs Fórum partnerségével a régió legjobb animációs filmjei jutnak el Budaörsre, ahol a tehetséges pályakezdők javarésze személyesen is jelen lesz. A 11 filmből álló válogatásba három magyar alkotás is került. A vetítést a kArton Galéria által kezdeményezett V4 Fanzine kiállítás egészíti ki.

banner-primanima2016-horizontal.png

Az animációs legfiatalabb rajongói a Primanima rajzfilmes játszóházában alkothatnak délelőttönként, ezen kívül négynapos műhelymunka várja a magyarországi és határontúli diákokat és művészeti hallgatókat. A Primanimán idén először szerveznek nemzetközi animációs workshopot, melyet a jeles szerb animációs művész, Milos Tomic tart, és amelyre a világ minden tájáról érkeznek résztvevők.

Október 21-én, pénteken a fiatal feltörekvő blues együttes, a Terra Profonda ad koncertet, akik az amerikai blues és a szabadzene határain megszólaló dalaikat adják elő.

Az idei Primanima programjainak Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központ, a Zichy Major és a fesztivál idején startoló BAB – Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér ad helyszínt. A fesztiválra beválogatott gyerekfilmverseny idén először, a Budaörsi helyszínnel párhuzamosan több hazai nagyvárosban (Székesfehérvár, Sopron, Szekszárd, Pécs) és határontúli településeken (Kolozsvár, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy) is láthatóak lesznek.

süti beállítások módosítása